WSJ: Krievijas radioelektroniskās karadarbības sistēmas spēj neitralizēt Rietumu precīzos ieročus

Konfliktu zonas
Sargs.lv/UNIAN
Precīzi vadāmais 155 milimetru artilērijas lādiņš "Excalibur"
Foto: REUTERS

Agresorvalsts Krievija spējusi adaptēt savas elektroniskās karadarbības spējas tā, lai spētu neitralizēt Rietumvalstu Ukrainai piegādātos ar GPS vadāmos augstās precizitātes ieročus, vēsta aģentūra UNIAN, atsaucoties uz ASV laikrakstu “Wall Streeet Journal”.

Par šiem draudiem Ukrainas amatpersonas informējušas ASV Aizsardzības departamentu.

“Wall Street Journal” raksta, ka šādi Krievijas panākumi elektroniskās karadarbības jomā rada stratēģisku problēmu kā pašai ASV, tā tās sabiedrotajiem. Tiek atzīmēts, ka agresorvalsts šīs spējas pastāvīgi adaptē.

Par piemēru tiek minēti ASV piegādātie 155 milimetru artilērijas lādiņi M982 “Excalibur” – ja ar tiem kara sākumā bija iespējams teju ar ķirurģisku precizitāti satriekt Krievijas tankus un artilērijas iekārtas, tad to izmantošana kopš 2023. gada vidus ir kļuvusi praktiski bezjēdzīga un vairāk tie netiek izmantoti. Līdzīgs liktenis piemeklējis virkni citu Rietumvalstu piegādāto precīzo ieroču sistēmu.

“Krievijas pretdarbība bija īpaši sekmīga attiecībā uz “Excalibur” munīciju. Līdzīgi ir arī ar citām sistēmām, piemēram, Zviedrijasu n Francijas ražotajiem precīzajiem artilērijas lādiņiem “Bonus”, kas kļuvuši mazāk efektīvi Krievijas radīto radioelektronisko traucējumu dēļ,” teikts “Wall Street Journal” publikācijā.

Tajā tiek noādīts, ka Krievijas radioelektroniskās karadarbības ietekmē ievērojami samazinājusies arī artilērijas raķešu “HIMARS” sistēmu precizitāte, jo īpaši izmantojot precīzi vadāmo “GMLRS” munīciju.

“Novirze no mērķa ir atkarīga no attāluma. Tā ir liela problēma priekš “GMLRS” M31 raķetēm ar unitāro kaujas galviņu, kas ar lieliem panākumiem tika izmantota 2022. gadā, lai satriektu krievu bunkurus, komandcentrus , pontontiltus, munīcijas un ieroču noliktavas, kā arī citu bruņojumu,” teikts publikācijā.

Tiesa, citas sistēmas vēl aizvien ir spējīgas efektīvi satriekt mērķus. Pie tādām pieskaitāmas ballistiskās raķetes “ATACAMS”, kā arī spārnotās raķetes “Storm Shadow”. Vienlaikus, pēc Ukrainas militārpersonu un Rietumvalstu aizsardzības ekspertu viedokļa, tas ir tikai laika jautājums, kad krievi iemācīsies efektīvi pārtvert arī šos ieročus.

Iepriekš krievu okupantu panākumus radioelektroniskās karadarbības jomā intervijā portālam “Sargs.lv” atzina arī Ukrainas virsnieku grupa, kas jūnijā viesojās Latvijā. Viņi norādīja, ka Krievija karadarbībā Ukrainā iesaistījusi lielu skaitu jaudīgu radioelektroniskās karadarbības iekārtu un pastāvīgi veic to uzlabošanu.

Dalies ar šo ziņu