NBS karavīri un zemessargi dodas uz Mičiganas Nacionālās gvardes ikgadējām mācībām

Militārās mācības
Sargs.lv
NBS karavīri un zemessargi dodas uz ikgadējām Mičiganas Nacionālās gvardes mācībām
Foto: NBS karavīri un zemessargi dodas uz ikgadējām Mičiganas Nacionālās gvardes mācībām. Foto: št. vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

8. jūnijā aptuveni 30 NBS inženieri izlidoja uz ASV, kur līdz 12. jūnijam piedalīsies Mičiganas Nacionālās gvardes ikgadējās mācībās, kas norisinās “Camp Grayling” mācību poligonā. Tikmēr jau kopš 3. jūnija Latvijā uzturas Mičiganas Nacionālās gvardes inženieri un Gaisa spēku speciālisti, kas vizītes laikā Latvijā sniegs savu ieguldījumu militārā poligona “Sēlija” attīstībā un apmainīsies ar pieredzi gaisa kaujas telpas pārvaldības jomā.

Šogad Mičiganas Nacionālā gvarde pie sevis uzņem divu veidu speciālistus – kaujas inženierus un poligona projektēšanas speciālistus. Šo mācību ietvaros militārie inženieri veiks uzdevumus, kas saistīti ar kaujas operāciju izspēli – šķēršļu plānošanu un spridzināšanas iemaņu uzturēšanu un pilnveidošanu, bet poligona speciālisti pieredzes apmaiņā ar Mičiganas Nacionālās gvardes inženieriem gūs atziņas, ko izmantot topošā poligona “Sēlija” attīstībā.

Image
NBS karavīri un zemessargi dodas uz ikgadējām Mičiganas Nacionālās gvardes mācībām
NBS karavīri un zemessargi dodas uz ikgadējām Mičiganas Nacionālās gvardes mācībām. Foto: št. vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Tikmēr Latvijā viņu kolēģi no Mičiganas Nacionālās gvardes sniedz savu redzējumu uz militārā poligona "Sēlija" potenciālajiem projektēšanas un attīstības scenārijiem, lai palīdzētu labāk izprast, kādā veidā visefektīvāk izmantot poligonam pieejamo platību un kā to izmantot kombinēto ieroču veidu kaujas operāciju apmācībām. Paralēli Mičiganas Nacionālās gvardes Gaisa spēku karavīri kopā ar Latvijas Gaisa spēku karavīriem apmainīsies ar pieredzi gaisa kaujas telpas pārvaldības jomā, sekmējot vienotu izpratni par operacionālo situāciju, kā arī pārrunājot gaisa satiksmes kontroles un lidlauka vadības jautājumus.

Image
ASV Mičiganas Nacionālās gvardes militārie inženieri piedalās Sēlijas poligona apsekošanā
ASV Mičiganas Nacionālās gvardes militārie inženieri piedalās Sēlijas poligona apsekošanā. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
"Šī nav pirmā reize, kad dodos uz Mičiganu. Viņu militārais poligons ir tiešām iespaidīgs. Tur ir pilna spektra militāro apmācību laukums, un daudzas no treniņu vietām ir ļoti pietuvinātas reālajiem apstākļiem. Mēs varam mācīties no amerikāņiem pilsētvides treniņu laukumu iekārtošanu un to, kā īstenot kaujas šaušanu ar dažādiem ieročiem pa dažādiem mērķiem. Mūsu poligona speciālistiem tā ir unikāla iespēja smelties zināšanas, kādas tehnoloģiskās iespējas un tehniskie risinājumi ir izmantoti mācību zonas iekārtošanai," sarunā ar "Sargs.lv" stāsta kapteine Daiga Ilmaste no Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes.

Kā atklāja kapteine Daiga Ilmaste, NBS inženieri Mičiganā veiks poligona izlūkošanu ar sektoru apsekošanu, tehnisko risinājumu un drošības prasību apgūšanu, jo militārā poligona izveide ietver ļoti daudz parametru, kas ir jāievēro drošības nolūkos. "Salīdzināšana palīdz saprast, ko mēs darām savādāk un ko mums vajadzētu darīt savādāk. Mums jāsaprot, ar ko sākt, lai attīstītu savu apmācību laukumu, kur līdzās darboties visa veida speciālistiem," norāda Daiga Ilmaste.

Image
NBS karavīri un zemessargi dodas uz Mičiganas Nacionālās gvardes ikgadējām mācībām
NBS karavīri un zemessargi dodas uz Mičiganas Nacionālās gvardes ikgadējām mācībām. Foto: št. vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Šajās mācībās ir pārstāvētas visas NBS inženieru apakšvienības – gan no Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes, gan visām Zemessardzes brigādēm. No poligona speciālistiem pārstāvēta arī Zemessardze un Nodrošinājuma pavēlniecība.

Nacionālie bruņotie spēki sadarbojas ar Mičiganas Nacionālo gvardi jau vairāk nekā 30 gadus, kopīgi piedaloties gan starptautiskajās miera uzturēšanas operācijās, gan gaisa atbalsta kontrolieru un apvienotā uguns atbalsta priekšējo novērotāju sagatavošanā, mīnmetēju, artilēristu, vada komandieru un instruktoru apmācībā, kā arī militārajās mācībās.

Dalies ar šo ziņu