Valmierieši atzīst, ka zināšanas par rīcību krīzes gadījumos ir, taču tās aizvien ir uzlabojamas

Latvijā
Sargs.lv
Akcija "Bruņojies ar zināšanām" Valmierā
Foto: Foto: "Sargs.lv"

Lai gan agresorvalsts Krievijas iebrukums Ukrainā pēdējo gadu laikā sabiedrībā īpaši aktualizējies jautājumus par gatavību rīcībai krīzes gadījumā, pašu iedzīvotāju zināšanas par to, ko darīt un kā rīkoties krīzes gadījumos aizvien ir uzlabojamas, tā Zemessardzes, Neatliekamās palīdzības dienesta (NMPD) un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Vislatvijas akcijā “Bruņojies ar zināšanām” portālam "Sargs.lv" atzina valmierieši, kuri sestienā bija pulcējušies pilsētas laukumā pie Valmieras kultūras centra.

Te NMPD, VUGD un Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes, darba stacijās iedzīvotāji varēja uzzināt gan par to, kā pareizi sniegt pirmo medicīnisko palīdzību pēkšņas traumas gadījumā, ko likt savos 72 stundu gatavības krājumos, kā pasargāt savu mājokli no ugunsnelaimes, kur meklēt patvērumu kara gadījumāun kā rīkoties, atrodot sprādzienbīstamu priekšmetu.

Kā novēroja “Sargs.lv”, lai gan informatīvās teltis un darba stacijas bija atvērtas jau no pulksten desmitiem rītā, laukums pie Valmieras kultūras centra sāka pildīties tikai ap pusdienlaiku, kad valmierieši bija pabeiguši savas rīta gaitas, iepērkoties, vai nozlēdzot mēģinājumu gaidāmajam koru lielkoncertam Dikļos.

Īpaši ieinteresēti par aktivitātēm akcijas “Bruņojies ar zināšanām” laikā bija sanākušie bērni, kuri ar interesi vēroja gan Zemessardzes mediķu un NMPD paraugdemonstrējumus, gan ar interesi aplūkoja VUGD ugunsdzēsēju mašīnas un aprīkojumu. Tik pat lielu interesi raisīja arī Zemessardzes bruņutransportiera "Patria" apskate, un izpēte.

Paši Valnmierieši atzīst – šāda veida pasākums ir vajadzīgs, lai uzzinātu vairāk par rīcību krīzes gadījumā. Sarunās daudzi atzīst – kar Krievija iebruka Ukrainā, daudzi bijuši gatavi tam, ka līdzīgs agresoru iebrukums varētu skart arī Latviju.

Image
Foto: Akcija "Bruņojies ar zināšanām" Valmierā / "Sargs.lv"
Foto: Akcija "Bruņojies ar zināšanām" Valmierā / "Sargs.lv"
"Agrāk mums ģimenē bija sagatavota krīzes soma, bet tagad tās saturs ir patukšojusies, jo laika gaitā mantas no tās ir paņemtas un izlietotas. Atjaunota tā pagaidām nav,” atzīst Laura, kura kopā ar meitām vēro Zemessardzes un NMPD mediķu paraugdemonstrējumus. Viņa stāsta – kā rīkoties krīzē pārrunāts ar bērniem mājās, tāpat šādas zināšanas pēdējo gadu laikā bērni saņem arī skolā. Lauras ģimene arī skaidri zina, kur meklēt informāciju par to, kā gatavoties krīzēm – viņas ģimene jau iepriekš lejup lādējusī un izlasījusi bukletu “Kā rīkoties krīzes gadījumā”.
Image
Akcija "Bruņojies ar zināšanām" Valmierā
Foto: Akcija "Bruņojies ar zināšanām" Valmierā / "Sargs.lv"

Tikmēr pie Zemessardzes nesprāgušās munīcijas stacijas satiekam Agni ar ģimeni. Viņš savas zināšanas par rīcību krīzes gadījumā vērtē kā pietiekamas, jo bērnībā darbojies Jaunsardzes kustībā. “Man arī ir draugi ugunsdzēsējos, kuri, stāstot par dažādiem atgadījumiem darbā ir skaidri likuši saprast – neesi varonis, neriskē, labāk gaidi mūsu palīdzību,” viņš stāsta.

Agņa ģimene zina, ko likt krīzes somā un kā veidot krājumus krīzes situācijā taču uzskata, ka pašvaldībai un VUGD jāsniedz informācija par bumbu patvertnēm, kuras būtu nepieciešamas iedzīvotājiem, vērojot krievu okupantu barbariskās karadarbības metodes Ukrainā.

Atzinīgi informatīvo akciju vērtē arī Armands ar ģimeni.

“Es uzskatu, ka pasākums ir vajadzīgs, jo, piemēram, jaunajai paaudzei jāmāca, kas ir valsts aizsardzība, kas ir ugunsdzēsība un ko darīt ar ugunsdzēšamo aparātu. Bērnam ir jāsaprot, ka tas netiek glabāts tikai tāpat vien, bet tam ir konkrēta nozīme,” viņš saka.
Image
Foto: Akcija "Bruņojies ar zināšanām" Valmierā / "Sargs.lv"
Foto: Akcija "Bruņojies ar zināšanām" Valmierā / "Sargs.lv"

Sākoties karam Ukrainā, Armands ar dzīvesbiedri esot ļoti nopietni uztvēris Krievijas radītos draudus, bažoties, ka līdzīgs uzbrukums varētu skart arī Latviju, tālab ar sievu sagatavojis krājumus. “Tolaik mēs bijām sapirkuši gan konservus, gan citu ilgi glabājamu pārtiku. Krājumi bija izveidoti ļoti nopietni, jo valdīja gan neziņa, gan baiļu sajūta,” viņš stāsta.

Armands atzīst, ka apsvēris iespēju arī par dienestu Zemessardzē, tomēr pagaidām aizņemtības dēļ to nevar atļauties, lai gan neizslēdz šādu iespēju nākotnē.

Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes komandieris pulkvedis Kaspars Miezītis portālam “Sargs.lv” atzina ka šāda veida pasākumā Vidzemes 2. brigādes zemessargi piedalās pirmo reizi, taču to noteikti vajadzētu atkārtot.

“Iedzīvotāju zināšanas atšķiras – ir sabiedrības daļa, kas ir izvēlējusies dienestu zemessardzē un zina, kas jādara un kā jārīkojas krīzes gadījumā. Bet ir daļa sabiedrības, kas dažādu iemeslu dēļ nav iestājusies, tālab šāda veida pasākumi domāti tieši šai sabiedrībai, lai sniegtu informāciju – ko un kā darīt,”

VUGD priekšnieka vietnieks pulkvedis Ivars Nakurts sarunā ar “Sargs.lv” atzīst – akcija  “Bruņojies ar zināšanām” ļauj iedzīvotājiem izzināt pilnu aizsardzības ciklu, sākot ar to, kā aizsargāt, sevi, savu ģimeni un kopienu, visbeidzot – valsti.

“Šī ir brīnišķīga iespēja uzzināt visu par 72stundu somu un pat patvertņu jautājumu, kā arī civilās aizsardzības plāniem, kas izstrādāti visās pašvaldībās. [..] Pašvaldības savus plānus ir izstrādājušas un trenējas mācībās. To gatavība krīzēm pieaug atkarībā no tā, cik tās daudz ir trenējušās un šos plānus pārbaudījušas dzīvē,” atzīst VUGD priekšnieka vietnieks.

Līdz ar Valmieru akcija “Bruņojies ar zināšanām” norit arī vēl 13 Latvijas pilsētās, kur laikā iedzīvotāji var gūt praktiskas zināšanas par rīcību dažādu krīžu gadījumos.

Dalies ar šo ziņu