“Mežaines” poligonā ASV, Spānijas un Latvijas karavīri mācību “BALTOPS 24” ietvaros trenē kaujas prasmes

Latvijā
Sargs.lv
Ikgadējās starptautiskās militārās mācības “BALTOPS 24”. poligonā "Mežaine"
Foto: Ikgadējās starptautiskās militārās mācības “BALTOPS 24”. poligonā "Mežaine" Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

No 7. līdz 20. jūnijam Baltijas jūras reģionā norisinās plaša mēroga ikgadējās starptautiskās militārās mācības “BALTOPS 24”. Mācībās piedalās 19 NATO dalībvalstis, vairāk nekā 50 kuģi un vairāk nekā 85 gaisa kuģi un aptuveni 9000 karavīru. Arī portāls “Sargs.lv” devās klātienē vērot mācību dienu, kuras laikā tika praktizēta kauja apdzīvotā vietā.

Lai arī apmācības kaujai apdzīvotā vietā notiek salīdzinoši bieži, tomēr konkrētā uzdevuma specifika var ievērojami mainīties pat pie mazākajām citu faktoru izmaiņām. Katra ieņemamā ēka ir dažāda, tāpēc treniņi ir kritiski svarīgi. Uzdevuma laikā karavīriem ir jāizdara teju neiespējamais – jāpārredz ēkas iekšiene 360 grādu leņķī. Viens karavīrs šo uzdevumu nevar izpildīt, tāpēc nepieciešama komanda, kura, veiksmīgi sadarbojoties, var pārredzēt visu ēkas iekšpusi un nepieciešamības gadījumā neitralizēt tur esošos pretiniekus.

24. Jūras Ekspedīcijas vienības bataljonu komandieris majors Braens Hiberts atzīst, ka mācības ir sarežģītas, jo ēkas ir lielas un atrodas tuvu cita no citas. Tāpat uzdevumu sarežģī ēku pagrabstāvi, kuros ir sliktāka redzamība un apgrūtināta pārvietošanās.

Image
Ikgadējās starptautiskās militārās mācības “BALTOPS 24”. poligonā "Mežaine"
Ikgadējās starptautiskās militārās mācības “BALTOPS 24”. poligonā "Mežaine" Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Mācības “BALTOPS 24” ir vienas no vērienīgākajām Ziemeļeiropas reģionā, un to mērķis ir turpināt pilnveidot dažādu spēka veidu un ieroču šķiru vienību savstarpējo sadarbību un operacionālo savietojamību. Mācību dalībnieki kopīgo vingrinājumu laikā demonstrē gatavību kolektīvās aizsardzības nodrošināšanai Baltijas reģionā, tādējādi stiprinot reģionālo drošību un veicinot atturēšanu. 

“Mācības ietver sadarbību starp visiem spēku veidiem – zemi, gaisu un ūdeni, taču tās vairāk ir centrētas ap jūras operācijām. Konkrēti šajā situācijā norisinās kauja apbūvētā vietā. Dažādām valstīm ir atšķirīgas taktikas un komandu vadības, tāpēc mums ir jāspēj viņus visus iekļaut kopīgā “orķestrī”. Tas vienmēr bijis sarežģītākais uzdevums, tāpēc katru gadu ir nepieciešams pilnveidot un attīstīt šīs prasmes un sadarbību,” intervijā sacīja Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes komandieris pulkvežleitnants Edmunds Svenčs.

Nacionālos bruņotos spēkus šajās mācībās pārstāv Jūras spēki, tostarp Ūdenslīdēju komanda, kuģis A-53 “Virsaitis” un “A-90 Varonis”, Speciālo operāciju pavēlniecība un Zemessardze. Mācību norisi atbalsta Gaisa spēki, Mācību vadības pavēlniecība, Militārā policija, Nodrošinājuma pavēlniecība un Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde.

“BALTOPS” ir ikgadējas mācības, kas uzskatāmi demonstrē NATO apņemšanos nodrošināt mieru un drošību reģionā, pilnveidojot spēju ātri reaģēt uz jebkāda veida apdraudējumu.

Image
Ikgadējās starptautiskās militārās mācības “BALTOPS 24”. poligonā "Mežaine"
Ikgadējās starptautiskās militārās mācības “BALTOPS 24”. poligonā "Mežaine" Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Mācību “BALTOPS” dalībvalstis turpina kopīgi trenēties un uzlabot aizsardzības operāciju veikšanu Baltijas reģionā jau 53. reizi. Latvija dalību mācībās “BALTOPS” aizsāka 1996.gadā. 

Šogad aprit 20 gadi, kopš Latvija kļuva par pasaulē spēcīgākās militārās alianses – NATO dalībvalsti, kā arī Alianse šogad atzīmē tās pastāvēšanas 75. gadadienu.

Dalies ar šo ziņu