"Sargs.lv" reportāža: rezerves karavīru mobilizācijas mācības Rēzeknē

Militārās mācības
Sargs.lv
Rezervistu mobilizācija mācības
Foto: Apvienotais štābs

Šodien Rēzeknē norisinās Nacionālo bruņoto spēku (NBS) trīs dienu mobilizācijas mācības militāro mācību “Namejs 2024” ietvarā. Kā skaidro Apvienotā štāba Mobilizācijas un rekrutēšanas pārvaldes priekšnieks pulkvežleitnants Aigars Eglītis mācību mērķis ir pārbaudīt esošo mobilizācijas mehānismu efektivitāti - testēt rezerves karavīru, zemessargu apziņošanu, reģistrēšanu, ekipēšanu un arī integrēšanu vienībā, lai pildītu noteiktos kaujas uzdevums. Arī “Sargs.lv” devās līdzi rezerves karavīriem, lai sekotu līdzi viņu gaitām atkal kļūstot par daļu no bruņotajiem spēkiem.

“Sargs.lv” ierodas pie Rēzeknes Kultūras nama, kas tapis par Mobilizācijas centru, jau 8.30 no rīta, taču nama durvju priekšā jau ir izveidojusies rinda ar cilvēkiem, kas saņēmuši pavēstes piedalīties mācībās. Iekštelpās cilvēku skaits ir vēl lielāks.

Image
Reģistrācija
Foto: Apvienotais štābs

Satiekam Māri no Rēzeknes, viens no pilsoņiem, kas negaidot saņēmis pavēsti par nepieciešamību ierasties mācībās. "Kādreiz biju zemessardzē un arī pirms vairākiem gadiem dienēju obligātajā dienestā, taču esmu priecīgs, ka varu šodien piedalīties mobilizācijā. Papildu lepnumu sniedz arī tas, ka mans dēls šodien dod karavīra zvērestu pie Brīvības pieminekļa kā VAD karavīrs," atklāj Māris.

Mobilizācijas procesā katrs rezerves karavīrs veic reģistrāciju, fotografējas dienesta apliecības izgatavošanai un iziet veselības pārbaudi. Ne visi karavīri iztur nepieciešamos kritērijus, lai turpinātu dalību mācībās, taču lielākā daļa tiek veiksmīgi uzņemti mācību tālākajā norisē.

Image
Ārsta pāraude
Foto: Apvienotais štābs
"Šajās mācībās piedalās trešās Latgales brigādes zemessargi, rezerves karavīri, kā arī profesionālā dienesta karavīri. Mēs pārbaudām rezerves karavīru un zemessargu apziņošanu, viņu ekipēšanu un integrēšanu vienībās, lai pildītu kaujas uzdevumus," intervijā ar “Sargs.lv” stāsta Apvienotā štāba Mobilizācijas un rekrutēšanas pārvaldes priekšnieks pulkvežleitnants Aigars Eglītis.

Procesa norise ir pārdomāta un detalizēta. Kā skaidro pulkvežleitnants A. Eglītis, "rezerves karavīri saņēma pavēstes apmēram pirms mēneša, taču parasti pavēstes saņem sešus mēnešus iepriekš. Pēc reģistrācijas un medicīniskās apskates viņi dodas uz apmācību vietu, kur tiek ekipēti un saņem bruņojumu."

Kad pirmie 15 rezerves karavīri ir nokārtojuši visas formalitātes, viņi iekāpj armijas kravas automašīnās un dodas uz apmācību vietu. "Sargs.lv" komanda viņiem seko līdzi uz skolu netālu no Rēzeknes, kur viņus sagaida Zemessardzes 32. kājnieku bataljona virsseržants, štāba virsseržants Andris Svencis, kurš ir atbildīgs par rezerves karavīru mobilizācijas apmācību. Viņš sniedz instruktāžu par dienas plāniem un uzdevumiem.

Image
Virsseržants uzrunā rezervistus
Foto: Apvienotais štābs

Intervijā ar “Sargs.lv” štāba virsseržants A. Svencis stāsta: "Mūsu uzdevums šeit ir nodrošināt ekipējumu un veikt drošības instrukcijas. Galvenais uzsvars ir uz darbībām ar ieročiem. Karavīri mācās lietot AK-4 triecienšautenes, un, kad viņi veiksmīgi nokārto testus, viņus integrējam kaujas vienībās."

Image
Telpa ar apģērbiem
Foto: Apvienotais štābs

Pēc nelielas instruktāžas par to, kas rezervistus sagaida, viņi dodas uz skolas sporta zāli, kas ir pilna ar kastēm, kurās atrodas viņu formas un cits ekipējums. Pēc apģērba pielaikošanas un somu izsniegšanas viņi saņem uzturdevas un apgūst, kā pareizi izmantot sildelementus maltītes sildīšanai.

Uzrunātais Edgars no Rēzeknes atklāj, ka senāk ir bijis zemessargs, taču dzīves plāni mainījās un viņš pameta dienestu zemessardzē. "Tagad esmu saņēmis pavēsti un ierados uz mācībām. Ir labi atsvaidzināt iemaņas un atjaunot zināšanas par militāro pamatmācību. Ceru, ka būs labas mācības, kaut ko jaunu iemācīšos. Uzskatu, ka vajag nākt uz šādām mācībām. Droši, nekā traka šeit nav " viņš iesmej.

Image
Maltīte
Foto: Apvienotais štābs

Kad ekipējums ir saņemts un pirmās apmācības izietas, seko apmācības ar ieročiem. Karavīri izjauc un saliek AK-4 triecienšautenes, un pēc tam tiek veikts ieroču darbības tests (VFT). Tie, kuri veiksmīgi nokārto testu, tiek sadalīti vienībās un sāk pildīt kaujas uzdevumus. Virsseržants A. Svencis uzsver: "Tiem, kuriem ir nepieciešams vairāk laika ieroču apguvei, mēs piedāvājam papildus apmācības. Mūsu mērķis ir nodrošināt, lai viņi varētu droši un prasmīgi rīkoties ar ieročiem, neapdraudot sevi un citus."

Image
Apmačība ar ieroci
Foto: Apvienotais štābs

Pulkvežleitnants Aigars Eglītis uzsver, ka šī ir tikai viena no daudzajām mācībām, kas palīdzēs uzturēt augstu valsts aizsardzības spēju līmeni. "Mēs esam gatavi katram izaicinājumam, un šīs mācības pierāda, ka rezerves karavīri un zemessargi ir būtisks spēks mūsu aizsardzības sistēmā," viņš norāda.

Mācības “Namejs ” ir iepriekš plānotas un visā Latvijā norisinās kopš 2014. gada. Militāro mācību regulārai norisei ir būtiska loma, lai uzturētu un stiprinātu Nacionālo bruņoto spēku kaujas spējas, kurām pastāvīgi jābūt augstā līmenī. Bruņotajiem spēkiem vienmēr jābūt gataviem laikus un efektīvi reaģēt uz potenciāliem apdraudējumiem un garantēt Latvijas drošību. Savukārt sadarbības stiprināšana ar valsts un pašvaldību iestādēm, dažādu nozaru komersantiem un to iesaiste mācībās stiprina visaptverošas valsts aizsardzības sistēmu Latvijā.

Dalies ar šo ziņu