"Divējāda lietojuma", bet paredzēts nogalināšanai: Krievijas uzbrukuma dronu ražotājs izvairās no Rietumu kontroles

Konfliktu zonas
Sargs.lv/DefenseNews
Krievu okupantu drons
Foto: Krievu okupantu drons Foto: EPA/Scanpix

Krievijas jaunuzņēmums, kas ražo bezpilota lidaparātus, ir guvis peļņu no strauji pieaugošā pieprasījuma pēc bezpilota lidaparātiem pārdodot vairāk nekā 1000 bezpilota lidaparātu un vienlaikus izvairījies no Rietumu sankcijām, liecina "Defense News" pārbaudītie dokumenti. Uzņēmums "Integrated Robotics Technologies" jeb "IRT", kas atrodas Krievijas dienvidaustrumu Baškortostānas Republikā, ir piemērs tam, kā Krievijas uzņēmumi ir pārgājuši uz kara laika ekonomiku, ko Maskava organizējusi, lai īstenotu iebrukumu Ukrainā.

"IRT" nav minēts Rietumvalstu valdību noteiktajās sankcijās. Iepriekš uzņēmuma reklāmas bija vērstas uz lauksaimniecības un enerģētikas tirgiem, taču šobrīd reklāmas sastāv no novērošanas un uzbrukuma dronu klāsta. Baškīrijas valdības prezentācija liecina, ka 2023. gadā "IRT" ir saražojis vairāk nekā 1000 bezpilota lidaparātu.

Uzņēmuma portfelī ir vairāki tā dēvēto kamikadzes bezpilota lidaparātu veidi - lēti un vienreizlietojami lidaparāti, kas aprīkoti ar sprāgstošu kaujas galviņu. Uzņēmums tirgo arī lielāku, sarežģītāku dronu komplektu, kas, kā apgalvo, var atrasties gaisā 20 stundas un veikt līdz pat 1600 kilometru lielu attālumu, vienlaikus radot augstas kvalitātes gaisa attēlus.

Iespējams, ka Krievijā ir neskaitāmi "IRT" līdzīgi uzņēmumi. Šis gadījums uzsver valdības saskaņotos centienus mazināt Rietumu sankciju efektivitāti, kas tika noteiktas pēc uzbrukuma Ukrainai.

Tā kā karš Ukrainā turpinās jau trešo gadu, tādi Krievijas uzņēmumi kā "IRT" ir nonākuši Rietumvalstu iestāžu uzmanības centrā. Taču Krievija ir atradusi jaunus veidus, kā saglabāt piekļuvi svarīgiem produktiem, pievēršoties Ķīnai un izmantojot citu valstu, piemērām, Turcijas, Apvienotie Arābu Emirātu un Vidusāzija starpniecību, liecina ANO tirdzniecības dati.

Krievijas muitas dati, ar kuriem iepazinās "Defense News", liecina par dažiem gadījumiem, kad "Integrated Robotics Technologies" ir importējusi dronu komponentes un detaļas 3D printerim no Ķīnas.

Ar "IRT" saistītie uzņēmumi, iespējams, arī ir iesaistīti komponentu iepirkšanā uzņēmuma vārdā, tāpēc ir grūti novērtēt, cik lielā mērā uzņēmums paļaujas uz ārvalstu uzņēmumiem. Piemēram, uzņēmums, šķiet, ir cieši saistīts ar vidēja lieluma ķīmisko un laboratorijas iekārtu ražotāju.

"IRT" tīmekļa vietnē nav skaidri norādīts, ka tās uzņēmējdarbība ir saistīta ar militāro jomu, tā vietā norādot, ka tās bezpilota lidaparāti ir civilie instrumenti. Tomēr uzņēmums ir piedalījies uz aizsardzību orientētās tirdzniecības izstādēs kopš kara sākuma Ukrainā 2022. gadā.

“Kā tagad mēdz teikt, tas ir divējāda lietojuma,” teikts reģionālās tirdzniecības izstādes preses paziņojumā, kurā atspoguļota "IRT" piedalīšanās pasākumā.

Tehnoloģija ir divējāda lietojuma, ja tā sākotnēji tika izstrādāta civiliem mērķiem, bet tai ir nozīmīgs pielietojums, kas saistīts ar karadarbību, skaidroja Roberts Šovs, eksporta kontroles programmas direktors Kalifornijā bāzētajā Džeimsa Mārtina pētījumu centrā, kas pēta ieroču kontroli un sankcijas. “Šķiet, ka "IRT" bezpilota lidaparāti ļoti labi atbilst šai definīcijai,” viņš teica, ”un jo īpaši kamikadzes bezpilota lidaparātiem ir ļoti skaidrs militārs pielietojums.”

Uzņēmums "IRT", kas dibināts 2021. gada septembrī, publiskajās uzstāšanās sevi raksturo kā inovatīvu uzņēmumu, kas cer attīstīt Krievijas iekšzemes dronu ražošanas spējas. Saskaņā ar publiskajiem datiem tas rīko aerokosmiskās inženierijas pasākumus vietējai jaunatnei, un tajā strādā aptuveni 20 darbinieku.

Lai gan "Integrated Robotics Technologies" ir privāts uzņēmums, tas ir saņēmis naudu un līgumus no Krievijas valsts iestādēm.

Publisko ierakstu dati liecina, ka Baškortostānas Republikas reģionālā valdība 2022. gada sākumā astoņas reizes samaksāja "IRT" par konsultāciju pakalpojumiem. Kopš tā laika valdības atbalsts ir paplašinājies, īstenojot programmas, kuru mērķis ir veicināt iekšzemes bezpilota lidaparātu ražošanu, tostarp plānus būvēt ar droniem saistītus pētniecības centrus, palaišanas platformas un rūpnīcas.

Saskaņā ar Baškortostānas Republikas valdības dokumentiem šo plānu vērtība ir desmitiem miljardu rubļu (simtiem miljonu ASV dolāru).

Saskaņā ar šā gada 15. janvāra prezentāciju "IRT" 2023. gadā vien bija saražojis 1049 sešu dažādu tipu dronus. No tiem 332 bija “Scout” vai “Dark Wing” paveidi, kas uzņēmuma produktu katalogā tiek pārdoti kā pašnāvnieku droni.

Karš Ukrainā, kas Kremļa vārdos joprojām tiek dēvēts par “speciālu militāru operāciju”, vēl nepieredzētā ātrumā izlieto jaunu un vecu ieroču krājumus. Tā kā karš Ukrainā turpinās jau trešo gadu, tādi Krievijas uzņēmumi kā "IRT" ir nonākuši Rietumvalstu iestāžu uzmanības centrā, jo tās cenšas ierobežot tādu sastāvdaļu plūsmu, kas varētu palīdzēt Krievijai karadarbībā.

“Krievija, lai apietu sankcijas, iepirkumos, kas saistīti ar aizsardzību, izmanto plašu trešo valstu loku,” “Defense News” sacīja R. Šovs. “Mūsu pētījumi liecina, ka aditīvā ražošana ir īpaši uzmanāma joma, jo īpaši, ja runa ir par bezpilota lidaparātu un raķešu ražošanu,” viņš teica. Saistība ar ķīmijas uzņēmumu varētu ļaut ražot specializētus materiālus dronu būvei vai polimērus 3D drukāšanai.

Tomēr valsts mērogā ir norādes, ka Maskava ir cīnījusies ar grūtībām, lai dažas piegādes ķēdes daļas aizstātu ar vietējiem ražojumiem, jo īpaši pusvadītāju un līdzīgi specializētu komponentu un instrumentu jomā.

Dalies ar šo ziņu