Podkāsts: Cik gatavs darbībai karā ir Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests?

Militārie konflikti ir pierādījuši, ka viens no pamatnosacījumiem veiksmīgai valsts aizsardzībai pret ārēju iebrukumu, ir efektīva medicīniskās palīdzības sniegšana karavīriem un civiliedzīvotājiem. Krievijas okupantu aizsāktais pilna mēroga karš Ukrainā jautājumu par šīm spējām ir aktualizējis arī Latvijā. Ukrainā gūtā pieredze liecina, ka karavīram ir svarīgi apzināties, kas nepieciešamības gadījumā viņš saņems iespējami ātru un atbilstošu medicīnisko palīdzību.

Tomēr, kā norāda mediķi, kaujās gūtie ievainojumi atšķiras no tiem, ar ko nākas saskarties praksē miera laikā. Kara stāvoklī kopumā arī medicīniskās palīdzības sniegšana ir apgrūtināta, tāpēc, lai sagatavotos darbam šādos apstākļos, jau laikus nepieciešams veikt personāla apmācības un sagatavot vajadzīgo materiāltehnisko līdzekļu krājumus.

Par to, cik gatavi darbam kara apstākļos ir Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi un faktoriem, kas ietekmējuši dienesta līdzšinējo attīstību, portāla “Sargs.lv” raidierakstu ciklā “Droši ir zināt” stāsta NMPD direktore Liene Cipule.

Klausies mūsu ierakstus arī "Spotify": https://ej.uz/jhxh

Dalies ar šo ziņu