Komunikācijas seminārā "Rupors" Rīgas domē trenē pašvaldības, iekšlietu un aizsardzības institūciju sadarbību

Militārās mācības
Sargs.lv
Komunikācijas seminārs "Rupors" Rīgas domē
Foto: Zemessardzes 1. Rīgas brigāde

Šodien, 11. septembrī, Rīgas domes sēžu zālē norisinājās seminārs "Rupors", kura mērķis bija trenēt vienotu komunikāciju militāra apdraudējuma gadījumā starp Aizsardzības ministriju, NBS, iekšlietu dienestiem, pašvaldību un Rīgas iedzīvotāju kopienām.

Seminārā pulcējās Rīgas pašvaldības administrācijas un iestāžu pārstāvji, apkaimju koordinatori un valsts dienestu komunikatori, lai sadarbībā ar Zemessardzes 1.Rīgas brigādes pārstāvjiem pilnveidotu vienotu izpratni par komunikāciju militāra apdraudējuma gadījumā.

Semināra ievaddaļā Aizsardzības ministrijas un Zemessardzes pārstāvji informēja par aktuālo drošības situāciju un hibrīddraudiem, valsts un pašvaldību lomu krīzes komunikācijā, kā arī informācijas kara izpausmēm.

Savukārt praktiskajā daļā semināra dalībnieki apzinās katras institūcijas iespējas un līdzekļus, lai pēc iespējas efektīvi katrs savas kompetences ietvaros sasniegtu un informētu sabiedrību, kopīgi apzinot mērķauditorijas, komunikācijas metodes un aktivitātes, lai efektīvāk sasniegtu iedzīvotājus militāra apdraudējuma gadījumā.

“Komunikācijas seminārā “Rupors” šogad Zemessardzes 1. Rīgas brigāde piedalās otro gadu, pagājušogad tās tika izspēlētas Ķekavā. Atsaucība ir ļoti liela, seminārā piedalās vairāk nekā 50 dalībnieki. Mēs kā brigādes pārstāvji šajā seminārā varam iepazīt dažādu organizāciju un kopienu pārstāvjus, kuri nodarbojas tieši ar komunikāciju, saprast, kā viņi sadarbojas savā starpā, un kopā varam veidot turpmākos plānus,” par semināra “Rupors” norisi sarunā ar “Sargs.lv” atklāja Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandieris pulkvedis Normunds Baranovs.

Kā piemēru seminārā izspēlētajam scenārijam viņš iezīmēja situāciju militāra apdraudējuma situācijā, kad 1. Rīgas brigādes zemessargiem nepieciešams nodrošināt brīvu pārvietošanos un kādu no ceļiem nedrīkst izmantot civiliedzīvotāji. Semināra dalībnieku uzdevums attiecīgi ir gādāt, lai šī informācija tiktu koordinēti nodota visiem ķēdes posmiem un informēti civiliedzīvotāji. Pulkvedis arī piebilda, ka mācību scenāriji tiek veidoti, mācoties no Ukrainā notiekošās karadarbības pieredzes.

“Brigāde šī semināra ietvaros iegūst sakarus ar citu institūciju komunikatoriem, un mēs jau esam ieskicējuši sadarbības modeļus, ko izmantotu reālas krīzes vai militāra konflikta gadījumā, lai informāciju novadītu līdz iedzīvotājiem. Jo 1. Rīgas brigādes galvenais mērķis ir nodrošināt mūsu vienībām rīcības brīvību un vislabākajā gadījumā arī atbalstu mūsu darbībām,” norādīja pulkvedis Normunds Baranovs.

Semināra norises nepieciešamību atzinīgi novērtē arī Rīgas pašvaldības Civilās aizsardzības un operatīvās informācijas pārvaldes vadītājs Gints Reinsons, kurš stāsta, ka pašvaldība nekavējoties ar lielāko prieku atsaukusies Zemessardzes aicinājumam par šādu mācību rīkošanu, saaicinot arī pašvaldības struktūras, kapitālsabiedrību pārstāvjus un cilvēkus no apkaimju centriem.

Tieši korektu informācijas aprites trenēšanu viņš uzskata par galveno ieguvumu no dalības seminārā “Rupors”. Pašreizējo sadarbību ar iekšlietu un aizsardzības struktūrām Gints Reinsons vērtē kā ļoti labu, tomēr izaugsmei vēl ir pamats – jāpiestrādā pie vienotām datubāzēm, ātrākas informācijas apmaiņas, un šīm atziņām pamatā ir arī gluži nesenā pieredze ar reālu kataklizmu – lielajām lietavām, kas Latviju piemeklēja jūlija beigās.

“Man ļoti gribētos, lai tuvāko divu līdz trīs gadu laikā mums Latvijā būtu pilnīga iedzīvotāju apziņošanas sistēma kā citās valstīs, proti, tandēms ar šūnu apraidi un trauksmes sirēnām, ar agrīnās apziņošanas sistēmām, kurās cilvēki paši ir pieteikušies iepriekš, identificējot savu atrašanās vietu, ko, protams, papildinātu arī tādi klasiski risinājumi kā ierašanās apkaimju centros vai dienestu paziņojumi caur skaļruņiem. Taču primāri Latvijā ir nepieciešama šūnu apraide un labi attīstīts sirēnu tīkls,” rezumē Rīgas pašvaldības Civilās aizsardzības speciālists.

Iepriekšējais seminārs “Rupors” ar Zemessardzes 1. Rīgas brigādes iesaisti norisinājās pagājušā gada 15. decembrī Ķekavā. Šāda veida komunikācijas seminārus Zemessardze organizējusi arī Latgales, Vidzemes un Kurzemes. "Rupors" nepieciešamība radās Zemessardzes un civilo institūciju kopējās mācībās "Pilskalns", kas Latvijā norisinās kopš 2020. gada un kurās tiek vingrināta Zemessardzes un pašvaldību civilās aizsardzības komisiju sadarbība valsts apdraudējuma gadījumā.

Mācībās "Pilskalns" gūtās atziņas liecina, ka kopēji militāro un civilo struktūru vingrinājumi ievērojami uzlabo izpratni par katras organizācijas lomu visaptverošajā valsts aizsardzībā, kurā viens no mērķiem ir sadarbības stiprināšana starp valsts institūcijām, privāto sektoru, nevalstiskajām organizācijām un iedzīvotājiem.

Visaptverošās valsts aizsardzības sistēmas mērķis ir padziļināt visu valsts institūciju sadarbību, nodrošināt efektīvu publiskās un privātās partnerības mehānismu izstrādi, paaugstināt sabiedrības izpratni par iespējām aizsargāt sevi, savu ģimeni un Latvijas valsti, kā arī izstrādāt sabiedrības pašorganizēšanās instrumentus krīzes gadījumos.

Dalies ar šo ziņu