NYT: Krievija var pastiprināt terorisma draudus Rietumos, ja ASV atļaus Ukrainai izdarīt tālas darbības raķešu triecienus tās teritorijā

Konfliktu zonas
Sargs.lv/NYT/Unian
Raķete ATACMS darbībā
Foto: AFP/Scanpix

Ja ASV un to partneri ļaus Ukrainai veikt tālas darbības raķešu triecienus Krievijas teritorijā, Kremlis varētu īstenot "spēcīgākus pretpasākumus". Par to raksta “The New York Times”, atsaucoties uz ASV izlūkdienestu novērtējumu.

Konkrēti, ASV izlūkdienesti uzskata, ka Krievija, iespējams, varētu atbildēt ar lielāku spēku pret ASV un tās sabiedrotajiem, iespējams, veicot arī nāvējošus uzbrukumus. 

Tāpat izlūki mazina ietekmi, ko tāla darbības rādiusa raķetes varētu radīt uz kara gaitu, jo Ukrainas armijai pašlaik ir ierobežots bruņojuma daudzums, tāpēc nav skaidrs, cik ilgi vēl Rietumu sabiedrotie spēs atbalstīt Ukrainu šajā karā. 

Tikmēr anonīmas ASV amatpersonas NYT žurnālistiem atklājušas, ka pagaidām nav skaidrs, kādu lēmumu šajā jautājumā pieņems ASV prezidents Džo Baidens. 

Turklāt ASV izlūkdienesti aprakstījuši iespējamos Krievijas rīcības variantus, ja Ukrainai tiks atļauts veikt triecienus ar ASV un Eiropas raķetēm pa tās teritoriju lielā dziļumā. Šāda scenārija gadījumā Krievija varētu palielināt dažādu uzbrukumu un diversiju skaitu visdažādākajos objektos Eiropā, kā arī veikt potenciāli nāvējošus uzbrukumus ASV un Eiropas militārajām bāzēm. 

Izlūkdienesti arī uzskata, ka pat tad, ja tiks dota atļauja tālas darbības raķešu izmantošanai, krievi, visticamāk, pēc pirmajiem triecieniem pārvietos munīcijas noliktavas, komandpunktus, kaujas helikopterus un citu svarīgu militāro aprīkojumu ārpus raķešu darbības rādiusa.

Dalies ar šo ziņu