Nacionālie bruņotie spēki izveidos septiņus jaunus bataljonus

NBS
Sargs.lv
Rezerves karavīri pabeidz pamatapmācību kursu
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Latvijas drošības stiprināšanai tuvākajos gados bruņotajos spēkos veidos septiņus jaunus bataljonus. Pieci no tiem būs augstas gatavības rezerves kājnieku bataljoni, kā arī papildus tiks izveidots speciālā atbalsta bataljons un elektroniskās karadarbības bataljons, pirmdien žurnālistus informēja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Pirmais augstas gatavības rezerves kājnieku bataljons tiks izveidots Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes sastāvā, kas darbu uzsāks Ādažos jau šī gada jūnijā, lai nodrošinātu no valsts aizsardzības dienesta atvaļināto karavīru iekļaušanu šajā vienībā. Kā intervijā portālam “Sargs.lv” atzīst NBS komandieris, šie būs vieglie kājnieku bataljoni, bez smagās militārās bruņu tehnikas, kam tiks nodrošināts nepieciešamais bruņojums, lai atbalstītu vienības, kuras veic operāciju izpildi.

Augstas gatavības rezerves karavīriem turpmākos piecus gadus katru gadu vismaz septiņas dienas būs jādodas uz mācībām. Pēc pieciem gadiem atvaļinātie karavīri nonāks pastāvīgajā rezervē un uz mācībām, lai atjaunotu zināšanas, būs jādodas vienu reizi četros gados.

“Tas būs pirmais bataljons no pieciem, lai izveidotu daudz efektīvāku mūsu mobilizācijas rezervi. Personāls un infrastruktūra jau ir nodrošināta, lai bataljons uzsāktu darbu tuvākajā laikā,” medijiem atklāja NBS komandieris.

Atlikušie četri augstas gatavības rezerves kājnieku bataljoni būs Zemessardzes brigāžu pakļautībā. Katrā vienībā būs 1000 līdz 1400 karavīri - valsts aizsardzības dienesta beidzēji un rezerves karavīri.

Bataljoni būs atbildīgi par ekipējuma un infrastruktūras nodrošināšanu rezerves karavīriem, aicināšanu uz mācībām un atvaļināto karavīru uzskaiti. Kā norāda NBS komandieris, lai uzrunātu par pievienošanos jaunajam bataljonam rezerves karavīrus informēs, izmantojot elektroniskos saziņas līdzekļus.

Intervijā ar portālu “Sargs.lv” komandieris papildus uzsvēra arī cik nozīmīgi ir pieteikties valsts aizsardzības dienestam brīvprātīgi. “No pirmā iesaukuma, kas sākās 2023. gada 1. jūlijā 40 % jau ir parakstījuši piecu gadu līgumu. Es vēlreiz vēlos uzsvērt, ka šis brīvprātības princips, ko es vienmēr esmu atbalstījis, ir visracionālākais un visefektīvākais veids, lai mēs papildinātu savas rindas, lai nodrošinātu karavīru, kurš apzinīgi un ar atdevi pilda savu dienestu un es uzskatu, ka tas ir pamats bruņoto spēku attīstībai un valsts aizsardzībai,” norādīja ģenerālleitnants.

Savukārt speciālā atbalsta bataljons tiks izveidots un atradīsies tiešā NBS komandiera pakļautībā, un būs orientēts uz augstajām tehnoloģijām, lai nodrošinātu pilna apjoma uzticamas informācijas ieguvi pareizu un laicīgu lēmumu pieņemšanai. Šī bataljona izveide ir sākusies un operacionālo gatavību sasniegs 2025. gada sākumā.

Zemessardzes sastāvā izveidos elektroniskās karadarbības bataljonu, lai veicinātu elektroniskās karadarbības spēju attīstību. Kā atklāj komandieris, “šis bataljons principā apvienos spējas, kas Zemessardzē jau ir attīstījušās kiberaizsardzības jomā. Ukrainas pieredze liecina, cik tā ir vitāli svarīga nozare, lai nodrošinātu kaujas spējas, kas nepieciešamas, lai mēs būtu efektīvi tieši kaujas laukā.” Bataljons būs Zemessardzes komandiera pakļautībā un abos šajos bataljonos būs pa 300 līdz 600 karavīru katrā.

Dalies ar šo ziņu