Rīgas un Brēmenes zemessargi stiprinās civilmilitāro sadarbību kritiskās infrastruktūras aizsardzībā

NATO
Evija Blumberga/Sargs.lv
Sadarbības vienošanās parakstīšana
Foto: Anna Matule / Rīgas dome

24. jūlijā Vācijas vēstniecībā Latvijā Zemessardzes 1. Rīgas brigāde un Brēmenes federālās zemes bundesvēra teritoriālās aizsardzības pavēlniecība parakstīja sadarbības vienošanos, tā paužot gatavību nodrošināt nepārtrauktu informācijas apmaiņu starp Zemessardzes 1. Rīgas brigādi un Brēmenes teritoriālās aizsardzības pavēlniecību. Kā norāda vienību komandieri, galvenā uzmanība tiks veltīta civilmilitārajai sadarbībai valsts drošības jomā.

Pasākumu atklāja Vācijas vēstnieks Latvijā Kristians Helts, uzsverot Eiropas drošības situācijas izmaiņas, kas ietekmējušas gan Latviju, gan Vāciju. "Pēc Berlīnes mūra krišanas valsts un alianses aizsardzības nozīme kļuva par kaut ko ļoti abstraktu. Bet tagad mēs sākam apgūt vecos labos teritoriālās aizsardzības, valsts aizsardzības un alianses aizsardzības pamatus," norādīja vēstnieks.

Vēstnieks uzsvēra arī nepieciešamību pēc ciešas sadarbības starp sabiedrotajiem, lai stiprinātu reģionālo drošību un nodrošinātu efektīvu reaģēšanu uz mūsdienu izaicinājumiem.

Image
Vācijas vēstnieks Latvijā Kristians Helts
Vācijas vēstnieks Latvijā Kristians Helts. Foto: Anna Matule/Rīgas dome

Pēc atklāšanas vārdiem sadarbības vienošanos parakstīja Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandieris pulkvedis Normunds Baranovs un Brēmenes federālās zemes Bundesvēra teritoriālās aizsardzības pavēlniecības komandieris pulkvedis Andreass Timms, svinīgā ceremonijā paužot prieku par sadarbības uzsākšanu un gatavību strādāt.

"Strauji mainīgā drošības situācija pasaulē skaidri parāda, ka iekšzemes drošība un jo īpaši kritiskās infrastruktūras aizsardzība ir neatņemama gan Latvijas, gan Vācijas drošības arhitektūras sastāvdaļa," intervijā ar “Sargs.lv” atzina pulkvedis N. Baranovs. "Mēs gatavojamies mācīties un es esmu pārliecināts, ka mums ir izveidojusies pieredze ar kuru mēs noteikti varētu dalīties," norādīja komandieris.

Jautājot, kā sākās šīs sadarbība, pulkvedis Andreass Timms atklāj, ka aizsākumi tam meklējami pirms diviem gadiem. “Es biju Daudznacionālās Civilmilitārās sadarbības (CIMIC) pavēlniecības komandieris Vācijā. Mums bija labas attiecības ar Zemessardzi, un kad kļuva skaidrs, ka es kļūšu par Brēmenes teritoriālās pavēlniecības komandieri, man bija skaidrs, ka es izmantošu Rīgas un Brēmenes sadraudzības pilsētu statusu, lai veidotu militāro sadarbību," atklāj pulkvedis A. Timms.

Viņš arī uzvērs cik svarīgi izmantot Latvijas un Zemessardzes pieredzi, lai informētu sabiedrību Brēmenē par drošības jautājumiem. "Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā mēs sākām runāt par “zeitenwende” jeb politikas maiņu, kas ietver lielāku atbalstu armijai un sabiedrības sagatavošanu civilajai aizsardzībai. Visi šie jautājumi, kas ir izskatīti jūsu sabiedrībā, es vēlos to aizvest uz Brēmeni," atzina komandieris.

Image
Brēmenes federālās zemes Bundesvēra teritoriālās aizsardzības pavēlniecības komandieris pulkvedis Andreass Timms
Brēmenes federālās zemes Bundesvēra teritoriālās aizsardzības pavēlniecības komandieris pulkvedis Andreass Timms. Foto: Anna Matule/Rīgas dome

Vienošanās paredz arī turpmākas mācības un pieredzes apmaiņu. "Mūsu sadarbības virzieni ir vairāki. Es raugos uz mācībām, kā viņi tās plāno, kā viņi veic visu koordināciju, kā viņi sadarbojas ar civilo sektoru. Mēs noteikti apmainīsimies ar šo pieredzi, un es domāju, mēs varēsim daudz ko paņemt no viņiem un dalīties savā pieredzē" skaidroja pulkvedis N. Baranovs.

Abi komandieri ir vienisprātis, ka sadarbība tiks pakāpeniski paplašināta, iekļaujot arī praktiskus vingrinājumus un mācības, kurās piedalīsies abu valstu zemessargi. "Es esmu ielūdzis 1. Rīgas brigādes komandieri uz mācībām Brēmerhāfenā, kas ir daļa no Brēmenes federālās zemes. Tā ir galvenā, vissvarīgākā ASV osta Vācijā un tajā mēs vienu nedēļu veiksim mācības, trenējot spējas aizsargāt ostu,” atklāja pulkvedis A. Timms.

Gan pulkvedis N. Baranovs, gan pulkvedis  A. Timms uzsvēra, ka abu vienību sadarbība ir būtisks solis abu valstu aizsardzības stiprināšanā. Šīs partnerības mērķis ir ne tikai militārā sadarbība, bet arī plašāka informācijas apmaiņa un kopēju vērtību stiprināšana. Viņi norādīja, ka īpaša uzmanība tiks pievērsta pilsētvides aizsardzībai, jo gan Rīga, gan Brēmene ir ostas pilsētas ar būtisku stratēģisko nozīmi.

"Tas ir ļoti svarīgi mums, ka mūsu zemessargi, karavīri mācās tajā vidē, kurā mēs visdrīzāk atrastos arī krīzes laikā," sacīja pulkvedis Baranovs. "Mēs raugāmies uz mācībām, kā viņi tās plāno, kā veic visu koordināciju, kā sadarbojas ar civilo vidi."
Image
Kopbilde ceremonijas viesiem
Foto: Anna Matule/Rīgas dome

"Mana ideja ir šo Latvijas draudu uztveres veidu aizvest uz Brēmeni, jo, lai gan mēs esam NATO, tas Brēmenē ir pilnīgi citādi. Cilvēki Brēmenē īsti neredz draudus drošībai. Mēs vēlamies mainīt šo uztveri un stiprināt sabiedrības izpratni par drošības jautājumiem," portālam “Sargs.lv” skaidro Brēmenes teritoriālās pavēlniecības komandieris.

Pulkvedis N. Baranovs norādīja, ka pirmie sadarbības soļi būs veikti štābu līmenī, bet nākotnē tiks plānotas arī apakšvienību kopīgas mācības. "Mēs esam tikai ceļa sākumā, bet mēs esam apņēmības pilni virzīties uz priekšu un stiprināt mūsu sadarbību," viņš sacīja. “Mēs ticam, ka šī partnerība nesīs labumu gan Latvijai, gan Vācijai, un mēs esam gatavi strādāt kopā, lai sasniegtu mūsu kopīgos mērķus.”

Dalies ar šo ziņu