"Sargs.lv" reportāža: svinīgā ceremonijā valsts aizsardzības dienesta pirmo iesaukumu noslēdz 245 jaunieši

NBS
Aivars Madris/Sargs.lv
VAD pirmā iesaukuma izlaidums
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

31. maija rītā militārajā bāzē “Ādaži” svinīgā ceremonijā tika aizvadīts valsts aizsardzības dienesta pirmā iesaukuma karavīru izlaidums, ko pēc dienesta Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē noslēdza 245 jaunieši. Viņus klātienē sveica arī valsts augstākās amatpersonas – Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un ministru prezidente Evika Siliņa, kā arī aizsardzības ministrs Andris Sprūds. “Valsts aizsardzības dienests ir svarīga Latvijas drošības sastāvdaļa. Jaunie karavīri šodien ieies Latvijas vēsturē kā pirmie, kas kā brīvprātīgie pieteicās aizsardzības dienestā. Tādēļ šis izlaidums ir drosmes un pašaizliedzības paraugs citiem,” savā uzrunā pauda aizsardzības ministrs.

Svinīgajā ceremonijā, kas noritēja maija negaidīti siltās saules pielietajā Vienības laukumā, bija aicināti piedalīties arī VAD karavīru tuvinieki un draugi, bet par muzikālo pavadījumu rūpējās Zemessardzes orķestra mūziķi, tāpat ar savu klātbūtni pasākumu pagodināja NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas un Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīri.

Image
VAD pirmā iesaukuma izlaidums
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs savā uzrunā izteica pateicību VAD karavīriem, viņu tuviniekiem un Mehanizētās kājnieku brigādes komandieriem, instruktoriem un virsniekiem.

“Faktiski jūs šodien esat kļuvuši par daļu no Latvijas un mūsu bruņoto spēku vēstures. Valsts aizsardzības dienestā gūtās iemaņas, draudzības un zināšanas paliek ar jums. Jūs būsiet mūsu bruņoto spēku vēstneši arī civilajā dzīvē – stāstiet un iedrošiniet, turklāt ne tikai to, kas bija labs, bet arī to, ko vajadzētu uzlabot – tas jums visiem ir svarīgi,” uzsvēra prezidents.

Savukārt ministru prezidente Evika Siliņa pēc ceremonijas sarunā ar preses pārstāvjiem pauda gandarījumu, ka VAD karavīri tikuši veiksmīgi iekļauti kopējā brigādes kolektīvā, un viņa arī saņēmusi atsauksmes no pašiem VAD karavīriem, ka dienestā pavadītais laiks ir bijis labākais viņu dzīvē. Tas radījis ticību, ka pirmais VAD iesaukums spēs veiksmīgi pārliecināt arī citus jauniešus brīvprātīgi iestāties dienestā.

“Kad mēs himnā dziedam vārdus “kur latvju dēli dzied”, es iedomājos šādu ainu – mūsu Latvijas karavīri ar augstu paceltām galvām. Un mēs visi zinām, ka jūs iestāsieties par mums, ja būs nepieciešams, ka jūs esat tie, kas katru dienu ar sirdi cīnās par Latviju,” savā uzrunā karavīriem teica ministru prezidente.

Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Oskars Kudlis arīdzan izteica pateicību un atzinību jaunajiem valsts aizsardzības dienesta karavīriem par viņu motivāciju, degsmi un profesionālo sniegumu dienesta 11 mēnešu laikā.

Image
VAD pirmā iesaukuma izlaidums
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Mehanizētajā brigādē ikdiena ir spraiga un dinamiska, līdzās profesionālajām vienībām un NATO apakšvienībām šeit jūs apguvāt savas militārās zināšanas un prasmes. Tas ietver neskaitāmas lauka taktiskās mācības, kuru laikā jūs pilnveidojāt iemaņas un guvāt rūdījumu, kā arī jūsu dalību vairākos liela mēroga militārajos vingrinājumos gan Latvijā, gan ārvalstīs. Šodien mūsu priekšā stāv karavīri, kuri spēj uzņemties atbildību un izpildīt uzdevumu,” uzsvēra Mehanizētās brigādes komandieris.

Prieku par sekmīgi aizvadītajām dienesta gaitām neslēpa arī paši VAD karavīri. "Laiks dienestā mums norūdījis ne vien miesu, bet arī garu un licis saprast, ka Latvijai ir savi aizstāvji," uzrunā klātesošajiem svinīgi apliecināja Artilērijas divizionā dienējušais VAD karavīrs Krišjānis Kaļāns.

Image
VAD pirmā iesaukuma izlaidums
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Sarunā ar “Sargs.lv” jaunais karavīrs norādīja, ka dienestam pieteicies vairāku iemeslu dēļ – viņu motivējusi gan patriotiskā pārliecība un Ukrainā notiekošais karš, gan vēlme sevi pilnveidot fiziski un garīgi, gan arī iespēja gadu atpūsties no darba birojā un mentāli sagatavoties studijām maģistrantūrā tiesību zinātnēs.

“Ir ļoti grūti nosaukt vienu lielāko ieguvumu no šiem 11 mēnešiem. Laikam tā ir pārliecība, ko ieguvu par mūsu bruņoto spēku profesionalitāti un kaujas spēju līmeni. Agrāk šķita, ka mūsu armija ir salīdzinoši maza un nespējīga, taču arī no ārzemju karavīriem esmu dzirdējis daudz labu vārdu par mūsu karavīru augsto profesionalitāti un motivāciju. Esmu priecīgs, ka varu būt daļa no šāda kolektīva,” ar smaidu sejā pauda Krišjānis Kaļāns.

Pasākuma laikā tika pasniegti apbalvojumi un piemiņas monētas. Līdz ar valsts aizsardzības dienesta pirmā iesaukuma noslēgumu, Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē uzsākta jauna tradīcija – piemiņas monētu pasniegšana tiem valsts aizsardzības dienesta karavīriem, kuri sekmīgi pabeiguši 11 mēnešu dienestu vai dienesta laikā noslēguši profesionālā dienesta līgumu.

Image
VAD pirmā iesaukuma izlaidums
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Piemiņas monētas aversā redzama bruņutehnika CVRT, kas simbolizē Sauszemes spēku Mehanizēto kājnieku brigādi un iegravēts uzraksts valsts aizsardzības dienests. Savukārt monētas reversā atainots Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes logo un devīze: “Vienotībā spēks!”

Image
VAD pirmā iesaukuma izlaidums
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Valsts aizsardzības dienesta pirmais iesaukums sākās 2023. gada 1. jūlijā, to uzsāka 253 jaunieši. Savukārt no šogad dienestu noslēgušajiem 109 jaunieši jau ir parakstījuši līgumu par dienesta gaitu turpināšanu bruņotajos spēkos.

“Darbs turpinās – mums ir jāstiprina mūsu aizsardzības spējas, un tieši cilvēki dod lielāko pienesumu mūsu aizsardzībai,” pēc ceremonijas presei norādīja aizsardzības ministrs Andris Sprūds. “Mēs paplašinām jauniešu skaitu, kas tiek iesaistīti valsts aizsardzības dienestā, nākamgad tie būs jau 1000 jaunieši, virzoties uz mērķi 4000 jauniešu gadā. Interese par stāšanos dienestā saglabājas augsta, bet, visticamāk, būs nepieciešama arī atlase pēc nejaušības principa.”

Aizsardzības ministrija aicina jauniešus līdz šī gada 15. jūnijam brīvprātīgi pieteikties valsts aizsardzības dienestam, lai 11 mēnešu ilgās apmācības uzsāktu 2025. gada janvārī. Šajā iesaukumā plānots iesaukt 210 personas.

Image
VAD pirmā iesaukuma izlaidums
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Valsts aizsardzības dienesta 2025. gada janvāra 11 mēnešu dienests Nacionālo bruņoto spēku vienībā tiks īstenots trīs dienesta vietās: Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljonā, Gaisa spēkos un Zemessardzes 2. Vidzemes brigādē.

Vienlaikus līdz šī gada 15. jūnijam, piesakoties brīvprātīgi, līdz 200 personām paredzēts uzņemt piecu gadu dienestā Zemessardzē un līdz 50 personām augstskolu un koledžu studentiem paredzētajā rezerves virsnieka programmā militārās izglītības iestādē vai Nacionālo bruņoto spēku vienībā. Pieteikšanās šīm programmām iespējama tikai reizi gadā.

Image
VAD pirmā iesaukuma izlaidums
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Atgādinām, ka karavīram, kurš dienesta izpildei pieteicies brīvprātīgi un pildīs 11 mēnešu dienestu Nacionālo bruņoto spēku vienībā, ikmēneša kompensācija ikdienas izdevumiem plānota 600 eiro apmērā, savukārt valsts aizsardzības dienestā obligātā kārtā iesaukto ikmēneša kompensācija ikdienas izdevumiem – 300 eiro apmērā. Atvaļināšanās kompensācija pēc dienesta beigām – 1100 eiro. Minētās summas ir neto jeb summas, ko dienesta veicējs saņems “uz rokas”.

Dalies ar šo ziņu