"Sargs.lv" reportāža: ar vērienīgu sadarbības un uguns jaudas demonstrāciju aizvadīta "Namejs 2024" viesu diena

Militārās mācības
Aivars Madris/Sargs.lv
"Namejs 2024" viesu diena
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Par vienu no ikgadējo visaptverošas valsts aizsardzības mācību “Namejs” tradīcijām kļuvusi tā dēvētā “viesu diena”, kas ierasti norisinās tuvu mācību aktīvās fāzes noslēgumam, lai medijiem un ielūgtajiem viesiem demonstrētu NBS un mūsu sabiedroto – NATO daudznacionālās kaujas grupas – sadarbību un uguns jaudu. Šodien, 26. septembrī, mācību “Namejs 2024” ietvaros “viesu diena” tika rīkota Ādažu poligona Franču kurgānā, un tajā pulcējās ne vien Latvijas militārā vadība, bet arī ministru kabineta pārstāvji un premjerministre Evika Siliņa.

Pasākumā šogad piedalījās ne vien Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes un NATO daudznacionālās kaujas grupas pārstāvji, bet arī sadarbības partneri no iekšlietu dienestiem – Valsts policijas, VUGD un Valsts robežsardzes – un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, kuru transportlīdzekļi un materiāltehniskie līdzekļi kopā ar visu Latvijā dislocēto valstu bruņoto spēku tehniku un ieročiem bija aplūkojami displejā blakus poligonam.

Image
Mācību "Namejs 2024" viesu diena
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Tāpat šis bija pirmais gads, kad iespēja demonstrēt savus jaunākos tehnoloģiskos sasniegumus un inovācijas bija sniegta arī Latvijas Drošības un aizsardzības industrijas federācijas biedriem. Īpaši ierīkotā teltī mediju pārstāvji un apmeklētāji varēja aplūkot gan Latvijas bezpilota lidaparātu izstrādātāju un ražotāju produktus (tostarp arī zemūdens dronus), gan dažādas karavīra kaujas un izdzīvošanas atbalsta sistēmas, gan militārās apmācības palīglīdzekļus.

Pašā kaujas vingrinājuma demonstrācijā, kas neapšaubāmi bija viesu dienas kulminācija, šogad tika izspēlēta aizsardzības operācija ar pretuzbrukuma elementiem. Tika imitēts kaujas lauks, kurā iztēloto pretinieku mūsu aizsardzības spēki piespieda apstāties un pēc tam pārvarēja pretinieka izveidotās pozīcijas un mīnu lauku.

Vingrinājums iesākās ar precīzu snaiperu (gan dažādu valstu bruņoto spēku, gan Valsts policijas specvienības “Omega” kaujinieku) uguni, kuri “iznīcināja” dažādus mērķus attālumā no 600 līdz 1500 metriem, šaujot gan ar 7,62 mm, gan 50. kalibra snaiperu šautenēm. Pēc tam pretinieka pozīcijas tika apšaudītas ar blīvu mīnmetēju uguni. Jāpiebilst, ka visā paraugdemonstrējuma laikā tika izmantota kaujas munīcija.

Image
Mācību "Namejs 2024" viesu diena
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Tālāk pēc scenārija inženieru spēki uzspridzināja caurejas pretinieka mīnu laukā, un “kaujas teātrī” izbrauca kanādiešu, itāļu un poļu tanki, kas ar precīzu uguni nospieda pretinieku, lai atļautu doties uzbrukumā kājnieku kaujas mašīnām un bruņutransportieriem. Pēc tam sekoja kājnieku desants, kuri iztīrīja un ieņēma pretinieka ierakumus.

Jau ierasti viesu dienas paraugdemonstrācijām, arī šajā reizē neiztika bez ievainoto glābšanas operācijas. Šoreiz tās bija veselas divas – vispirms to veica ASV kontingenta Gaisa spēki, izmantojot divus UH-60 “Blackhawk” un vienu divu rotoru transporta helikopteru CH-47 “Chinook”, kas pārlidoja zemu pāri pasākuma apmeklētāju galvām un nosēdās poligona vidū. Nākamajā piegājienā iesaistījās jau mūsu Gaisa spēki ar “Blackhawk” helikopteru, no kura nolaidās glābējs, lai uzņemtu cietušo karavīru.

Image
Mācību "Namejs 2024" viesu diena
Foto: št. vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Pēc tam turpinājās pretinieka iznīcināšana ar tankiem un kaujas mašīnām, tika lauzts kontakts un kaujas tehnika atgriezās atpakaļ uz pretinieka ierakumiem. Paraugdemonstrējuma noslēgumā tika iznīcināti pēdējie pretinieka spēki, un vienības atgriezās atpakaļ sākumpunktā.

“Viss gandrīz noritēja pēc plāna, man gribētos, lai viss notiktu ātrāk un aktīvāk, taču jāņem vērā drošības apsvērumi – mēs nevaram šo kaujas uzdevumu parādīt pilnā apjomā, jo miera laikā jāievēro daudzi drošības noteikumi,” komentējot “Nameja” viesu dienas paraugdemonstrējumu, pauda Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Kaujas atbalsta rotas komandieris pulkvežleitnants Oskars Lejnieks.

Atzinīgu vērtējumu “Nameja” viesu dienas paraugdemonstrējumam sniedza arī NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, kurš uzsvēra, ka mācību laikā demonstrēta militārās pretestības jauda, ko vajadzētu sasniegt sabiedrībā, gan arī izpratne un sadarbība starp visām valstiskajām struktūrām. Viņa ieskatā tas nozīmē, ka ikdienā NBS darbojas sagatavotības fāzē, bet vingrinājumā intensitāte tiek kāpināta katru gadu.

Image
Mācību "Namejs 2024" viesu diena
Foto: št. vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

NBS komandieris pauda, ka mācību “Namejs 2024” aktīvā fāze noslēgsies nākamajā pirmdienā, un tā turpināsies ar noslēguma vingrinājuma sadaļām, kas ir aktuāla jebkurā konflikta situācijā un ietver spēju un infrastruktūras atjaunošanu, normālas, miera laika funkcionalitātes atjaunošanu valstī un pašvaldību struktūrās.

“Šīs bijušas veiksmīgas mācības, tas ir apliecinājums sadarbībai starp mūsu bruņotajiem spēkiem, iekšlietu dienestiem un militāro industriju, kas visi ir šeit pārstāvēti. Šīs dienas paraugdemonstrējums ir kā apliecinājums mūsu kopīgajam spēkam un koordinācijai,” sarunā ar medijiem uzsvēra aizsardzības ministrs Andris Sprūds.

Ministrs uzsvēra, ka šīs mācības pakārtotas dažādiem scenārijiem, tostarp hibrīdscenārijiem, un mācību sākumā notikušais drona incidents apliecina, ka NBS ir jābūt gataviem un jāstiprina savas spējas.

Image
Mācību "Namejs 2024" viesu diena
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

“Tas ir nepārtraukts process kopā ar mūsu sabiedrotajiem, un šis incidents par to atgādina. Papildinājumi mūsu bruņoto spēku ekipējuma apgādē notiek, esam noslēguši līgumus un gaidām piegādes, taču jārēķinās, ka šobrīd visā pasaulē ir liels pieprasījums, tostarp arī no mūsu sabiedroto puses, tāpēc šis process prasa ilgāku laiku,” piebilda aizsardzības ministrs.

Jau ziņots, ka no 3. septembra līdz 8. oktobrim visā Latvijā notiek Nacionālo bruņoto spēku organizētās visaptverošas valsts aizsardzības mācības “Namejs 2024”.

Visaptverošas valsts aizsardzības mācībās “Namejs 2024” piedalās karavīri un zemessargi no visām Nacionālo bruņoto spēku vienībām, tostarp valsts aizsardzības dienesta karavīri, rezerves karavīri, un sabiedroto bruņoto spēku karavīri. Mācību “Namejs 2024” laikā tiek veikta arī NATO daudznacionālas kaujas grupas sertificēšana.

Lai pilnveidotu un stiprinātu spēju veikt uzdevumus valsts apdraudējuma gadījumā,  mācībās “Namejs 2024” notiek sadarbība ar Civilās aizsardzības Operacionālās vadības centru, tostarp Valsts kanceleju un nozaru ministrijām, to padotības iestādēm, valsts drošības iestādēm, vairākām pašvaldībām un komersantiem, sniedzot valsts aizsardzības vajadzībām nepieciešamo atbalstu, tādējādi stiprinot visaptverošu valsts aizsardzības sistēmu Latvijā.

Reaģējot uz mainīgajiem drošības izaicinājumiem, Latvijas valsts aizsardzības sistēmai jābūt visaptverošai un jābalstās visas sabiedrības un valsts institūciju gatavībā pārvarēt krīzi, kā arī noturībā pret ārējo ietekmi. Visaptveroša valsts aizsardzības sistēma ietver ne tikai valsts aizsardzības jomas vai valsts pārvaldes institūcijas, bet arī privātā sektora pārstāvjus, uzņēmumus, nevalstiskās organizācijas, iedzīvotājus un citas personas. Visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas mērķis ir sekmēt valstiski svarīgu funkciju darbību plānošanas, koordinēšanas un partnerības sistēmas izveidošanu starp valsts institūcijām, kā arī privāto sektoru, nevalstiskajām organizācijām un iedzīvotājiem. Praktiskais visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas uzdevums ir katrai valsts institūcijai noteikt konkrētus uzdevumus un lomu valsts aizsardzībā.

Dalies ar šo ziņu