"Sargs.lv" reportāža: 44. kājnieku bataljona zemessargi izcīna uzvaru smagā kaujā pamestā Liepājas rūpnīcā

Militārās mācības
Aivars Madris/Sargs.lv
"Cordon and search" operācija bijušajā Liepājas linoleja rūpnīcā
Foto: srž. Edgars Grundšteins/NBS Apvienotais štābs

Pagājušās piektdienas pēcpusdienā Jaunliepājas industriālo rajonu piepildīja šāvienu un sprādzienu trokšņi – šeit noritēja visaptverošas valsts aizsardzības mācību “Namejs” kulminācija, kuras laikā piejūras pilsētā bāzētā Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes 44. kājnieku bataljona zemessargi īstenoja norobežošanas un pārmeklēšanas jeb “cordon and search” operāciju kādreizējās linoleja rūpnīcas teritorijā.

Ikdienā pilnībā tukšajā un klusajā Liepājas bijušās linoleja rūpnīcas teritorijā piektdienas rītā valdīja neraksturīga rosība. Redzamas valsts policijas un pašvaldības policijas patruļmašīnas, daudz militārās tehnikas un cilvēki dažādās formās – gan bruņoto spēku, gan iekšlietu dienestu pārstāvji. Mācību scenārijs nosaka, ka valstī šobrīd ieviests izņēmuma stāvoklis un tajā aktīvi darbojas ienaidnieka ietekmes aģenti.

Image
"Cordon and search" operācija Liepājas bijušajā linoleja rūpnīcā
Foto: srž. Edgars Grundšteins/NBS Apvienotais štābs

Pirms kāda laika bruņotajiem spēkiem ienākusi informācija, ka bijušās linoleja rūpnīcas ēku kompleksā visdrīzāk uzturas nemiernieki, kas iepriekšējo pārus dienu laikā jau radījuši ne mazums galvassāpju ar dažādām provokācijām un pat bruņotu agresiju “Nameja” hibrīdās fāzes izspēles laikā. Piektdien īstenotās operācijas mērķis bija viņus atrast un apcietināt vai neitralizēt, un tai sekoja jau konvencionālā karadarbības fāze ar kaujām zaļajā apvidū.

“Saskaņā ar uzdevumu tika izveidots iekšējais un ārējais kordons, lai nepieļautu svešu personu iekļūšanu objektā un nemiernieku izkļūšanu no objekta. Pēc tam objektā devās iekšā trieciengrupa ar mērķi iztīrīt objektu un aizturēt nemierniekus,” par operācijas mērķi sarunā ar “Sargs.lv” stāsta 44. kājnieku bataljona komandieris pulkvežleitnants Rinats Ažēns.

Kā novēroja “Sargs.lv”, uzdevuma izpilde nebūt nebija vienkārša, un trieciengrupai, kurā ietilpa arī Lietuvas KASP jeb Nacionālo brīvprātīgo aizsardzības spēku vienība, bija nepieciešamas vairākas stundas patiešām smaga darba, lai veiksmīgi iztīrītu no pretiniekiem visu kādreizējās linoleja rūpnīcas teritoriju.

Image
"Cordon and search" operācija Liepājas bijušajā linoleja rūpnīcā
Foto: srž. Edgars Grundšteins/NBS Apvienotais štābs

Neraugoties uz atsevišķiem starpgadījumiem, kad triecienā ietilpstošās grupas atklāja uguni viena uz otru, vai arī radās pārpratumi savstarpējā komunikācijā (saziņa trieciena laikā notika gan latviešu, gan angļu valodā, lai integrētu lietuviešu kolēģus), beigās plānotais rezultāts tika sasniegts un visi teritorijā esošie nemiernieki tika neitralizēti.

“Šis ir ļoti sarežģīts uzdevums, īpaši ņemot vērā ēku un stāvu skaitu, tāpēc nepieciešams liels personāla skaits, lai uzdevumu paveiktu ātri un kvalitatīvi. Es teikšu, ka šis bija ļoti labs pirmais mēģinājums mūsu bataljonam,” savu vērtējumu pēc operācijas izpildes sniedza bataljona komandieris.

Viņš atzina, ka šāda mēroga vingrinājums viņa vadītajiem zemessargiem ir ļoti vērtīgs, jo devis daudz mācību par to, kādas spējas un aprīkojums jāuzlabo, lai nākamreiz šādu uzdevumu paveiktu daudz efektīvāk.

Image
"Cordon and search" operācija Liepājas bijušajā linoleja rūpnīcā
Foto: srž. Edgars Grundšteins/NBS Apvienotais štābs

Norobežošanas un pārmeklēšanas jeb “cordon and search” operācijas ir balstītas ASV Jūras kājnieku taktikas doktrīnā, un tās tika plaši realizētas militārajās kampaņās Afganistānā un Irākā ar mērķi iespējami humānā veidā pārmeklēt noteiktas apdzīvotas teritorijas, lai atrastu un aizturētu nemierniekus, izņemtu ieročus un sprāgstvielas. Šāda tipa operācijās būtiskākais elements ir pārsteiguma efekts – tās ir jāīsteno maksimāli ātri, lai pretinieks nevarētu aizbēgt vai nocietināties.

“Pilsētvide vienmēr ir un paliks lielākais izaicinājums. Te ir svarīgas nianses – kādu ekipējumu karavīri izvēlas, kā viņi sagatavojas. Redzēju piesedzēju un trieciena grupas, kas sadarbojās savā starpā. Prieks par lietuviešu vienības integrāciju šajā uzdevumā,” par operācijas izpildi savu redzējumu sniedza arī Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes komandieris pulkvedis Edmunds Svenčs.

Viņš piebilda, ka Liepājas “cordon and search” operācijas kontekstā tiks vērtēts arī tas, cik ātri tika lokalizēts potenciālais apdraudējums, kāda ir bijusi sadarbība ar pašvaldību un vietējiem Iekšlietu ministrijas spēkiem, kāda ir notikusi apziņošana, pulcēšanās, drošā perimetra izvietošana, kā arī savstarpējās sakaru procedūras.

Image
"Cordon and search" operācija Liepājas bijušajā linoleja rūpnīcā
Foto: srž. Edgars Grundšteins/NBS Apvienotais štābs

Piektdien Liepāju apmeklēja arī Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Kaspars Pudāns. Arī viņš uzsvēra, ka vienmēr var atrast nianses, kur karavīri un zemessargi var pilnveidot savas iemaņas un kaujas pilsētvidē ir viens no grūtākajiem karavīru uzdevumiem. Tas ir liels izaicinājums arī rotu, vadu un nodaļu komandieriem, koordinēt savas vienības, lai tās nenonāktu “draudzīgajā” ugunī, taču kopumā komandieris ir gandarīts par redzēto, tostarp par 44. kājnieku bataljona spēju integrēt citus dienestus.

“Mācības “Namejs” ir ne tik daudz karavīru un zemessargu individuālā līmeņa, bet tieši komandējošā sastāva apmācības, lai viņi spētu apmācītos zemessargus vadīt vienotā operācijā. Es ļoti pozitīvi vērtēju to, ka visur redzu mūsu sadarbības partnerus – gan no drošības iestādēm, gan pašvaldībām, uzņēmumiem, tautsaimniecības, kuras mobilizācijas spējas mēs testējam,” viņš vērtēja tieši visaptverošas valsts aizsardzības mācību kontekstā.

Visaptverošas valsts aizsardzības mācības “Namejs 2024” norisinās visā Latvijā no 3. septembra līdz 8. oktobrim.

Mācībās plānota aktīva pretmobilitātes materiālu izvietošana pilsētvidē un mobilizācijas resursu iesaiste uzdevumu izpildē.

Visaptverošas valsts aizsardzības mācību “Namejs 2024” laikā visā Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes atbildības teritorijā gan Kurzemē, gan Zemgalē, pa autoceļiem pārvietosies bruņoto spēku militārā tehnika, karavīri un zemessargi, kā arī iespējami īslaicīgi pārvietošanās ierobežojumi.

Image
"Cordon and search" operācija Liepājas bijušajā linoleja rūpnīcā
Foto: srž. Edgars Grundšteins/NBS Apvienotais štābs

Ārpus poligoniem tiks izmantota tikai mācību munīcija un kaujas imitācijas līdzekļi, kas rada troksni, bet neapdraud cilvēku veselību un dzīvību. Tomēr, atrodot mācību vietās nezināmus priekšmetus, tos aizliegts aiztikt vai pārvietot.

Mācību laikā plānoti arī militāro lidaparātu lidojumi, tostarp zemā augstumā.

Mācības Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes atbildības teritorijā notiks gan pilsētvidē – Liepājā, gan Dienvidkurzemes, Kuldīgas un Ventspils novadu teritorijās, kā arī militārajā poligonā “Mežaine”. Aktīva militārās tehnikas, karavīru un zemessargu pārvietošanās notiks arī Jelgavā un Dobelē. Mācību uzdevumi tiks veikti uz iepriekš saskaņotiem valstij un pašvaldībām, kā arī juridiskām un privātām personām piederošiem zemes īpašumiem.

Image
"Cordon and search" operācija Liepājas bijušajā linoleja rūpnīcā
Foto: srž. Edgars Grundšteins/NBS Apvienotais štābs

Vēršam iedzīvotāju uzmanību, ka karavīri un zemessargi pārvietosies ārpus militārajiem poligoniem un vienību izvietojumiem, notiks tehnikas un cita veida aprīkojuma izvēršana un pozīciju ieņemšana dažādās Latvijas vietās. Mācību laikā tiks ievērotas ugunsdrošības un dabas aizsardzības prasības. Pēc mācībām izmantotās teritorijas tiks sakoptas.

Dalies ar šo ziņu