ISW: Krievija ar draudiem un spaidiem spiež ārvalstniekus iestāties agresoru armijā

Konfliktu zonas
Sargs.lv/ Ukrainska Pravda
Agresorvalsts Krievijas pase
Foto: AFP/Scanpix

Lai papildinātu akūti trūkstošo militāro personālu karam pret Ukrainu, agresorvalsts Krievijas varas iestādes sākušas pretlikumīgi aizturēt, badināt, pakļaut fiziskai un psiholoģiskai vardarbībai valstī esošos trešo valstu migrantus, lai piespiestu tos parakstīt dienesta līgumu Krievijas bruņotajos spēkos, ziņo Starptautiskais kara studiju institūts (ISW).

Kā ziņo Krievijas opozīcijas izdevums “Okno”, advokātu un cilvēktiesību aizstāvju vidū pieaug bažas par Kremļa centieniem ar varu ievilkt dienestā migrantus. Kā liecina ziņojumi, teju visi aizturētie migranti saskārušies ar varasiestāžu spiedienu parakstīt līgumu par dienestu.

Lai ievilktu dienestā cittautiešus, kas iepriekš tikuši naturalizēti un ieguvuši Krievijas pilsonību, varas iestādes izdara spiedienu, draudot atņemt iepriekš piešķirto pilsonību.

Kā ziņo “Okno”, biežums, ar kādu tiek rīkoti dažādi represīvo iestāžu reidi pret migrantiem, būtiski palielinājies pēc teroristu uzbrukuma “Crocus City Hall” koncertzālei šā gada martā.

Savukārt šā gada 29. jūlijā, tā saucamā, Krievijas parlamenta apakšpalātas jeb Valsts domes priekšsēdētājs Vjačeslavas Volodins piedāvāja pieņemt likumdošanas aktu, kas topošajiem Krievijas pilsoņiem liek reģistrēties militārajam dienestam vēl pirms agresorvalsts pases oficiālās saņemšanas.

Tāpat Valsts domē šobrīd tiek apspriestas likumdošanas izmaiņas, kas paredz noteikt divas reizes ilgāku obligātā militārā dienesta termiņu jaunajiem agresorvalsts pilsoņiem, nosakot, ka turpmāk viena gada vietā būs jādien divi gadi, kā arī piedāvā palielināt iesaukšanas vecumu. Kāds tas būs, pagaidām netiek atklāts.

Dalies ar šo ziņu