Ideju hakatonā "Droni Ukrainai" noskaidroti labākie inovatori bezpilota lidaparātu jomas attīstībā

Latvijā
Sargs.lv
Ideju hakatons “Droni Ukrainai”
Foto: Ideju hakatons “Droni Ukrainai” Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šodien noslēdzies Aizsardzības ministrijas un SIA “Latvijas Mobilais telefons” rīkotais ideju hakatons “Droni Ukrainai”, kurā piedalījās vairāk nekā 50 dalībnieki no 13 komandām. Dalībnieku vidū bija dažādi uzņēmumi, inženieri, tehnoloģiju entuziasti un studenti, kas darbojās komandās, lai iesniegtu jaunas idejas koriģējamas nometamās munīcijas, alternatīvu navigācijas sistēmu, nestandarta sakaru un pretdronu sistēmu izstrādei.

Hakatons ilga 24 stundas un tā dalībniekiem līdz pat 30. maija rītam bija pieejamas konsultācijas no speciālistiem, kas ir sevi apliecinājuši dronu tehnoloģiju jomā un pārstāv Latvijas vadošos dronu tehnoloģiju ražošanas uzņēmumus, Rīgas Tehnisko universitāti, kā arī Nacionālos bruņotos spēkus.

Hakatonā uzvaras laurus plūca komanda, kura paredzēja attīstīt bezpilota lidaparāta nometamā lādiņa koriģēšanu, komunicējot starp pašu lādiņu, dronu un drona operatoru. Komanda par izcīnīto pirmo vietu saņēma 3000 eiro savu ideju tālākai attīstīšanai.

Otro vietu hakatonā izcīnīja organizācija, kas specializējas dronu detaļu ražošanā. Tāpat viņu izstrādātais bezpilota lidaparāts ir vieglāk sakomplektējams, tādējādi atvieglojot personāla darbu. Otrās vietas ieguvēji saņēma 2000 eiro lielu atbalsta finansējumu.

Trešo vieto un 1000 eiro hakatonā izcīnīja komanda, kura piedāvāja dronu detektora izstrādi, kuru būtu iespējams izmantot ar mazākām izmaksām, kā arī tas būtu vienkāršāk lietojams. Komandas dalībnieki intervijā portālam “Sargs.lv” arī atzina, ka pasākuma laikā ir iegūti noderīgi kontakti gan no citām komandām, gan nozares speciālistiem, kas nākotnē noderēs tālākā projekta izstrādē.

Hakatona sākumā dalībnieki tika iepazīstināti ar pasākuma mērķi un informāciju, kas nepieciešama inovāciju izstrādē. Līdzās pasākuma dalībniekiem darbojas arī mentori, kuru galvenais uzdevums ir palīdzēt izstrādāt inovatīvos produktus vai sniegt citas nepieciešamās konsultācijas.

“Jebkura hakatona mērķis ir radīt inovācijas un idejas, kuras tālāk ar sadarbības partneriem un mentoriem tiek virzītas tālāk. Mentori ir nepieciešami, lai dalībniekiem sniegtu atbalstu gan no tehnoloģiskās, gan biznesa puses. Tāpat šeit ir lieliska iespēja tieši komunicēt ar produkta gala lietotāju, proti, NBS. Primāri mums šobrīd ir iesaistīt tos cilvēkus, kuri parasti ir ēnā – tie ir tādi “garāžas inovatori. Bieži vien mēs redzam, ka šādi cilvēki ir efektīvāki ideju ziņā, jo viņi domā ārpus ierastajiem rāmjiem. Es ticu, ka kāda no hakatona idejām realizēsies un kļūs par kaut ko lielāku,” sacīja LMT Aizsardzības un drošības biznesa vadītājs Kaspars Pollaks.

Vienlaikus Aizsardzības ministrija aicina uzņēmumus līdz 21. jūnijam iesūtīt pieteikumus grantu konkursā inovāciju attīstībai bezpilota lidaparātu jomā, kurā starp uzvarētājiem tiks sadalīti 600 000 eiro. Konkursā tiks atbalstīti projekti jaunu nometamās munīcijas lādiņu un to sastāvdaļu izstrādei, kā arī elektroniskās karadarbības un pretdronu sistēmu attīstībai.

“Dronu tehnoloģiju efektivitāti pierāda arī to aktīva izmantošana Ukrainā. Mums ir jābūt vienu soli priekšā un jāstiprina savas inovāciju spējas. Tas vislabāk iespējams aktīvas ekosistēmas ciešā kopdarbā starp Aizsardzības ministriju, militāro industriju, universitātēm un jaunuzņēmumu entuziastiem. Šodien pārliecinājāmies, ka 24 stundu ideju ģenerēšanas hakatons “Droni Ukrainai” var būt labs starta punkts, ar ko tālāk jau piedalīties Aizsardzības ministrijas izsludinātajā dronu inovāciju grantu konkursā,” saka aizsardzības ministrs Andris Sprūds.

Jau ziņots, ka 14. maijā apritēja trīs mēneši kopš Latvija kopā ar Apvienoto Karalisti dibināja Dronu koalīciju Ukrainas atbalstam. Par dalību dronu koalīcijā paziņojušas kopumā 14 valstis – Latvija, Ukraina, Apvienotā Karaliste, Austrālija, Čehija, Dānija, Igaunija, Itālija, Kanāda, Lietuva, Nīderlande, Polija, Vācija un Zviedrija. Tām var pievienoties vēl citas valstis. Līdz šim Dronu koalīcijas dalībvalstis dronu ziedošanai Ukrainai piesaistījušas vairāk nekā 500 miljonus eiro.

Dalies ar šo ziņu