“Nameja vairogs”: Latvijas karavīri un zemessargi gatavi aizstāvēt valsts teritoriju dažādos apstākļos un jebkurā vietā

Militārās mācības
Sargs.lv
Karvīrs vēro Dauagvpils ielas
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Gatavojoties gaidāmajām “Namejs 2023” militārajām mācībām, kas norisināsies no 5. septembra līdz 2. oktobrim visā Latvijā, Nacionālie bruņotie spēki, Zemessardze un sabiedroto spēki trīs dienu garumā no 2. līdz 4. augustam Latgales un Vidzemes novados veic militārās mācības “Nameja vairogs”. Portāls “Sargs.lv” pievienojās bruņotajiem spēkiem otrās dienas patruļā pa Latgales novadu, kur vienības mācību maršruta ietvaros apmeklēja Daugavpili, Aglonu, Dagdu un Krāslavu, nodrošinot visaptverošu valsts aizsardzību arī Latvijas dienvidaustrumos.

“Sargs.lv” ierodas 3. augusta rītā Zemessardzes 34. kājnieku bataljonā Daugavpilī, netālu no vēsturiski nozīmīgā Daugavpils cietokšņa. Bataljona stāvlaukumā sagaida gara rinda ar bruņumašīnām “Patria” un desmitiem Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru, kuri pakāpeniski sāk gatavoties militārajām mācībām Latgales pilsētās.

Image
Karavīri gatavojas mācībām
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
NBS sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes, 1. mehanizētā kājnieku bataljona 2. riteņu bruņutehnikas kājnieks rotas komandieris un patruļas vadītājs kapteinis Mārtiņš Brēdiķis intervijā pirms vienību došanās patruļā portālam “Sargs.lv” atzīst, ka galvenais mācību mērķis ir stiprināt Latvijas un sabiedroto valstu karavīru un zemessargu sadarbību, lai trenētu spēju veikt uzdevumus dažādos apstākļos jebkurā vietā Latvijā.
Image
Kapteinis Mārtiņš Brēdiķis.
Kapteinis Mārtiņš Brēdiķis. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Viņš gan piebilst, ka šīs mācības ir tikai gatavošanās “Namejs 2023” mācībām, kuras sāksies septembrī, “kur ne tikai Latvijas karavīri, bet arī sabiedroto spēku karavīri kopā ar valsts iestādēm, pašvaldības iestādēm, civilajām organizācijām, un uzņēmumiem trenēs valsts aizsardzību”.

Pēc nelieliem sagatavošanās darbiem, “Sargs.lv” pievienojās Mehanizētās kājnieku brigādes karavīriem “Patria” bruņumašīnā un devās līdzi patruļā uz Daugavpils centru.

Image
Karavīri kāp ārā no "Patria"
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Ceļš nebija tāls un apkārt notiekošo bija iespējams vērot no transportlīdzekļa kabīnes, kurā uzstādīts ekrāns, kas rāda notiekošo ārpus mašīnas. Jau pēc pāris minūtēm bijām klāt pilsētas centrā. Vienības ieņēma pozīcijas, sadalījās un uzsāka patruļu pa Daugavpils ielām. Zīmīgi, ka “Patria” bruņumašīnu rinda tika novietota netālu no Baltkrievijas Ģenerālkonsulāta un desmitiem karavīru ar G36 triecienšautenēm rokās apsekoja pilsētas ielas. 

“Šodien mēs veiksim patruļas apdzīvotās vietās, gan ar autotransportu, gan ar kājām. Tas ir ļoti labs treniņš un vingrinājums karavīriem, darboties nepazīstamā vidē. Ir svarīgi, ka Latvijas karavīrs pazīst savu teritoriju, tāpēc ir nozīmīgi trenēties visā Latvijas teritorijā, ne tikai poligonos. Tādējādi gan iepazīstot teritoriju, gan saprotot, kur kas atrodas, kā arī saprotot, kāda ir vietējo iedzīvotāju nostāja, iesaistām vietējos cilvēkus valsts aizsardzības plānā,” uzsver kapteinis Mārtiņš Brēdiķis.
Image
Karavīri patrulē Daugavpils ielās
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Sekojot karavīru patruļai pa mazajām, kā arī lielajām pilsētas ielām, vairumā iedzīvotāju sejās bija redzams prieks un smaids par brašajiem valsts aizstāvjiem. Mazākie daugavpilieši bija īpaši ieinteresēti redzēt “Patria”, kā arī saprast vairāk, kādēļ šeit ir ieradušies karavīri ar bruņutehnikas kolonu. Taču netrūka arī pilsētnieku, kuru sejās varēja novērot neizpratni un nepatiku par vienību klātesamību Daugavpils ielās.

Image
Patria kolona Daugavpilī
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Ārā valdīja sutoņa, karavīri pilnajos formas tērpos bija gana labi nosvīduši pēc vairāk nekā stundu ilgās patruļas Latvijas otrā lielākajā pilsētā, taču aši tika iedzerts ūdens un “Sargs.lv” kopā ar  karavīriem jau devās uz Aglonu.

Šeit gan bija ilgāks un tālāks laiks jāpavada “Patria” kabīnē. Uzņemot lielāku ātrumu, arī bruņumašīnas kabīnē palika aizvien skaļāk, taču tas netraucēja karavīriem sarunāties un atkārtot tālākā plāna soļus Latgales pilsētās.

Image
Kolona brauc uz Aglonu caur Latgales laukiem
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Drīz vien kamerā ieraudzījām Aglonas baziliku. Bija skaidrs, esam nākamajā kontroles punktā. Šeit karavīri izmantoja iespēja papusdienot un iedzert kafiju, lai tad jau gatavotos braucienam cauri Dagdas ielām un uzsāktu nākamo patruļu Krāslavas ielās, vien 8 kilometru attālumā no Baltkrievijas robežas.

Image
Patria pie Aglonas Bazilika
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Kā atzīst patruļas vadītājs, šajās mācībās tika attīstītas plānošanas, organizācijas prasmes, lai sagatavotos dažas dienas pirms operācijas.

“Šeit mēs liekam uzsvaru uz komunikāciju, dažādu vienību starpā, koordināciju un uzdevumu izpildi nepazīstamā vietā. Kā arī praktiski trenējot patruļas, vienību dislokācijas pa Latviju,” norāda kapteinis.

Reaģējot uz mainīgajiem drošības izaicinājumiem, Latvijas valsts aizsardzības sistēmai jābūt visaptverošai un jābalstās visas sabiedrības un valsts institūciju gatavībā pārvarēt krīzi, kā arī noturībā pret ārējo ietekmi. Tieši tādēļ Nacionālie bruņotie spēki organizēs visaptverošas valsts aizsardzības mācības “Namejs 2023”, kuras norisināsies no 5. septembra līdz 2. oktobrim visā Latvijā.

Dalies ar šo ziņu