Kas ir "ērgļa acis" un kā tās palīdz Ukrainas dronu armijai cīnīties pret Krievijas pretdronu taktiku?

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/The Economist
Ukrainas Drošības dienesta karavīri un viņu izmantotie droni
Foto: SBU

Krievu okupanti uz frontes līnijas aktīvi cenšas slāpēt Ukrainas karavīru izmantotos FPV dronus – efektīvai darbībai šiem droniem ir nepieciešams GPS signāls, kas ir relatīvi viegls mērķis krievu elektroniskās karadarbības sistēmām, un rezultātā liels Ukrainas uzbrukumos izmantoto dronu procentuālais skaits nespēj sasniegt mērķi. Tomēr Ukrainas speciālo uzdevumu vienībām izdevies radīt efektīvu programmatūras risinājumu “Eagle Eyes” jeb “ērgļa acis”, lai apietu okupantu tehnoloģiju ietekmi, vēsta izdevums “The Economist”.

Ukrainas specdienestu izstrādātā programmatūra “Eagle Eyes” ļauj droniem orientēties tikai ar “mašīnredzes” palīdzību pat bez GPS signāla uztveršanas. Izmantojot mākslīgā intelekta algoritmus, šī programma salīdzina apkārtnes video attēlojumu reāllaikā ar bortā pieejamo karti, kas izveidota no iepriekš ar izlūklidmašīnām iegūtajām fotogrāfijām un video. Tādējādi droni ir spējīgi turpināt pildīt savus uzdevumus pat pēc signāla noslāpēšanas.

“Eagle Eyes” spēj arī atpazīt konkrētus virszemes mērķus, tostarp, tankus, bruņutransportierus, raķešu palaišanas iekārtas un kaujas helikopterus. Pēc mērķa identificēšanas drons var palaist tam piestiprinātās bumbas vai pikēt bez operatora komandas.

Kā norāda kāds Ukrainas specdienesta pārstāvis, “Eagle Eyes” ir ieprogrammēta kā mērķa prioritāti izvirzīt tieši okupantu izmantotās slāpēšanas stacijas, bet nākamā prioritāte ir Krievijas zenītraķešu komplekss S-400.

“2023. gada pavasarī “Eagle Eyes” kaujās izmēģināja tikai trīs speciālo uzdevumu vienības kaujinieku grupas, katrai no tām bija piešķirti divi vai trīs droni. Šodien “Eagle Eyes” jau ir pietiekami lēta izmantošanai tā dēvētajos kamikadzes dronos,” sarunā ar mediju norādīja apakšvienības “Baltais ērglis” komandieris, kura vienība piedalās kaujās Ukrainas dienvidos.

Viņš piebilst, ka šī sistēma, kuras darbības rādiuss ir aptuveni 60 km, ļauj novirzīt bezpilota lidaparātus arī uz mērķiem Krievijas enerģētikas infrastruktūrā.

Dalies ar šo ziņu