NATO daudznacionālās divīzijas štābam "Ziemeļi" pievienojas jauna Dānijas bruņoto spēku brigāde

NATO
Sargs.lv
Daudznacionālais divīzijas štābs “Ziemeļi”
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

2018. gadā NATO samitā Briselē Latvija, Igaunija un Dānija parakstīja nodomu vēstuli par NATO daudznacionālā divīzijas štāba “Ziemeļi” (Multinational Divison North) izveidi. Divīzijas štābs Ādažu bāzē tika izvietots 2019. gada martā, un četrus gadus vēlāk tas veiksmīgi izpildīja NATO kaujas gatavības novērtēšanas (CREVAL) prasības. Šodien divīzijas komandiere ģenerālmajore Jete Albinusa (Jette Albinus) un Dānijas Karalisko bruņoto spēku 1. brigādes komandieris brigādes ģenerālis Anderss Bergs Olesens (Anders Berg Olesen) parakstīja apliecinājumu par brigādes piesaisti divīzijai tās vadītajās mācībās. “Sargs.lv” aicināja uz sarunu ģenerālmajori Jeti Albinusu un brigādes ģenerāli Andersu Bergu Olesenu, lai plašāk izprastu Dānijas karalisko bruņoto spēku 1. brigādes potenciālo pienesumu divīzijai un pašas divīzijas līdzšinējo attīstību.

Divīzijas štābs Ādažu militārajā bāzē tika izveidots ar mērķi uzlabot Baltijas valstu aizsardzību un stiprināt NATO kolektīvo atturēšanu un aizsardzību, nodrošinot NATO komandvadības elementu Baltijas reģionā. Jau tad divīzijas “Ziemeļi” štāba izveide bija gan politisks, gan militārs atturēšanas signāls Krievijai, tomēr Maskavas uzsāktais pilna mēroga karš Ukrainā ir apliecinājis šīs militārās struktūras nozīmi Baltijas jūras reģionā.

Pirms divīzijas štāba “Ziemeļi” izveides Baltijas valstīs nepastāvēja neviens divīzijas līmeņa štābs, attiecīgi Baltijas valstīm nebija spējas koordinēt Baltijas un NATO rotējošās vienības divīzijas līmenī. Šobrīd, kad šādas spējas ir veiksmīgi nostiprinātas, Baltijas valstu aizsardzības plānu īstenošana varētu ritēt krietni efektīvāk.

Image
NATO daudznacionālā divīzijas štāba “Ziemeļi” komandiere ģenerālmajore Jete Albinusa / Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
NATO daudznacionālā divīzijas štāba “Ziemeļi” komandiere ģenerālmajore Jete Albinusa / Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Visbūtiskākais daudznacionālās divīzijas štāba “Ziemeļi” uzdevums miera laikā ir atturēt jebkāda veida agresiju pret Baltijas valstīm un Latviju. Ja situācija eskalētos, mūsu galvenais uzdevums joprojām būtu atturēšana, un, cerams, mēs to spētu izdarīt tādā līmenī, lai novērstu militāru konfliktu. Ja mēs nonāktu līdz situācijai, kad pretinieks šķērso valsts robežu, tad mēs, protams, aizstāvētu šo teritoriju no pirmā centimetra kopā ar Latvijas bruņotajiem spēkiem,” sarunā ar “Sargs.lv” norādīja divīzijas komandiere ģenerālmajore Jete Albinusa.

Viņa skaidro, ka Dānija jau vairāku gadu garumā ir cieši iesaistījusies Baltijas valstu aizsardzībā un Dānijai tas ir būtiski līdz ar kopējo alianses apņemšanās veicināt kaimiņvalstu drošību. “Latvija un pārējās Baltijas valstis ir ciešs mūsu sabiedrotais un kaimiņš. Mūsu uzdevums šeit ir arī daļa no mūsu centieniem aizsargāt Dāniju un Baltijas jūru,” piebilda komandiere.

Image
Dānijas kaujas mašīnas “Piranha V” / Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Dānijas kaujas mašīnas “Piranha V” / Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Uz jautājumu, kā divīzijas spējas un uzdevumi ir mainījušies līdz ar Krievijas pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, ģenerālmajore Jeti Albinusu norāda uz būtiskiem sasniegumiem pēdējo divu gadu laikā. “Manuprāt, mūsu uzdevumi ir diezgan pamainījušies. Pagājušajā gadā mēs sasniedzām pilnu kaujas gatavību, un mēs joprojām turpinām attīstīties. Labs piemērs ir šī diena, kad mēs uzņemam jaunu manevra brigādi,” atzina divīzijas komandiere.

“Viena no mūsu visstraujāk augošajām spējām ir sadarbība. Mēs ikdienā strādājam kopā ar Latvijas bruņotajiem spēkiem un tagad arī Zemessardzi. Sabiedrotie mūsu divīzijā iesaista visdažādākās bruņojuma sistēmas, un tas mums ir licis kāpināt spējas savstarpēji komunicēt un sastrādāties. Drīzumā ar jaunās Dānijas 1. brigādes iesaistīšanu un NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas palielināšanos mums ienāks jauna tehnika un ekipējums, kuru būs nepieciešams integrēt mūsu kopīgajās spējās,” atklāj daudznacionālā divīzijas štāba “Ziemeļi” komandiere.

Dānijas Karalisko bruņoto spēku 1. brigādes pievienošanās NATO daudznacionālās divīzijas štāba “Ziemeļi” vadītajām mācībām ir vēl viens apliecinājums Latvijas un Dānijas sadarbībai NATO. Vienlaikus šī ir pirmā šāda veida vienošanās Dānijas Karalisko bruņoto spēku 1. brigādei, kas gatavojas pilnas kaujas gatavības sasniegšanai nākotnē. Divīzijas vadībā brigāde papildinās zināšanas, trenēsies un piedalīsies mācībās, kā arī strādās pie stratēģiskās komunikācijas un situācijas izvērtēšanas spējām.

Image
Dānijas Karalisko bruņoto spēku 1. brigādes komandieris brigādes ģenerālis Anderss Bergs Olesens / Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Dānijas Karalisko bruņoto spēku 1. brigādes komandieris brigādes ģenerālis Anderss Bergs Olesens / Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Komandieris brigādes ģenerālis Anderss Bergs Olesens uzsver, ka brigādei šī ir svarīga iespēja gūt pieredzes apmaiņu ar citām NATO vienībām, kā arī Latvijas bruņotajiem spēkiem. Šī nav pirmā reize, kad brigādes ģenerālis piedalīsies starptautiskās mācībās Latvijā. Viņa mērķis ir veicināt savas brigādes kaujas gatavību atbilstoši NATO standartiem.

“Nākotnē mūsu mērķis ir veltīt vienu Dānijas brigādi NATO kopējiem spēkiem tā, lai tā būtu pilnībā kaujas spējīga. Manuprāt, šis ir piemērots formāts, kurā mēs to spēsim sasniegt. Šeit, Latvijā, mēs varam trenēties plecu pie pleca ar daudznacionālajām brigādēm, ar Latvijas brigādēm, un tas ir formāts, kurā mums nāktos cīnīties, ja tāda nepieciešamība rastos,” sarunā ar “Sargs.lv” sacīja Dānijas Karalisko bruņoto spēku 1. brigādes komandieris brigādes ģenerālis Anderss Bergs Olesens.

Daudznacionālais divīzijas štābs “Ziemeļi” ir spējīgs plānot un vadīt militārās operācijas, komandēt vienības, organizēt un īstenot militārās mācības un aktivitātes, kā arī īstenot citus nacionālos un kolektīvās aizsardzības uzdevumus, lai palielinātu iesaistīto valstu savstarpējo savietojamību un spēju kopīgi veikt aizsardzības uzdevumus saskaņā ar Ziemeļatlantijas līgumu.

Dalies ar šo ziņu