"Sargs.lv" reportāža: NFIU mācībās trenē spēju dislocēt NATO spēkus Latvijā

Militārās mācības
Evija Blumberga/Sargs.lv
NFIU mācības
Foto: NFIU

Pēc 2014. gadā notikušās Krimas okupācijas NATO valstis secināja, ka jāizveido vienības, kas nodrošinās ātru NATO spēku dislocēšanu Austrumu flanga valstīs, lai efektīvi aizsargātu NATO teritoriju. 2015. gadā visās trīs Baltijas valstīs tika izveidotas NATO spēku integrācijas vienības (NATO Force Integration Unit - NFIU). No 10. līdz 14. jūnijam NFIU Latvija organizēja galda mācības “ENABLER 2024”, lai pārbaudītu vienības spēju efektīvi veikt savus galvenos uzdevumus.

Mēs atrodamies slēgtā telpā, tās vidū uz galda lielizmēra Baltijas valstu karte, kurā miniatūras figūras atspoguļo Baltijas valstu bruņoto spēku un sabiedroto atrašanās vietu. NFIU Latvijas vienības karavīri un citi mācību dalībnieki uzklausa ziņojumu par situāciju Latvijā.

Image
Galda mācībās uzklausa ziņojumu
Foto: NFIU

Šādi sākās galda mācības “ENABLER 2024”, kurās Latvijā izvietotā NFIU vienība vairāku dienu laikā trenē spēju nodrošināt veiksmīgu NATO spēku nonākšanu Latvijā, lai aizsargātu tās teritoriju no agresora.

NATO spēku integrācijas vienības Latvijā galvenais uzdevums ir veicināt ātru un koordinētu alianses paaugstinātas gatavības spēku ierašanos Latvijā. Tas nozīmē, ja potenciāla militāra konflikta gadījumā Latvijai būtu nepieciešams NATO reaģēšanas spēku atbalsts, tad šīs vienības pienākums ir nodrošināt, lai skaitliski lieli sabiedroto spēki Latvijā spētu koordinēti ierasties, organizēti izvietoties un pildīt tālākos uzdevumus.

"NATO spēku integrācijas vienība Latvijā ir NATO spēku struktūras elements, kas atrodas mūsu valsts teritorijā. Mēs esam viens no diviem šādiem elementiem, jo ir arī starptautiskā divīzija “Ziemeļi”, kas atrodas Ādažos. Mēs esam līdzvērtīgs elements, kas atrodas šeit, Rīgā," sarunā ar “Sargs.lv” skaidro NFIU Latvija komandieris pulkvedis Dzintars Roga.

Lēmums par NFIU vienības izveidi tika pieņemta 2014. gadā Velsas samitā, reaģējot uz Krievijas agresiju Ukrainā. "NFIU Latvija tika oficiāli izveidota 2015. gada septembrī, un nākamajā gadā mēs svinēsim jau 10 gadu jubileju," piebilst pulkvedis Roga.

Vienībā ir 41 karavīrs, no kuriem 20 ir no uzņemošās valsts Latvijas, un 21 karavīrs no sabiedroto valstīm - Beļģijas, Dānijas, Kanādas, Vācijas, Lietuvas, Nīderlandes, Polijas, Slovākijas, Spānijas, Turcijas, Apvienotā Karalistes un ASV. Vērtējot sadarbību starp lielo valstu pulka karavīriem, komandieris atzīst, ka “sadarbība ir brīnišķīga”.

Image
NFIU Latvija komandieris pulkvedis Dzintars Roga
NFIU Latvija komandieris pulkvedis Dzintars Roga. Foto: NFIU
“Mēs esam sadarbības posms starp NATO struktūrām, alianses vienībām, kuras ir ieradušās šeit, un Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Ja rodas problēmas vai neskaidrības, mēs esam tā struktūra, kas var palīdzēt un sniegt plašāku informāciju. Ja bruņotie spēki būs aizņemti, mēs varēsim sazināties arī ar nemilitārām struktūrām Latvijā. Tas ir arī viens no mūsu uzdevumiem,” stāsta komandieris.

Lai gan vienības galvenais uzdevumus – nodrošināt NATO spēku dislocēšanu Latvijā – šobrīd nav aktuāls, tas nenozīmē, ka vienība sēž bezdarbībā, jo esošie darbības plāni nepārtraukti ir jātrenē – jāveic praktiskas darbības, lai pārliecinātos par iespēju tos vajadzības gadījumā “iedarbināt”, kā arī jānovērš identificētie trūkumi.

Viens no šādiem plānu pārbaudes treniņiem ir mācības “ENABLER 2024”, kuras, kā norāda pulkvedis Dz. Roga, norisināsies visaptverošo valsts aizsardzības mācību “Namejs 2024” ietvaros. Mācībās ir izstrādātas vairākas dažādu sižeta līniju vinjetes, lai nodrošinātu diskusiju vidi mācību dalībniekiem un pārbaudītu nacionālos un sabiedroto aizsardzības plānus, ka arī to atbilstību realitātei.  

Latvijas NFIU Apmācību vingrinājumu un nodarbību nodaļas vadītājs Turcijas Bruņoto spēku majors Beijadirins Kiličs (Bayindirhan Kilic) skaidro, ka galda mācības "ENABLER" tiek organizētas katru gadu. "Mācības “ENABLER” ir izstrādātas, lai pārbaudītu mūsu aizsardzības un loģistikas plānus, izmantojot virkni īsu sižetu jeb vinješu un simulējot krīzes scenārijus. Šis process palīdz mums identificēt kritiskās problēmas un izstrādāt risinājumus, nodrošinot NATO ātras izvietošanas spējas un gatavību Latvijā," intervijā ar “Sargs.lv” atklāj majors.
Image
Apmācību vingrinājumu un nodarbību nodaļas vadītājs Turcijas Bruņoto spēku majors Beijadirins Kiličs.
Apmācību vingrinājumu un nodarbību nodaļas vadītājs Turcijas Bruņoto spēku majors Beijadirins Kiličs. Foto: NFIU

Mācību “ENABLER 2024” galvenais mērķis ir veicināt uzņemšanas, inscenēšanas un tālākas kustības izpratni un izpildi, kā arī augstas gatavības NATO spēku uzturēšanos Latvijā. Tas ietver ievērojama skaita karaspēka un loģistikas atbalstu, tostarp konteineru, transportlīdzekļu, tanku, kuģu, lidmašīnu un karavīru ātras izvietošanas plānošanu.

“Svarīgākais, ka visi svarīgie dalībnieki šajā procesā atrodas mācību telpā. Mēs zinām plānus un zinām, ko darīt, katrs dalībnieks zina savu lomu un pienākumus, un saskaņā ar mūsu izveidotajiem scenārijiem, mēs izspēlējam, vai šie plāni ir īstenojami realitātē,” atklāj majors.

Uz jautājumu, kā pārliecināties, vai galda mācību plāni ir realizējami arī dzīvē, majors B. Kiličs skaidro, ka visatptverošo valsts aizsardzības mācību “Namejs 2024” ietvaros “ENABLER” laikā izstrādātie plāni tiks praktiski īstenoti, pārbaudot faktiskos izvietošanas un loģistikas procesus.

Trīs dienu mācībās piedalījās dalībnieki no dažādām aizsardzības struktūrām, tostarp Aizsardzības ministrijas, Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba, Polijas Ziemeļaustrumu daudznacionālā kodola, Itālijas NRDC, Latvijas darba grupas, NFIU Igaunijas, NFIU Lietuvas,ASV FORSCOM un Brunsumas Apvienotās loģistikas atbalsta grupas, kā arī Daudznacionālais ziemeļaustrumu korpuss.

Dalies ar šo ziņu