Lestenes muzeja pārbūvei Aizsardzības ministrija piešķirs 175 000 eiro

Kultūra
Sargs.lv
Lestenes Brāļu kapi
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Otrdien, 22. oktobrī, Ministru kabinets atbalstīja Aizsardzības ministrijas iniciatīvu piešķirt Tukuma novada pašvaldībai nepieciešamos 175 000 eiro Lestenes muzeja pārbūvei.

Ar Aizsardzības ministrijas piešķirto finansējumu Lestenes memoriāla muzeja ēkai tiks uzlikts jumta segums, ielikti logi, durvis un veikti citi būvdarbi, kas ļautu paveikt visus darbus, lai to vēlāk tālāk attīstītu, turpinot remontdarbus iekštelpās un veidojot iecerēto ekspozīciju.

“Lestenes Brāļu kapu memoriāls ir valsts nozīmes piemiņas vieta Otrajā pasaules karā kritušajiem latviešu leģiona karavīriem un valsts nozīmes kultūras piemineklis. Piešķirtais finansējums ļaus Lestenes muzejam tapt par nozīmīgu Latvijas militāri politiskās vēstures liecību turētāju. Tā ekspozīcija kalpos kā stāstījuma vieta par Otrā pasaules kara beigu posma norisēm Latvijas teritorijā,” uzsver aizsardzības ministrs Andris Sprūds.

Lestenes muzeja būvniecības projekts paredz izveidot jaunu ekspozīciju, kas informēs par Otrā pasaules kara notikumiem Latvijā – Kurzemes cietoksnī un Lestenē, kuru papildinās bunkurs, radot priekšstatu par latviešu kareivju dzīvi kara apstākļos. Tāpat tiks izveidotas saieta telpas zem jumta kapus apmeklējošajām grupām ikdienā un dažādu pasākumu norises laikā. Jaunais muzejs būs piemērots apmeklējumam arī cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem.

2023. gada 15. septembrī tika noslēgta Vienošanās par sadarbību ar Latviešu karavīru piemiņas biedrību “Lestene”, Aizsardzības ministriju un Latvijas Kara muzeju. Vienošanās mērķis ir veicināt un attīstīt patriotismu Latvijas sabiedrībā, kalpošanas ideālu sabiedrības interesēs un stiprināt pilsonisko sabiedrību Latvijā.

Lestenes luterāņu baznīca un Otrā pasaules kara piemiņas vieta ar Lestenes memoriālu ir Latvijas kultūrvēsturiskā matojuma daļa, kas iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā.

Dalies ar šo ziņu