"Sargs.lv" reportāža: mācībās "Baltic Zenith 2024" pilnveido prasmes šaušanā ar jaunās paaudzes RBS-70 sistēmām

Militārās mācības
Sargs.lv
Baltic Zenith 2024
Foto: Armīns Janiks / Aizsardzības ministrija

Nacionālie bruņotie spēki mācībās “Baltic Zenith 2024” pilnveido iemaņas kaujas šaušanā ar jaunās paaudzes RBS-70 pretgaisa aizsardzības sistēmām, kas paredzētas gaisa mērķu iznīcināšanai tuvās distancēs līdz 6 kilometru attālumam. Starp mācību dalībniekiem ir arī Čehijas un Lietuvas pretgaisa aizsardzības vienības, kā arī 12 jaunie karavīri no valsts aizsardzības dienesta. Portāla “Sargs.lv” komanda devās uz Jūrmalciema militāro aviācijas poligonu, lai sekotu līdzi kaujas šaušanas nodarbībām.

Bruņoto spēku vidū pretgaisa aizsardzības spējām ir izšķiroša nozīme, jo tās nodrošina iespēju sauszemes spēku manevra vienībām drošu un no gaisa netraucētu kustību apvidū. Vienas RBS-70 sistēmas apkalpi veido trīs karavīri – operators jeb šāvējs, munīcijas lādētājs un grupas komandieris, kurš dod mērķu norādes.

Image
Dienvidkurzemes novada Jūrmalciema militārās aviācijas poligonā norisinās starptautiskās militārās mācības „Baltic Zenith 2024” / Foto: Armīns Jankiks/Aizsardzības ministrija
Starptautiskās militārās mācības "Baltic Zenith 2024" / Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Visvieglākais mērķis šāda veida sistēmām ir helikopteri un transporta lidmašīnas, kā arī lielāka izmēra bezpilota lidaparāti. Tomēr atsevišķos gadījumos ir iespējams notriekt arī reaktīvos iznīcinātājus, ja tie lido ar samazinātu ātrumu un pietiekami zemu.

Lai gan pretgaisa aizsardzibas sistēmas apkalpes uzdevums nav doties triecienā pretim pretinieka pozīcijām, arī viņu darbs ir fiziski izaicinošs. To atzīst arī VAD karavīrs, kura vārdu drošības apsvērumu dēļ neatklāsim.

Viņš dienestu Gaisa spēkos uzsāka šī gada janvārī un ne mirkli nenožēlo lēmumu par iestāšanos dienestā tieši Gaisa spēkos. Jaunais kareivis norāda, ka pēc pamatapmācības kursa beigām izvēlējies kļūt par daļu no RBS-70 apkalpes, jo tas šķitis vissaistošāk. Šobrīd viņš dienestu pilda kā RBS-70 operatora palīgs-lādētājs.

“Šķita, ka šeit netrūks emocijas. Šis ir arī fiziski izaicinoši, RBS-70 sistēmas kopējais svars ir aptuveni 100 kilogrami. Visiem trīs apkalpes locekļiem ir jābūt ar labu fizisko sagatavotību – jāspēj noskriet garākas distances un spējīgiem panest lielu svaru,” norāda VAD Gaisa spēku karavīrs.

Uz jautājumu, ko viņš ieteiktu jauniešiem, kuri drīzumā uzsāks dienestu VAD, seko aicinājums nebaidīties. Kareivis atzīst, ka dienestā ir bijuši savi izaicinājumi, bet tie nekad nav bijuši nepārvarami. Tieši piedzīvotās grūtības ir ļāvušas attīstīt savu personību. “Instruktori šeit neliks darīt to, ko tu fiziski nespēj paveikt un pret tevi šeit izturēsies kā pret cilvēku. Visspilgtākais, ko atceros no līdzšinējās pieredzes, ir izdzīvošanas apmācība aukstos laikapstākļos,” saka VAD kareivis.

Image
Starptautiskās militārās mācības "Baltic Zenith 2024” / Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Tajās apmācībās mēs lecām āliņģī – tas vēl nebija tik traki, jo pie tā var pierast. Tomēr, kad tevi naktī modina, lai tu atkal vilktu izmirkušās drēbes un skrietu maršu, tev ir jāspēj sevi pārvarēt,” viņš piebilst.

Sarunā ar “Sargs.lv” pretgaisa aizsardzības baterijas komandieris un mācību uzdevuma vadītājs virsleitnants Artis Treulands norāda, ka īpaši svarīgas apkalpē ir tieši operatora iemaņas manuāli vadīt raķetes mērķēšanu ar lāzera palīdzību.

Šogad mācībās “Baltic Zenith 2024” pirmo reizi tiek pielietotas jaunās paaudzes RBS sistēmas, kurām ir iespēja izmantot automātiskās tēmēšanas funkciju. Tas būtiski atvieglo operatora darbu un uzlabo kopējo precizitāti.

“Šogad vingrinājums ir daudz sarežģītāks, jo mēs šeit uz vietas esam integrējuši komandvadības centru. Vienlaikus jauno sistēmu automātiskā tēmēšanas funkcija ir būtiski uzlabojusi precizitāti un iznīcināto mērķu īpatsvaru,” piebilst komandieris.
Image
Starptautiskās militārās mācības „Baltic Zenith 2024” / Foto: Armīns Jankiks/Aizsardzības ministrija
Starptautiskās militārās mācības "Baltic Zenith 2024" / Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Gaisa mērķu iznīcināšanai mācībās tiek izmantots gan kumulatīvais, gan šķembu lādiņš, kurš līdz mērķim tiek nogādāts ar tuvās distances raķeti.

Komandieris atzīst, ka šīm sistēmām piemīt vairākas pozitīvas iezīmes. Latvijā pieejamās RBS-70 sistēmas līdz izvēršanas punktam tiek transportētas ar dažāda veida transportlīdzekļiem. Tās mobilitātes īpašības ļauj to izvērst šaušanai piecu līdz desmit minūšu laikā. Savukārt pašu operatoru apmācība aizņem vien piecas nedēļas, kas būtiski atvieglo sagatavojamās apkalpes nokomplektēšanu.

Dalies ar šo ziņu