Portugāles un Rumānijas iznīcinātāji “F-16” sāk NATO Baltijas gaisa patrulēšanu no Lietuvas

NATO
Sargs.lv/ac.NATO.int
F-16
Foto: Rumānijas Gaisa spēku vienība Lietuvas aviācijas bāzē, pārņemot gaisa patrulēšanas uzdevumus/Foto: Adrian Sultanoiu

NATO Baltijas gaisa patrulēšanas operācija demonstrē sadarbību un solidaritāti NATO sabiedroto starpā un apņemšanos nodrošināt kolektīvo aizsardzību. Sabiedroto iznīcinātāji gan no Šauļu bāzes Lietuvā, gan Emari aviācijas bāzes Igaunijā pienākumus pilda rotācijas kārtībā un papildus regulāri piedalās arī mācībās kopā ar citu valstu gaisa kuģiem.

"Kā alianses dalībvalstis mēs esam apņēmības pilnas sasniegt vienus un tos pašus mērķus – veicināt drošību un stabilitāti reģionā. Rumānijas “F-16” vienības dalība Baltijas gaisa patrulēšanā apliecina mūsu apņemšanos ievērot NATO 360 grādu pieeju sabiedroto aizsardzībai, sargājot debesis no Rietumiem uz Austrumiem un no Baltijas līdz pat Melnajai jūrai,” norāda Rumānijas Gaisa spēku pārstāvis pulkvedis Kosmins Vlads, piebilstot, ka rumāņi šādas operācijas uztver kā iespēju uzlabot savietojamību un dalīties vērtīgā pieredzē, īpaši, iesaistot partnerus ar tik lielu pieredzi kā Portugāles Gaisa spēki.

Portugāles vienība būs vadošā valsts Šauļu aviācijas bāzē, bet Rumānija būs atbalstošā valsts, kas atradīsies Lietuvā. Abas vienības šajā operācijā piedalās ar iznīcinātājiem “F-16”.

NATO gaisa patrulēšanas operācijas mērķis ir rūpēties par sabiedroto valstu gaisa telpas drošību, reaģējot uz gaisa kuģiem, kas nesaskaņoti ielido sabiedroto gaisa telpā vai atrodas tās tuvumā. Visbiežāk šādus pārkāpumus gaisa telpas robežā ar Krieviju un Baltkrieviju virs Baltijas jūras veic Krievijas militārās lidmašīnas, ar kurām arī bieži vien neizdodas nodibināt kontaktus, jo tās parasti neatbild uz informācijas pieprasījumiem. Tādā gadījumā NATO iznīcinātāji paceļas un pavada šo “nomaldījušos” gaisa kuģi ārpus starptautiskās gaisa telpas.

Jau ziņots, ka, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā šī gada februārī, NATO sabiedrotie pastiprinājuši savas gaisa patrulēšanas spējas ar lielāku kontingentu un lidmašīnu skaitu.

Dalies ar šo ziņu