"Sargs.lv" reportāža: Latvijas un sabiedroto karavīri Daugavpilī demonstrē savu klātbūtni mācībās "Namejs 2024"

Militārās mācības
Jānis Klāks/Sargs.lv
“Namejs 2024” mācības Daugavpilī
Foto: št.vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Visaptverošo valsts aizsardzības mācību “Namejs 2024” laikā Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigādes karavīri kopā ar NATO daudznacionālās kaujas grupu Latvijā pilnveido Latvijas teritorijas aizsardzības spējas Vidzemes, Latgales un Sēlijas reģionos. Arī portāls ”Sargs.lv” devas klātienē vērot mācību procesu Daugavpilī, kur iedzīvotājiem bija iespēja apmeklēt militārās tehnikas displeju un vērot patrulēšanas uzdevuma veikšanu. Kopā ar NATO karavīriem šajās mācībās piedalās aptuveni 3000 karavīru ar vairāk nekā 400 tehnikas vienībām.

Diena Daugavpilī iesākās ar militārās tehnikas displeju, kura laikā interesenti varēja tuvāk iepazīt militāro tehniku un aprunāties gan ar Latvijas, gan sabiedroto karavīriem. Tā kā pasākums notika pie Daugavpils Universitātes, tad liels apmeklētāju skaits bija tieši jaunieši, kuri nekautrējās tuvāk iepazīt militāro jomu.

Image
“Namejs 2024” mācības Daugavpilī
“Namejs 2024” mācības Daugavpilī. Foto: št.vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Dienas otrajā pusē gan displejā izvietotā militārā tehnika, gan tehnikas vienības no vietējā Zemessardzes bataljona uzsāka patruļu Daugavpils ielās. Pēc patruļas ar militāro tehniku, karavīri uzsāka patruļu pārvietojoties ar kājām, tādējādi vietējiem iedzīvotājiem bija iespēja arī tuvāk redzēt gan Latvijas, gan NATO karavīrus.

"Mums mācību mērķis gadu no gada paliek nemainīgs - pilnveidot mūsu kaujas spējas un veikt Latvijas aizsardzību. Mācību pirmā daļa ir šeit Latgalē, kur mēs trenējam kopējo sadarbību ar šeit esošajām vienībām, valsts iestādēm un reģionālajām organizācijām. Mācību otrajā daļā tiks veikta šaušana un taktiskie uzdevumi Ādažu poligonā. Mēs šeit arī organizējam izglītojošas lekcijas un nodarbības skolās par valsts aizsardzību," portālam “Sargs.lv” skaidro Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Oskars Kudlis.
Image
“Namejs 2024” mācības Daugavpilī
“Namejs 2024” mācības Daugavpilī. Foto: št.vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Mācību pirmajā posmā Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde kopā ar sabiedrotajiem veiks uzdevumus Vidzemē, Latgalē un Sēlijā. Savukārt noslēguma fāzē vienību savstarpējo sadarbību kopīga uzdevuma izpildē trenēs militārajā poligonā “Ādaži”, kur notiks arī NATO daudznacionālās brigādes Latvijā rotācijas sertifikācija.

Mācību mērķis ir stiprināt NATO valstu bruņoto spēku vienību savstarpējo sadarbību, stiprināt kaujas gatavību sauszemes teritorijas aizsardzībai, demonstrēt vienību klātesamību Vidzemes, Latgales un Sēlijas reģionos. Mācībās piedalīsies aptuveni 11 000 Latvijas un sabiedroto karavīri un zemessargi.

Mācības tiek organizētas sadarbībā ar NATO daudznacionālās divīzijas “Ziemeļi” (Multinational Division North) štābu. Tajās būs iesaistīti sabiedroto karavīri no ASV, Igaunijas un Lietuvas, Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes sastāvā esošās NATO daudznacionālās kaujas grupas, NATO daudznacionālās brigādes Latvijā štāba, NATO spēku integrācijas vienības Latvijā (Nato Force Integration Unit Latvia), Kanādas bruņoto spēku pavēlniecības Latvijā (Task Force Latvia). Mācību norisi atbalstīs Apvienotie reaģēšanas spēki (Joint Expeditionary Force), kā arī dažādu līmeņu NATO štābu pārstāvji.

Portāls “Sargs.lv” jau ziņoja, ka no 11. septembra līdz 27. septembrim militārajās mācībās “Namejs 2024”, kas ir visaptverošas valsts aizsardzības mācības, kurās Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigādes karavīri piedalās kopā ar NATO daudznacionālās kaujas grupu Latvijā, tiks pilnveidotas Latvijas teritorijas aizsardzības spējas Vidzemes, Latgales un Sēlijas novados.

Lai veidotu sadarbību ar vietējiem iedzīvotājiem, Latgalē un Sēlijā būs iespēja apmeklēt militārās tehnikas izstādes un iepazīties ar bruņojumu un ekipējumu. Savukārt, lai veicinātu izpratni par karavīra profesiju, valsts aizsardzības dienestu un sabiedrotajiem, Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigādes karavīri kopā ar NATO daudznacionālās brigādes Latvijā pārstāvjiem viesosies skolās ar izglītojošu lekciju.

Mācību ietvaros notiks militārās tehnikas kolonnu pārvietošanās pa koplietošanas ceļiem un apdzīvotām vietām. Mācību laikā būs redzami sabiedroto bruņoto spēku gaisa kuģu pārlidojumi, tostarp zemā augstumā, kā arī to nosēšanās apdzīvotās vietās. Bruņotie spēki aicina iedzīvotājus ar sapratni izturēties pret notiekošajām aktivitātēm, kas vērstas uz valsts aizsardzības spēju stiprināšanu.

Jau ziņots, ka no 3. septembra līdz 8. oktobrim visā Latvijā notiek NBS organizētās visaptverošas valsts aizsardzības mācības "Namejs 2024". Mācībās piedalās aptuveni 11 000 karavīri un zemessargi no visām NBS vienībām, tostarp valsts aizsardzības dienesta karavīri, rezerves karavīri, un sabiedroto bruņoto spēku karavīri. visā Latvijā norisinās Nacionālo bruņoto spēku organizētās visaptverošas valsts aizsardzības mācības “Namejs 2024”.

Image
“Namejs 2024” mācības Daugavpilī
“Namejs 2024” mācības Daugavpilī. Foto: št.vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Militārās tehnikas izstādes būs aplūkojamas arī:

Dagdā, 20. septembrī  no pl. 10.00 – 12.30, laukumā pie Dagdas Kultūras centra;

Krāslavā, 20. septembrī  no pl. 13.30 – 16.00, laukumā pie Krāslavas Kultūras nama;

Ilūkstē, 20. septembrī no pl. 09.30 – 15.00, basketbola laukumā pie Ilūkstes pilsētas stadiona;

Bebrenē, 20. septembrī no pl. 09.30 – 15.00, pie Bebrenes vispārizglītojošās un profesionālās vidusskolas dienesta viesnīcas.

Visā Latvijā rudens periodā intensīvi norisināsies mācības, kuru laikā pa Latvijas valsts galvenajiem un reģionālajiem ceļiem pārvietosies Latvijas un sabiedroto valstu karavīri un militārā tehnika. Mācību uzdevumu izpildes laikā notiks militāro lidaparātu lidojumi Latvijas gaisa telpā, tostarp zemā augstumā, kā arī kaujas šaušana poligonos.

Mācību laikā darbosies informatīvais tālrunis: +371 28637064.

Redzot aizdomīgas aktivitātes, aicinām iedzīvotājus sazināties ar Valsts drošības dienestu pa diennakts tālruni +371 6720 8964, vai rakstot uz e-pastu info@vdd.gov.lv.

Par aizdomīgām aktivitātēm robežas tuvumā aicinām ziņot Valsts robežsardzes Nacionālajam koordinācijas centram pa diennakts tālruni +371 67075616 un +371 67075718.

Dalies ar šo ziņu