Nacionālie bruņotie spēki Mičiganā piedalās militārajās mācībās "Northern Strike 2024"

Militārās mācības
Sargs.lv
Mācības "Northen Strike"
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Nacionālo bruņoto spēku karavīri un zemessargi piedalās militārajās mācības “Northern Strike 2024”, kas norisinās Amerikas Savienotajās Valstīs, Mičiganas štatā. Mācību mērķis ir uzturēt un pilnveidot vienību kaujas gatavību un stiprināt sadarbību ar sabiedroto spēkiem.

“Northern Strike” ir ikgadējas apvienotās sauszemes un gaisa spēku mācības, ko organizē Mičiganas Nacionālā gvarde un šogad tās norisinās no 3. līdz 17. augustam.

Mācībās piedalīsies gaisa atbalsta kontrolieri un apvienotā uguns atbalsta priekšējie novērotāji no Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes, lidlauka operāciju vadības speciālisti un lidlauka ugunsdzēsēji no Gaisa spēkiem, kā arī karavīri no Speciālo operāciju pavēlniecības un Zemessardzes karavīri un zemessargi. Līdz ar Latvijas karavīriem un zemessargiem kopumā mācībās “Northern Strike” piedalīsies vairāk nekā 6300 karavīru no ASV un piecām sabiedroto valstīm.

Nacionālo bruņoto spēku karavīri un zemessargi ik gadu piedalās mācībās “Northern Strike”, uzturot ciešu saikni ar Mičiganas Nacionālo gvardi. Šogad mācības ir vērstas uz valsts drošību un aizsardzību pret bezpilota gaisa sistēmām. Jūras apmācībās uzsvars ir uz augstvērtīgu aktīvu aizsardzību, kā arī mērķu izsekošanu un iesaistīšanu piekrastē un atklātajos ūdeņos. Mācībās tiek integrētas zināšanas, kas iegūtas mūsdienu kaujas apstākļos.

Ir apritējuši vairāk  nekā 30 gadi kopš Latvija un Amerikas Savienotās Valstis parakstīja vienošanos par sadarbību Valstu partnerības programmā, ar to apstiprinot Latvijas un Mičiganas Nacionālās gvardes partnerību. Pirmie programmas mērķi bija palīdzēt Latvijai pēc neatkarības atgūšanas attīstīt Nacionālos bruņotos spēkus, īpaši Zemessardzi. Sākotnējā sadarbības fāzē Mičiganas Nacionālā gvarde sniedza ieguldījumu, veidojot Zemessardzes struktūru, izstrādājot apmācības programmas, aicinot zemessargus gūt pieredzi militārajās mācībās ASV un kopīgi ar Latvijas zemessargiem piedaloties militārajās mācībās Latvijā.

Dalies ar šo ziņu