Kanādas Bruņoto spēku pavēlniecības Latvijā komandiera maiņas ceremonija: pulkvedis Džims Smits nomaina pulkvedi Vinsu Kirsteinu

Latvijā
Sargs.lv
Komandiera maiņas ceremonija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Šodien Štāba bataljona Ierindas laukumā norisinājās Kanādas Bruņoto spēku pavēlniecības Latvijā (Task Force Latvia) komandiera maiņas ceremonija, kurā amatā stājās pulkvedis Džims Smits, nomainot līdzšinējo komandieri pulkvedi Vinsu Kirsteinu. Pasākumā piedalījās aizsardzības ministrs Andris Sprūds, NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, kā arī Kanādas vēstnieks Latvijā Braiens Svorks un Kanādas Bruņoto Spēku Apvienoto operāciju pavēlniecības komandieris ģenerālleitnants Stīvs Boivins.

Kanādas Bruņoto spēku pavēlniecības Latvijā karavīri ieņēma pozīcijas Ierindas laukumā, pēc bruņoto spēku augstāko amatpersonu ierašanās un Latvijas un Kanādas valsts himnu skaņām tika atklāta komandiera maiņas ceremonijas.

Pulkvedis Kirsteins, uzrunājot klātesošos, izteica sirsnīgus pateicības vārdus latviešu valodā Latvijai un tās iedzīvotājiem par viesmīlību un atbalstu viņa dienesta laikā: "Jūs šeit uzņēmāt manu ģimeni un mēs bijām daļa no jūsu ģimenes. Kopā mēs svinējām Līgo, bijām kopā pirtī, gājām kopā makšķerēt. Šis bija vislabākais laiks manā dzīvē. Man jūs visi pietrūksiet."

Image
Pulkveža Kirsteina runa
Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija
Pārejot uz angļu valodu, pulkvedis Kirsteins uzsvēra NATO nozīmīgumu un Kanādas apņemšanos aizsargāt Latviju un aliansi: "Netālu no Gubenes viens cilvēks man jautāja: vai NATO būs šeit, kad to mums vajadzēs? Vai karavīri paliks, ja krievi nāks? Un mūsu atbilde uz to ir jābūt pārliecinošai. Mēs neesam šeit izvietoti, lai trenētos. Mēs esam šeit, lai pārliecinātos, ka visa pasaule zina, un visvairāk - ka katrs latvietis zina, ka mēs esam šeit, lai aizstāvētu Latviju un NATO. Un mēs būsim šeit, kad viņiem mūs vajadzēs. Kanāda šo misiju ne velti sauc par "Operation Reassurance"."

Pēc uzrunas savam saviem karavīriem pulkvedis Vinsu Kirsteins un pulkvedis Džims Smits parakstīja oficiālu dokumentu apliecinot komandējošā sastāva izmaiņas Kanādas Bruņoto spēku pavēlniecībā Latvijā.

Image
Jaunajai vadībai tiek nodots karodziņš
Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

Pateikties par ieguldījumu valsts drošības spēcināšanā pulkvedim Vinsam Kristeinam bija ieradies arī aizsardzības ministrs Andris Sprūds. "Mēs augsti novērtējam Kanādas ieguldījumu, Kanādas vadību, apņēmību, draudzību Latvijas drošības, bet arī kopējās NATO drošības stiprināšanā. Mēs, protams, saskaramies ar šiem izaicinājumiem un draudiem. Krievijas agresija Ukrainā atkal ir atgādinājums par to, cik grūti un izaicinoši ir laiki, kuros mēs dzīvojam. Tas arī vēlreiz uzsver šo draudzību un partnerību nozīmi, ko mēs veidojam. Un šeit mēs paveicam izcilu darbu. Mēs parādām, ka NATO ir veiksmīgākā alianse vēsturē," atzina aizsardzības ministrs.

Image
Ministrs pasniedz aisardzība sministrijas apbalvojumu par ieguldījumu valsts aizsardzībā
Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

Viņš arī apsveica jauno komandieri pulkvedi Džimu Smitu, novēlot viņam veiksmi un izcilību nākamajos gados. "Tas, protams, ir izaicinošs uzdevums, bet mēs visi kopā darīsim visu iespējamo, lai jūs atbalstītu, un, protams, darīsim visu nepieciešamo, lai mēs būtu tik efektīvi, spēcīgi, stipri un izturīgi, cik vien iespējams," uzsvēra minstrs.

NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš pateicās pulkvedim Kirsteinam par viņa darbu un izcilajiem sasniegumiem, uzsverot viņa ieguldījumu Kanādas un Latvijas militārajā sadarbībā. "Kirstein, tu esi latvietis–kanādietis, kuru mīl plašsaziņas līdzekļi, tu nodrošini darbu mūsu žurnālistiem. Tu parādi, ka mēs varam apmainīties ne tikai ar mūsu militārajām spējām, bet arī ar mūsu kultūru. Tu paliksi mūsu atmiņās kā patiesi lielisks draugs," atskanot smiekliem sacīja komandieris.
Image
NBS komandieris pasnies pulkvedim Kirsteinam pateicības dāvanu
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Ieņemot jauno amatu Kanādas Bruņoto spēku pavēlniecības Latvijā komandierim, pulkvedis Džims Smits savā uzrunā izteica aizejošajam komandierim pateicību par viņa darbu un sasniegumiem, uzsverot, ka viņš turpinās uzlabot Kanādas spēku sniegumu Latvijā.

Image
Jaunais Task Force Latvia komandieris
Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

"Ja ir viena sastāvdaļa, kas garantē panākumus, tā ir efektīva komunikācija, un es lūdzu jūs sarunāties gan uz augšu, gan uz leju, horizontāli un regulāri. Pieņēmumi ir ienaidnieks. Nekontrolēti tie kļūst par realitāti. Atcerieties, mēs esam komanda, katram no mums ir savs darbs, bet mums visiem kopā ir jāstrādā, lai nodrošinātu panākumus, un komunikācija nodrošinās, ka mēs darbojamies visaugstākajā līmenī," saviem karavīriem uzsvēra jaunais komandieris.

Image
Kirsteinam pasniedz pateicības bildi
Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

Ceremonijas noslēgumā klātesošie izteica pateicību pulkvedim Kirsteinam par viņa izcilo darbu un vēlēja veiksmi viņa jaunajā amatā Nīderlandē, kā arī sveica pulkvedi Smitu ar jauno pienākumu pildīšanu Latvijā.

Dalies ar šo ziņu