"Sargs.lv" reportāža: tiek sākta Kanādas vadītās kaujas grupas paplašināšanās līdz brigādes līmenim

NATO
Sargs.lv
Brigādes izveides ceremonija
Foto: Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija

Šodien Ādažu militārajā bāzē notika svinīgā ceremonija, kuras laikā tika sākta Kanādas vadītās NATO paplašinātās klātbūtnes (eFP) kaujas grupas palielināšana līdz brigādes līmeņa kaujas vienībai. Plānots, ka jauno NATO daudznacionālo brigādi Latvijā veidos vairāk nekā 3500 karavīru, kuri tiks pakļauti NATO daudznacionālās divīzijas štābam “Ziemeļi”. Starp klātesošajiem bija Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji, NATO daudznacionālās divīzijas “Ziemeļi” komandiere ģenerālmajore Jete Albinusa (Jette Albinus) un NATO daudznacionālās brigādes Latvijā komandieris pulkvedis Sedriks Aspiro (Cédric Aspirault).

NATO samitā Madridē 2022. gada jūnijā Latvija un Kanāda parakstīja deklarāciju par NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas stiprināšanu un turpmāko attīstību. Pirms gada Latvijas un Kanādas aizsardzības ministri militārajā bāzē “Ādaži” parakstīja ceļa karti, iezīmējot līdz šim sasniegto, kā arī nosakot turpmākos soļus kaujas grupas pārveidē par brigādi.

Daudznacionālās divīzijas “Ziemeļi” komandiere norāda, ka šodienas svinīgais pasākums, kurā tiek sākta NATO daudznacionālās brigādes Latvijā izveide, ir zīmīgs vēstījums gan Baltijas valstīm, gan mūsu pretiniekam.

Image
NATO daudznacionālās divīzijas “Ziemeļi” komandiere ģenerālmajore Jete Albinusa (Jette Albinus)  / Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
NATO daudznacionālās divīzijas “Ziemeļi” komandiere ģenerālmajore Jete Albinusa (Jette Albinus) / Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Šis vēstījums, kurš diemžēl ir nepieciešams šī brīža ģeopolitiskajā situācijā. Tā ir situācija, kurā mums kā NATO ir jābūvē un jāuztur mūsu gatavība atturēt agresiju un jābūt gataviem aizstāvēt Latviju un NATO austrumu flangu,” uzsvēra ģenerālmajore Jete Albinusa.

Komandiere atzīst, ka NATO daudznacionālās brigādes klātesamība būtiski stiprinās ne tikai pašas Latvijas aizsardzības spējas, bet arī kopējos NATO daudznacionālās divīzijas "Ziemeļi" štāba spēkus, kas deleģēti NATO kopējām mācību aktivitātēm Baltijas reģionā.

Image
NATO daudznacionālās divīzijas “Ziemeļi” komandiere ģenerālmajore Jete Albinusa (Jette Albinus)  / Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
NATO daudznacionālās divīzijas “Ziemeļi” komandiere ģenerālmajore Jete Albinusa (Jette Albinus) / Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Viena lieta ir spēki, kas tev ir deleģēti un ierodas Latvijā uz mācību laiku, bet brigāde, kas atrodas šeit uz vietas, sniedz iespēju rīkot apmācības kopā ar mehanizēto brigādi un sasniegt daudz spēcīgākus rezultātus. Līdz ar to uz vietas esošie spēki ir liels ieguvums,” norāda komandiere.

Divīzija “Ziemeļi” sadarbosies ar septiņām Latvijas, Dānijas, Lietuvas un NATO daudznacionālo bruņoto spēku brigādēm (Latvijas Mehanizēto kājnieku brigādi, Dānijas Karalisko bruņoto spēku 1. un 2. brigādēm, Lietuvas kājnieku brigādi “Griffin”, 2. Zemessardzes brigādi, 3. Zemessardzes brigādi un NATO eFP kaujas grupas Latvijā brigādi).

Krīzes gadījumā minētās vienības var tikt nodotas vienotas NATO komandvadības pakļautībā zem daudznacionālās divīzijas štāba “Ziemeļi”. Savukārt divīzija “Ziemeļi” tiek pakļauta NATO Daudznacionālā Ziemeļaustrumu korpusa štābam, kurš izvietots Polijā.

Kā NATO, tā arī Krievijas redzējumā Baltijas valstis tiek uztvertas kā vienota operacionālā telpa. Šī iemesla dēļ vaicājām divīzijas “Ziemeļi” komandierei, cik plaši tiek veicināta savietojamība starp Latvijā un pārējās Baltijas valstīs esošajiem NATO spēkiem.

“Mūsu apmācības [Baltijas valstu vidū] ir koordinētas, bet arī mūsu plāni ir koordinēti. [Lai sasniegtu plašāku spēku savietojamību] ir nepieciešamas darbības augstākā līmenī starp valstīm un to nacionālajiem aizsardzības plāniem, kā arī NATO kopējiem aizsardzības plāniem. Šie visi līmeņi jau šobrīd ir visai labi koordinēti, un varu apgalvot, ka mēs viens otru pazīstam ļoti labi,” atbildēja ģenerālmajore Jete Albinusa.

Jaunais NATO daudznacionālās brigādes Latvijā komandieris pulkvedis Sedriks Aspiro pauda gandarījumu par līdz šim sasniegto. Viņš uzsvēra, ka šodienas ceremonija ir vien simbolisks rezultāts divus gadus ilgam procesam, kurš vēl nav noslēdzies. Turpmākie darbi paredz brigādei nepieciešamā aprīkojuma nogādāšanu Latvijā, kam sekos intensīvs posms brigādes integrācijā.

Image
NATO daudznacionālās brigādes Latvijā komandieris pulkvedis Sedriks Aspiro (Cédric Aspirault) / Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
NATO daudznacionālās brigādes Latvijā komandieris pulkvedis Sedriks Aspiro (Cédric Aspirault) / Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Ir liels apjoms ar aprīkojumu, kuru ievedīs citas valstis, un mēs gatavojamies tam, lai pārliecinātos, ka karavīriem ir viss nepieciešamais. Kanāda ir tālu, tāpēc vajadzīgo aprīkojumu [no Kanādas puses] ir jāgaida nedaudz ilgāk. Lielāko daļu mēs esam pasūtījuši jau pirms dažām nedēļām,” norādīja pulkvedis Sedriks Aspiro.

Runājot par mūsdienu karadarbības tehnoloģijām, pulkvedis atklāj, ka brigādei jau ir gan elektroniskās karadarbības, gan bezpilota lidaparātu spējas. Vienlaikus Kanāda šobrīd aktīvi strādā pie jauna aprīkojuma iegādes, lai turpinātu veicināt tās bruņoto spēku spējas. “Kanāda ir investējusi vairāk nekā 40 miljonus eiro tikai pretdronu sistēmās, līdz ar to sagaidāms, ka drīzumā mūsu rīcībā būs liels apjoms jauna ekipējuma,” piebilda NATO daudznacionālās brigādes Latvijā komandieris.

Plānots, ka brigāde pilno kaujas gatavību sasniegs līdz 2026. gadam un kopumā tajā dienēs aptuveni 3500 sabiedroto karavīri. Vienlaikus Latvijā atrodas arī citu operāciju sabiedroto karavīri, līdz ar to tuvākajos divos gados kopējais dislocēto NATO valstu karavīru skaits sasniegs aptuveni 5000.

Dalies ar šo ziņu