"LMT Interneta sargs" septembrī novērsis 167 miljonus kiberuzbrukumu

Latvijā
LETA
Kibedrošība
Foto: Pixabay

SIA "Latvijas mobilais telefons" (LMT) radītais "LMT Interneta sargs" šogad septembrī novērsis 167 miljonus kiberapdraudējumu, kas veikti no 6,3 miljoniem aizdomīgu domēnu, informēja uzņēmuma pārstāvji.

LMT pārstāvji norāda, ka šogad septembrī, salīdzinot ar tādu pašu periodu pērn, uzbrukumu skaits pieaudzis vairāk nekā 36 reizes. Septembrī novērsti ar ļaunatūru saistīti kiberuzbrukumi vairāk nekā pusei - jeb 56,5% no visām LMT tīklā esošajām ierīcēm.

Uzņēmuma pārstāvji atzīmē, ka saasinoties ģeopolitiskajai un sociālekonomiskajai situācijai, Latvijā turpina saglabāties augsts kiberapdraudējumu līmenis, un katru mēnesi pieaug dažādu drošības incidentu skaits, tādēļ rūpes par kiberdrošību ir viena no LMT galvenajām prioritātēm.

LMT Privātpersonu apkalpošanas dienesta direktore Ilze Saulīte uzsver, ka ir svarīgi rīkoties uzmanīgi un izmantot tehnoloģiju iespējas sevis pasargāšanai, jo krāpnieki izmanto cilvēku vājības un neuzmanību, kā arī bieži šķietami vienkāršas ikdienas darbības un populāru vietņu viltojumi slēpj kiberapdraudējumus.

Viņa akcentē, ka kibernoziedznieki kļūst arvien radošāki, piemēram, augustā krāpnieki no cilvēkiem centās izvilināt sensitīvu informāciju, atdarinot failu dalīšanās vietni, kuras atvēršanai bija nepieciešams izmantot elektronisko parakstu. "Šīs krāpšanas mērķis bija izvilināt sensitīvu informāciju no nezinošiem lietotājiem. Tāpēc cilvēkiem vajadzētu būt ļoti uzmanīgiem ik reizi, kad viņiem tiek prasīts kādā vietnē ievadīt savus personas datus," uzsver Saulīte.

Uzņēmuma pārstāvji skaidro, ka lielāko kaitējumu datoriem un mobilajiem tālruņiem, kā arī planšetēm, joprojām var nodarīt ļaunatūras, "C&C" centru draudi un pikšķerēšana. Krāpnieku mērķis ir ierīču pakļaušana to tālākai izmantošanai citu noziedzīgu mērķu īstenošanai, tostarp kriptovalūtu ģenerēšanai un lietotāju sensitīvās informācijas izvilināšanai.

Ņemot vērā kiberdrošības risku pieaugumu, Saulīte aicina iedzīvotājus kritiski domāt un būt piesardzīgiem, uzmanīgi attiekties pret aizdomīgiem ziņu sūtījumiem, nepazīstamu cilvēku zvaniem un nevērt vaļā nezināmas saites, kā arī neatsaukties uz aicinājumiem instalēt attālinātās piekļuves programmatūras vai ievadīt informāciju par pieeju bankas kontam vai elektroniskajam parakstam, nododot svešiem cilvēkiem piekļuvi savai viedierīcei un datiem.

"LMT Interneta sargs" aizsargā ierīces no dažādiem vīrusiem, krāpnieciskām vietnēm un nevēlama satura lietotnēs, pārlūkos un saziņas rīkos. Tas darbojas tīkla līmenī, tāpēc lietotājam nav jāveic nekādas darbības - nav jālejupielādē kāda speciāla programma un nav jāmaina telefona (rūtera) uzstādījumi.

Dalies ar šo ziņu