Noslēgušās Zemessardzes Kiberaizsardzības vienības Elektromagnētiskās karadarbības nodaļas mācības

Militārās mācības
Sargs.lv
Zemessargi mācībās
Foto: Zemessardzes Kiberaizsardzības vienība

Jūnija beigās Latgalē Zemessardzes Kiberaizsardzības vienības Elektromagnētiskās karadarbības nodaļa veica intensīvas mācības, lai pilnveidotu savas elektromagnētiskās karadarbības aizsardzības spējas. Mācības ietvēra dažādu tehnoloģiju un taktiku pielietošanu simulētās kaujas situācijās, mērķējot uz maksimālu efektivitāti elektromagnētiskā spektra kontrolē un tā izmantošanā pretinieka darbības traucēšanai.

Šo mācību laikā tika attīstītas būtiskas lauku kaujas iemaņas, kas iekļāva elektromagnētiskās karadarbības elementus:

  • Efektīva komunikācija: radiosakaru un citu sakaru līdzekļu izmantošana, lai nodrošinātu nepārtrauktu saziņu starp vienībām;
  • Izlūkošana: elektromagnētisko signālu uztveršana un analīze, lai iegūtu informāciju par pretinieka lokācijas vietām;
  • Elektroniskie pretpasākumi: elektromagnētisko signālu izmantošana, lai traucētu sakaru sistēmas, samazinot pretinieka spēju izmantot komunikācijas un izsekošanas sistēmas. Radio sakaru traucēšana, rada papildus haosu un nesaskaņotību pretinieka rindās.

Mūsdienu kara konfliktos elektromagnētiskās spējas ieņem arvien svarīgāku lomu, un to veiksmīga izmantošana var būt izšķiroša kaujas laukā. Latvijas militārajām struktūrām ir būtiski attīstīt šīs aizsardzības spējas, lai vienmēr būtu soli priekšā potenciālajam ienaidniekam. Elektromagnētiskā karadarbība ne tikai traucē pretinieka darbības, bet arī palīdz nodrošināt efektīvu komunikāciju un koordināciju savējo spēku starpā. Tāpēc lauku kaujas iemaņu apguve ar elektromagnētiskās karadarbības elementiem ir kritiski svarīga, lai nodrošinātu militāro vienību gatavību un spēju reaģēt uz mūsdienu izaicinājumiem.

Pēdējo gadu militārie konflikti ir parādījuši, cik būtiskas ir elektromagnētiskās karadarbības spējas. Piemēram, Krievijas un Ukrainas konfliktā Krievija plaši izmanto elektronisko karadarbību, lai traucētu Ukrainas komunikācijas tīklus, radaru sistēmas un bezpilota lidaparātu operācijas. Tāpat arī Krievijas militārie spēki Sīrijā izmantoja elektroniskās karadarbības tehnoloģijas, lai traucētu opozīcijas spēku komunikācijas un uzlabotu savu armiju koordināciju.

Zemessardzes Kiberaizsardzības vienība izveidota 2013. gada 30. jūlijā, tajā apvienojot privātajā sektorā nodarbinātos un brīvprātīgi iesaistījušos ekspertus, kuri brīvajā laikā ir ieinteresēti veidot regulāru sadarbību informācijas tehnoloģiju (IT) drošības jautājumos, pilnveidot ekspertīzi un zināšanas nacionālā un starptautiskā līmenī, piedalīties un organizēt kiberuzbrukumu novēršanas mācības, kā arī sniegt atbalstu valsts un privātajām struktūrām. Pievienoties vienībai vari nosūtot savu CV uz kibersargsatmil [dot] lv (). Detalizētāka informācija par pievienošanos vienībai - https://www.zs.mil.lv/lv/zemessardzes-vienibas/zemessardzes-kiberaizsardzibas-vieniba.

Dalies ar šo ziņu