Mācības brīvdienās: Jaunieši aicināti pieteikties valsts aizsardzības dienestam Zemessardzē

Latvijā
Sargs.lv
Valsts aizsardzības dienesta (VAD) iesaukuma karavīri dod karavīra zvērestu Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Valsts aizsardzības dienesta likums nosaka pienākumu dienēt valsts aizsardzības dienestā katram Latvijas pilsonim, vīrietim viena gada laikā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas, vai, ja pilsonis turpina iegūt izglītību pamata vai vidējās izglītības pakāpē – viena gada laikā pēc izglītības iestādes absolvēšanas, bet ne vēlāk kā līdz 24 gadu vecumam. Viena no šādām iespējām ir 5 gadu ilgs dienests Zemessardzē, kas vislabāk piemērots jauniešiem, kuri nevēlas vai nevar aizvadīt nepārtrauktu 11 mēnešu dienestu.

Primāri izvēle par labu 5 gadu valsts aizsardzības dienestam zemessardzē ir atbilstoša tiem, kas nevēlas, lai viņu nākotnes plānus ietekmē atlase militārajam dienestam pēc nejaušības principa. Tā ir iespēja turpināt savas ikdienas gaitas – studijas, darbu – kā līdz šim, vienlaikus, izejot obligāto VAD, jo mācības pārsvarā tiek organizētas nedēļas nogalēs, retāk vasaras nometnēs. Katram VAD karavīram tiek sniegtas unikālas zināšanas par valsts aizsardzību un rīcību krīzes situācijās, nodrošinātas sociālās garantijas un kompensācija par dienesta izpildes laiku.

Pie pašreizējiem apstākļiem nepastāv iespēja garantēt zemessardzē dienējoša pilsoņa palikšanu dienestā uz valsts aizsardzības dienesta izpildei atbilstošu laika posmu, ja pilsonis tiek atlasīts pēc nejaušības principa. Tomēr šāda iespēja netiek izslēgta nākotnes kontekstā. Pilsoņi, kas nav pakļauti atlasei pēc nejaušības principa tiek aicināti nepārtraukt savu dienestu Zemessardzē. Savukārt tie jaunieši, kas ir iesaukšanas vecumā – gada laikā pēc 18 gadu sasniegšanas un gada laikā pēc izglītības iestādes absolvēšanas – tiek aicināti brīvprātīgi pieteikties tieši VAD 5 gadu dienestam zemessardzē, nodrošinot, ka pēc 5 gadiem tiek apliecināta arī VAD izpilde.

Image
Valsts aizsardzības dienesta (VAD) iesaukuma karavīri dod karavīra zvērestu Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Valsts aizsardzības dienesta (VAD) iesaukuma karavīri dod karavīra zvērestu Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

VAD karavīriem, kuri dienestu pildīs Zemessardzē vai apgūs augstskolu un koledžu studentiem paredzēto rezerves virsnieka kursu, kompensācijas apmēru aprēķinās proporcionāli par dienām, kurās tiks pildīts dienests. Dienās, kad tiks pildīts valsts aizsardzības militārais dienests tiks nodrošināta ēdināšana.

Beidzoties dienesta termiņam, dienesta vietas komandieris valsts aizsardzības dienesta karavīru atvaļina rezervē. Pēc dienesta noslēguma VAD karavīri var regulāri tikt izsaukti uz mācībām prasmju un zināšanu atjaunošanai.

No valsts aizsardzības militārā dienesta atvaļināto rezerves karavīru piecus gadus pēc valsts aizsardzības militārā dienesta pabeigšanas var iesaukt uz kārtējām militārajām mācībām reizi gadā uz laiku līdz septiņām dienām. Uz militārajām mācībām iesauktajam rezerves karavīram par katru militāro mācību dienu izmaksā kompensāciju no Aizsardzības ministrijai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem. Kompensācijas apmēru un izmaksas kārtību nosaka Ministru kabinets.

Uz militārajām mācībām iesauktajam rezerves karavīram par katru militāro mācību dienu izmaksā kompensāciju no Aizsardzības ministrijai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem. Kompensācijas apmēru un izmaksas kārtību nosaka Ministru kabinets.

Ja Zemessardzes dienestā esošais valsts aizsardzības dienesta karavīrs bez attaisnojoša iemesla nepilda valsts aizsardzības militāro dienestu (neapgūst dienesta gadam paredzēto apmācības programmu), viņu pārceļ 11 mēnešus ilga valsts aizsardzības militārā dienesta izpildei Nacionālo bruņoto spēku vienībā. Zemessardzes dienestā pavadītais laiks netiek ņemts vērā valsts aizsardzības militārā dienesta izpildē Nacionālo bruņoto spēku vienībā.

Aizsardzības ministra Andra Sprūda izdotā pavēle paredz, ka līdz šī gada 15. jūnijam, piesakoties brīvprātīgi, līdz 200 personām paredzēts uzņemt piecu gadu dienestā Zemessardzē un līdz 50 personām augstskolu un koledžu studentiem paredzētajā rezerves virsnieka programmā militārās izglītības iestādē vai Nacionālo bruņoto spēku vienībā.

 

Valsts aizsardzības dienests ir daļa no visaptverošas valsts aizsardzības, lai stiprinātu Latvijas aizsardzības spējas. Krievija ir bijis ilgstošs drauds Latvijas drošībai, un Krievijas izvērstais pilna mēroga karš Ukrainā ir būtiski mainījis Eiropas drošības vidi.

Latvijas valsts attīstība un drošība ir cieši saistīta ar kopējo sabiedrības vienotību un gatavību aizstāvēt savu valsti. Valsts aizsardzības dienests sniedz iespēju pilsoņiem iegūt zināšanas un sapratni par valsts aizsardzību, uzlabot individuālās rīcībspējas, kā arī piedalīties valsts aizsardzības stiprināšanā.

Dalies ar šo ziņu