"Sargs.lv" skaidro: vai krievu ražotie "Shahed" droni spēs uzvarēt tālās darbības dronu karā?

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Forbes
Irānas militārie droni Shahed-136
Foto: PACIFIC P/SIPA/Scanpix

Agresorvalsts Krievija cenšas arvien kāpināt “Shahed” dronu ražošanas apjomus, lai sūtītu uzbrukumos Ukrainai “nepārtrauktas dronu vētras”, raksta žurnāls “Forbes”. Šobrīd pēc ekspertu aplēsēm Krievija ir spējīga saražot ap 100 raķešu mēnesī, tikmēr “Shahed” dronus var izlaist ievērojami lielākos daudzumos un ar mazākām izmaksām – viens drons Krievijai izmaksājot ap 20 000 dolāru, kas ir aptuveni 500 reizes mazāk par izreklamēto hiperskaņas raķeti “Kinzhal”. “Forbes” žurnālisti pēta, kā tuvākajā nākotnē varētu attīstīties militārais konflikts Ukrainā ar dronu izmantošanu – vai Krievijai izdosies sasniegt savus mērķus?

Kamēr raķešu uzbrukumus Krievijas karaspēks veic vien dažas reizes mēnesī, “Shahed” dronu uzbrukumi notiek praktiski bez pārtraukuma un bieži vērsti uz elektroenerģētiskās infrastruktūras objektiem, īpaši apakšstacijām.

“Forbes” pētnieki uzskata, ka šādu uzbrukumu pieaugums var pakāpeniski pārspēt Ukrainas spējas novērst postījumu sekas, un tas izraisīs masveida elektrības padeves pārtraukumus. “Shahed” uzbrukumi Harkivai jau ir izraisījuši daudzus elektropadeves atslēgumus visā pilsētā.

Krievija iegādājusies no Irānas 2400 sakomplektētus “Shahed” dronus, taču pakāpeniski ir pārnesusi ražošanu savā teritorijā. Sākumā Krievija tos montēja no Irānas piegādātajiem komplektiem.

Taču arvien biežāk dronu komplektēšanā tiek izmantoti Krievijā ražotie komponenti, ko izgatavo milzīgā rūpniecības kompleksā Krievijas SEZ Alabugā, kur nodarbināti studenti no tuvumā esošās tehniskās koledžas un imigranti no Āfrikas. Rūpnīca jau apsteidz ražošanas grafiku un šogad var izgatavot līdz 6000 bezpilota lidaparātu papildus no Irānas importētajiem.

Image
Irānas droni Shahed-136
Foto: Sobhan Farajvan/PACIFIC P/SIPA/Scanpix

Analītiskais centrs “Institute for Science and International Security” uzmanīgi seko līdzi tam, kā okupanti izmanto “Shahed” dronus, un apgalvo, ka minētā rūpnīca var izgatavot līdz 20 lidaparātus dienā.

“Mums ir iemesli apšaubīt šos skaitļus. ISIS institūtam ir grafiks ar kopējo krievu “Shahed” dronu skaitu, kas iegūti importa, vietējās montāžas un pilnībā Krievijas ražotnes darbības rezultātā, un šis skaits ir pieaudzis no 1760 vienībām 2023. gada decembrī līdz 2160 vienībām 2024. gada aprīlī, taču reālie skaitļi ir mazāk iespaidīgi: no 616 vienībām decembrī līdz mazāk nekā 400 vienībām janvārī un februārī, tad pieaugums līdz 600 vienībām martā un atkal kritums līdz 400 aprīlī,” norāda analītiķi.

Jaunākajā ISIS ziņojumā atzīmēts, ka šī tendence varētu būt saistīta ar bezpilota lidaparātu uzkrāšanu periodiskiem intensīviem uzbrukumiem. Kopumā gan ir grūti novērot izteiktu ražošanas apjomu pieauguma tendenci, neraugoties uz Alabugas rūpnīcas oficiālajā dokumentācijā sniegtajiem skaitļiem. Šķiet, ka kopējais ražošanas un importa apjoms nav pārsniedzis 500 vienības mēnesī. Kopējais skaits pieaug, taču lēnām.

Iespējams tikai izteikt pieņēmumus, kāpēc Krievija nespēj ražot lielāku skaitu “Shahed” dronu, ņemot vērā resursus, kas ieguldīti šajā stratēģiski svarīgajā projektā. Visticamāk, problēma slēpjas korupcijā un neefektīvajos Krievijas militārajos iepirkumos. Pastāv iespējamība, ka tiek izgatavots liels “Shahed” dronu skaits, taču tos nemana kaujas laukā, jo lielā defektu apjoma dēļ tie nespēj sasniegt Ukrainu.

Tiesa, daudz lielākas bažas par “Shahed” skaitu rada to tehnoloģiskās evolūcijas ātrums. Martā tika notriekti 85% no Ukrainā ielidojušajiem “Shahed” droniem, kā liecina analītiķa ShahedTracker apkopotā informācija no atvērtajiem avotiem.

Tiek ziņots, ka lielāko daļu “Shahed” dronu notriec mobilās aizsardzības grupas, kas bruņotas ar ložmetējiem un automātiskajiem ieročiem. Tās saņem signālus no visaptverošās valsts mikrofonu tīkla sistēmas, kas spējīga izsekot skaļos un lēnos “Shahed” dronus, lai ātri novirzītu aizsardzības vienības to apturēšanai.

Image
Irānā ražotais Krievijas kaujas drons virs Ukrainas
Foto: AFP/Scanpix

Krievi pielāgo dronus, lai padarītu tos aizsargātākus pret uzbrukumiem no zemes. 2023. gada beigās klajā nāca jauna “stealth” versija ar tumšu pārklājumu, kas slāpē radaru starojumu, kā arī padara dronu grūtāk pamanāmu tumšajā laikā.

Tāpat 2023. gada beigās Ukrainā tika atklāti “Shahed” droni ar 4G mobilo sakaru modemiem, kas spējīgi pieslēgties Ukrainas mobilo sakaru tīkliem. Tas ļauj krieviem izsekot “Shahed” lidojumā un noteikt, vai drons ir sasniedzis mērķi, kā arī, ja tas ir apturēts, tā notriekšanas vietu.

Modema izmantošana nozīmē, ka bezpilota lidaparātu iespējams pārprogrammēt uz jaunām koordinātām lidojuma galamērķim, lai izvairītos no notriekšanas.

Potenciāli šāds modems ļauj īstenot navigāciju, izmantojot mobilo sakaru torņus, tādējādi pretdarbojoties Ukrainas satelītnavigācijas sistēmai “Pokrova”, kas var novirzīt “Shahed” no kursa.

Image
Ukrainas bruņoto spēku notriektais Irānas kaujas drons "Shahed"
Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Martā tika konstatēti vairāki notriekti “Shahed” droni, kas aprīkoti ar kamerām un modemiem, lai varētu pārraidīt attēlu. Iespējams, droni šādi aprīkoti, lai veiktu izlūkošanu vai noteiktu iepriekšējo uzbrukumu efektivitāti, taču tumsā šāda izmantojums šķiet apšaubāms, bet reālais mērķis var būt saistīts ar centieniem izvairīties no notriekšanas.

Mobilās grupas cīņai pret droniem parasti izmanto trasējošo munīciju, kas atstāj pamanāmas pēdas debesīs, kā arī prožektorus, kas arī ir labi redzami. Tie palīdz noteikt mērķi, bet vienlaikus gan prožektori, gan trasējošā munīcija informē drona operatoru, ka pa viņa iekārtu tiek atklāta uguns, un viņš var uzsākt izvairīšanās manevrus.

Minētie uzlabojumi ir svarīgi, jo visos tiek izmantotas salīdzinoši lētas komerciālās tehnoloģijas, kas pieejamas uzreiz un ko iespējams ātri ieviest ekspluatācijā.

Ierastais daudzus gadus ilgais process, lai noteiktu raksturlielumus, veiktu testēšanu, izstrādi un novērtēšanu un tika pēc tam palaistu ražošanā, tika vienkāršots līdz ātrumam, kas ir tuvs pašā Ukrainā notiekošajai bezpilota lidaparātu izstrādei.

Jaunākās liecības norāda, ka Krievija izstrādā jaunas kaujas galviņas “Shahed” droniem, tostarp arī aizdedzinošās un termobāriskās kaujas galviņas, kas tiktu izmantotas pret konkrētiem mērķiem, kā arī divkārša lieluma kaujas galviņu, kam visdrīzāk būtu mazāks darbības rādiuss, taču ievērojami lielāka trieciena jauda.

Ukrainas aizstāvjiem izdevies notriekt arī vairākus jaunās reaktīvā dzinēja versijas eksemplārus, kas tiek dēvēta par “Shahed-238”. Radarā fiksēts, ka šie lidaparāti virzījušies ar ātrumu vairāk nekā 320 jūdzes stundā, kas ir teju trīs reizes lielāks nekā “mopēdam” “Shahed-136” ar propellera dzinēju.
Image
Irānas reaktīvais drons "Shahed-238"
Irānas reaktīvais drons "Shahed-238". Foto: mil.in.ua

Tiesa, šādu dronu sērijveida ražošanu apgrūtina reaktīvā dzinēja sarežģītība un izmaksas. Krievijas avoti nosauc pat 1,4 miljonus dolāru lielu cenu par šāda lidaparāta eksporta versiju, un tas liecina, ka reaktīvais “Shahed” visdrīzāk tiks ražots tikai nelielos daudzumos.

Mazāk nekā divu gadu laikā Irānas piegādātie “Shahed” droni ir kļuvuši par būtisku stratēģisko ieroci Krievijas un Ukrainas karā, un to radītais efekts ir aizēnojis pašas Krievijas izstrādātos tālās darbības ieročus.

Un šo lidaparātu tehnoloģiskā attīstība notiek ļoti strauji, jo šobrīd svarīgākais ir nevis saražotais skaits, bet gan uzvara bezpilota lidaparātu un to pretdarbības līdzekļu sacensībā, uzskata “Forbes” analītiķi.

Dalies ar šo ziņu