Ukrainas karavīru bērnu nometne Ērgļos: atpūta un atbalsts laikā, kad mājās plosās karš

Latvijā
Sargs.lv
Ukrainas karavīru bērni nometnēn Ērgļos
Foto: nometne "Vienotībā spēks"

No 14. līdz 20. jūlijam Ērgļos norisinājās Ukrainas karavīru bērniem veltīta nometne "Vienotībā spēks", kur nedēļas ietvarā jauniešiem bija iespēja izpētīt gan Latviju, gan pasaules kontinentus sporta spēlēs, radošos uzdevumos un izklaidēs. Nacionālo bruņoto spēku (NBS) kapelāne kapteine Anna Dobele norāda, ka šāda nometne Latvijā norisinās jau otro reizi un uzsver, cik nozīmīgi saglabāt jebkāda veida atbalstu Ukrainai, kad valsts aizstāvji turpina cīnīties par savas valsts brīvību.

Kā stāsta kapteine Anna Dobele nometnes organizēšanā aktīvi piedalījās NBS, taču viņa atzīst, ka tas nebūtu iespējams arī bez ziedojumiem, ko sniedza gan Ādažu karavīru klubs, gan individuālie ziedotāji no Latvijas un sabiedroto valstu karavīri. Kā arī šogad nometnē piedalījās 47 bērni, kas ir vairāk nekā pagājušajā gadā, kad piedalījās 35 bērni.

"Šī nometne ir mūsu veids, kā sniegt atbalstu Ukrainai. Rūpējoties par karavīru bērniem, mēs varam palīdzēt viņiem atpūsties no ikdienas spriedzes un dot iespēju vienkārši izbaudīt bērnību," stāsta kapteine Anna Dobele. "Kamēr vecāki cīnās par savas valsts aizsardzību, mēs varam dot viņu bērniem drošu un jautru vidi, kur pavadīt laiku."
Image
Bērni spēlē sporta spēles
Foto: nometne "Vienotībā spēks"

Jautājot, kādēļ izvēlēti Ērgļi, kapelāne norāda, kā nometnes vieta piedāvā dažādas aktivitāšu iespējas – plaša teritorija sporta spēļu organizēšanai sporta spēles, iespēja nopeldēties un sasildīties pirtī.

Savukārt nometnes aktivitāšu plāns katrai dienai bija saistīts ar kādu no kontinentiem. Piemēram, diena, kas veltīta Āfrikai, ietvēra deju un tērpu veidošanu, savukārt Āzijas dienā bērni veidoja teātra izrādes un prezentējot dažādus faktus par Āzijas valstīm interesantā un neierastā veidā.

Image
Bērni sagatavojuši sev Āfrikas tērpus
Foto: nometne "Vienotībā spēks"

Bērni arī piedalījās radošās aktivitātēs, piemēram, krūzīšu apgleznošanā un nometnes karoga krāsošanā. Karogs tika dekorēts ar bērnu plaukstu nospiedumiem un plīvoja nometnes mastā visu nedēļu.

Papildu nometnes aktivitātēm Ērgļos jauniešiem bija iespēja apskatīt arī citas Latvijas vietas. Kā stāsta kapelāne viņi apmeklēja Rīgu, Vecrīgu, Zoodārzu, pabija Saulkrastu pludmalē un Avārijas brigādes parkā. "Ir bērni, kuriem ļoti patīk un kuri aktīvi piedalās visās aktivitātēs. Katrs bērns varēja atrast kaut ko, kas viņam patika, neatkarīgi no tā, vai tā bija sporta aktivitāte vai radošs uzdevums," stāsta kapteine A. Dobele.

Image
Bērni apmeklē Vecrīgu
Foto: nometne "Vienotībā spēks"

Nometnes noslēguma diena bija tematiski saistīta ar Ameriku, un, kā atklāj kapelāne, sabiedroto pārstāvji vadīja dažādas radošas un sporta aktivitātes. Vakara noslēgumā savukārt bērniem bija noslēguma ballītē, lai atzīmētu nometnes beigšanos un dalītos savos piedzīvojumos aizvadīto nedēļu.

"Nometne nodrošināja bērniem drošu un draudzīgu vidi, kur viņi varēja piedzīvot jaunus piedzīvojumus un izveidot jaunus draugus. Viņi atrada labus piedzīvojumus, un tas ir galvenais," saka Anna Dobele.

Image
Bērni uz nometnes karoga uzliek krāsotas plaukstas
Foto: nometne "Vienotībā spēks"

Dalies ar šo ziņu