"Sargs.lv" skaidro: kā veidojas militārā mediķa atalgojums un kādi speciālisti ir nepieciešami

NBS
Sargs.lv
Militārie mediķi trenē savas prasmes mācības "Kurland 2023"
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Papildinot iepriekš izskanējušo informāciju par Nacionālo bruņoto spēku uzsākto militāro mediķu rekrutēšanu, NBS norāda, ka ir būtiski nošķirt militāros mediķus, kas tiek uzņemti profesionālajā dienestā un iziet karavīra apmācību, par savu darbu saņemot attiecīgi NBS karavīram Ministru kabineta (MK) noteikumos noteikto atalgojumu, no civilajiem medicīnas darbiniekiem, kas strādā NBS struktūrā un saņem ārstniecības personāla atalgojumu atbilstoši MK noteikumiem. NBS pauž, ka mediķu līdzšinējā interese par dienestu NBS nav bijusi liela un cer, ka jaunie ārsti ļausies izaicinājumam iegūt arī karavīra profesiju. 

“Sargs.lv” jau iepriekš vēstīja, ka Nacionālie bruņotie spēki aicina līdz 12. jūlijam pieteikties kandidātus vakantajiem profesionālā dienesta karavīru speciālistu amatiem ārstus, ārstu palīgus un medicīnas māsas.

Izsludinātajā vakancē norādīts, ka pēc pieteikšanās kandidāti piedalīsies atlasē, kuru sekmīgi beigušie jau septembrī sāks karavīriem speciālistiem noteikto militāro pamatapmācību, klātienē apgūstot nepieciešamās militārās pamatzināšanas un prasmes, lai spētu iekļauties vienību ikdienas dienestā un kolektīvajā apmācībā.

Karavīri speciālisti arī ir karavīri – viņi nēsā formastērpu, piedalās mācībās un viņiem ir karavīriem līdzvērtīgas sociālās garantijas. Karavīriem speciālistiem ir pienākums arī piedalīties starptautiskās operācijās un mācībās, kā arī viņi nesaņem papildu piemaksas par nakts darbu un virsstundām.

NBS Apvienotā štāba Medicīnas dienesta Galvenais vadības ārsts pulkvežleitnants Normunds Vaivads uzsver, ka NBS medicīnas personālā ietilpst gan profesionālā dienesta karavīri, gan zemessargi, gan civilie darbinieki. 

“Visi dara savu darbu - ir katastrofu medicīnas sistēmas sektors, ir privātais sektors un ir NBS sektors, un katrai vajadzīgas savas ārstniecības personas,” uzsver NBS galvenais ārsts.

Viņš arī norāda, ka karavīriem speciālistiem, kas šajā gadījumā kļūs par medicīnas personālu, tiek maksāta alga atbilstoši publiski pieejamiem MK noteikumiem par karavīru atalgojumu. Šo karavīru algas veidos noteikumos noteiktā karavīra pamatalga, speciālās piemaksas un piemaksa par specialitāti.

Papildus jāņem vērā, ka zemessargi nesaņem atalgojumu, bet gan dienesta uzdevuma izpildes apmaksu par nodienēto laiku.

Kā portālu “Sargs.lv” informē NBS, 2022. gadā medicīnas personāla amata vietām profesionālajā dienestā pieteicās tikai četri kandidāti un uzņemti tika divi. Savukārt 2023. gadā pieteicās 14 un dienestu uzsāka 10 ārstniecības personas. Līdz šim Rekrutēšanas un atlases centra izsludinātajām vakancēm ir pieteikušies 25 kandidāti.

Aizsardzības ministrija norāda, ka pašlaik pieejamas 16 amata vietas ārstiem/virsniekiem ar atalgojumu 1993 eiro mēnesī pēc nodokļu nomaksas. Ārstu palīgiem/instruktoriem ir pieejamas septiņas amata vietas ar atalgojumu 1849 eiro mēnesī un medicīnas māsām/instruktoriem ir pieejamas 13 brīvas vakances ar atalgojumu 1799 eiro mēnesī pēc nodokļu nomaksas.

Kandidātiem uz militāro ārstu amatiem jābūt vecumā līdz 43 gadiem ar ārsta grādu un kvalifikāciju ārsta specialitātē un kuri ir iekļauti ārstniecības personu reģistrā kā ārsti. Pildot dienesta pienākumus, ārsti organizēs un nodrošinās vienības medicīnisko aprūpi ikdienā, kā arī paaugstinātas un augstas bīstamības nodarbībās militārajās mācībās. Vakances pieejamas militārajās bāzēs Daugavpilī, Aizkrauklē, Preiļos, Lūznavā, Jēkabpilī un Kadagā.

Ārsta palīgus profesionālajā dienestā pieņem līdz 45 gadiem ar iegūtu pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību ārsta palīga profesijā un kuri ir iekļauti ārstniecības personu reģistrā kā ārsta palīgi. Viņu dienesta pienākumi būs saistīti ar personāla preventīvo, primāro un sekundāro veselības aprūpi. Vakances pieejamas militārajās bāzēs Rēzeknē, Jēkabpilī, Lielvārdē un Kadagā.

Medicīnas māsas patstāvīgi veiks pacientu veselības aprūpi savas profesionālās kompetences ietvaros. Kandidātiem jābūt vecumā līdz 45 gadiem ar iegūtu pirmā līmeņa profesionālo augstāko/bakalaura izglītību māsas profesijā, kuri ir iekļauti ārstniecības personu reģistrā kā māsas. Vakances pieejamas militārajās bāzēs Daugavpilī, Jēkabpilī un Kadagā.

“Mums ir nepieciešams gan civilais, gan militārais ārstniecības personāls. Mums nav jēgas uzturēt kara zobārstu vai kara dermatologu. Tātad mums atsevišķās ārstniecības iestādēs ir nodrošināta pieejamība šiem speciālistiem, kas ir pieņemti kā civilie darbinieki,” skaidro NBS galvenais ārsts.

Viņš arī norāda, ka civilajiem darbiniekiem algas nemaksā kā karavīriem, bet pēc Ministru kabineta 851. noteikumiem - “Noteikumi par zemāko mēnešalgu un speciālo piemaksu veselības aprūpes jomā nodarbinātajiem”, kas ir saistošs visam ārstniecības personālam Latvijā.

Ar plašāku pienākumu aprakstu, profesionālā dienesta kandidātu prasībām, dienesta ieguvumiem, tostarp atlīdzību, un atlasi dienestam kandidāti var iepazīties vienotās rekrutēšanas platformas “klustikaravirs.lv” sadaļā “Profesionālais dienests”.

Dalies ar šo ziņu