"Sargs.lv" reportāža: Jelgavā ar lielu iedzīvotāju interesi aizvadīta informatīvā diena "Bruņojies ar zināšanām"

Latvijā
Jānis Klāks/Sargs.lv
Informatīvā diena “Bruņojies ar zināšanām” Jelgavā
Foto: Informatīvā diena “Bruņojies ar zināšanām” Jelgavā Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Šodien vairākās Latvijas pilsētās – Rīgā, Bauskā, Jūrmalā, Ogrē, Valmierā, Balvos, Gulbenē, Rēzeknē, Daugavpilī, Jēkabpilī, Jelgavā, Liepājā, Ventspilī un Kuldīgā – norisinājās informatīvā diena “Bruņojies ar zināšanām”, kurā ikviens iedzīvotājs varēja apgūt rīcību krīzes situācijām praktiskās nodarbībās. Tāpat katrā no norises vietām klātesoši bija arī Zemessardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un pašvaldību pārstāvji. Arī portāls “Sargs.lv” devās  aplūkot pasākumu klātienē.

Ierodoties Jelgavā, Hercoga Jēkaba laukumā varēja novērot ikdienā neierastu skatu, proti, laukumā izvietotas vairākas teltis, kurās ierīkotas apmācību stacijas. Šajās vietās iedzīvotājiem bija iespēja papildināt zināšanas un prasmes par pirmās palīdzības sniegšanu ārkārtas gadījumā, krājumu sagatavošanu, rīcību sprādzienbīstamu priekšmetu, radiācijas vai ķīmisku vielu apdraudējuma gadījumā un uzticamas informācijas iegūšanu.

Image
Informatīvā diena “Bruņojies ar zināšanām” Jelgavā
Informatīvā diena “Bruņojies ar zināšanām” Jelgavā Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta telts apmeklētājiem bija iespējams apgūt prasmes uzticamas informācijas iegūšanā un rīcību potenciāls krīzes gadījumā. Tāpat iedzīvotāji varēja iepazīties ar dienesta transportlīdzekli un ugunsdzēsēja ekipējumu.

“Ir svarīgi, ka iedzīvotājiem nepieciešamā informācija tiek iegūta no uzticamiem avotiem, lai krīzes gadījumā viņi rīkotos vienoti un atbilstoši atbildīgo dienestu rīkojumiem. Ir svarīgi cilvēkiem saprast, kur nepieciešamības gadījumā meklēt palīdzību. Daudzi cilvēki uzskata, ka civilā aizsardzība ir tikai valsts un pašvaldību atbildība, taču tā ir arī iedzīvotāju atbildība. Jo labāk iedzīvotāji ir sagatavojušies, jo vieglāk būs pārvarēt radušo krīzi,” intervijā portālam “Sargs.lv” atzina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore majore Viktorija Gribuste.
Image
Informatīvā diena “Bruņojies ar zināšanām” Jelgavā
Informatīvā diena “Bruņojies ar zināšanām” Jelgavā Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Arī Zemessardzes 52. kaujas atbalsta bataljona komandieris pulkvežleitnants Mārtiņš Bučs skaidroja, ka iedzīvotājiem ir svarīgi būt gataviem pirms potenciālās krīzes. Komandieris šo sagatavošanās procesu salīdzināja ar bērna skolas gaitu uzsākšanu, proti, viss tiek iegādāts un sagatavots iepriekš, lai attiecīgajā dienā soma būtu nokomplektēta ar visu nepieciešamo, un arī bērns zinātu, kas jādara. Līdzīgi kā krīzes gadījumos, arī tām ir nepieciešams sagatavoties iepriekš, lai paaugstinātu gan savu drošību, gan atvieglināto palīdzības dienestu darbu.

Vietējiem iedzīvotājiem un viesiem bija iespēja atsvaidzināt un pārbaudīt savas zināšanas rīcībai krīzes gadījumos. Tāpat Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta personāla uzraudzībā iedzīvotāji apguva pirmās palīdzības aptieciņas komplektēšanas prasmes un zināšanas, kuras nepieciešamas, lai arī medikamentu ziņā iedzīvotāji būtu nodrošinājušies krīzes gadījumos. Apmācības un paraugdemonstrējumi norisinājās pēc apļa treniņa principa ar vairākiem apmācību atkārtojumiem.

“Šī diena ir mūsu kopdarbs ar atbildīgajiem glābšanas un iekšlietu dienestiem, lai mēs izglītotu sabiedrību par rīcību krīzes gadījumā. Tas ir pastāvīgs darbs, lai informētu un apmācītu sabiedrību. Tas arī ir galvenais šīs kampaņas “Bruņojies ar zināšanām” mērķis. Dienestu savstarpējā sadarbība ir atslēga civilmilitārajai aizsardzībai. Es domāju, ka šī brīža devīze Zemessardzei – Mana Latvija, mana atbildība, ir tas, kas atspoguļo šī brīža situāciju. Mēs katrs esam atbildīgi par to, cik esam gatavi sliktākajiem scenārijiem,” uzsvēra aizsardzības ministrs Andris Sprūds.

Pasākumu organizēja Aizsardzības ministrija sadarbībā ar Zemessardzi, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu un pašvaldībām.

Image
Informatīvā diena “Bruņojies ar zināšanām” Jelgavā
Informatīvā diena “Bruņojies ar zināšanām” Jelgavā Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Atgādinām, ka iedzīvotāji ir aicināti iepazīties arī ar materiāliem ziņu portāla “Sargs.lv” sadaļā “72 stundas”, kur līdzās bukleta “Kā rīkoties krīzes gadījumā” jaunākajai redakcijai pieejama arī rokasgrāmata “Kā rīkoties kara gadījumā”, kas tapusi, mācoties no Ukrainas pieredzes cīņā pret Krievijas okupācijas armiju: www.sargs.lv/lv/72stundas-

Dalies ar šo ziņu