“Sargs.lv” reportāža: Par jauno Kaujas nodrošinājuma bataljona komandieri kļūst majors Oļegs Bokše

NBS
Evija Blumberga/Sargs.lv
Komandiera maiņas ceremonija
Foto: dižkareivis Kaspars Lejnieks/Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde

Šodien Ādažu militārajā bāzē pēc vairāk nekā trīs gadu dienesta Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Kaujas nodrošinājuma bataljona komandiera amatā, pulkvežleitnantu Elmāru Popakulu nomainīja majors Oļegs Bokše. Svinīgajai ceremonijai līdzi sekoja arī “Sargs.lv”.

Ādažu militārās bāzes Ierindas laukumā jau pirms desmitiem no rīta valdīja liela rosība, kur Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes un eFP kaujas grupas karavīri sastājušies ierindā gaidīja jaunā komandiera iecelšanas ceremoniju.

Image
Komandieri ierodas Ierindas laukumā
Foto: dižkareivis Kaspars Lejnieks/Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde

Pasākums sākās ar svinīgu maršu, kurā brigādes komandieris pulkvedis Oskars Kudlis, aizejošais Kaujas nodrošinājuma bataljona komandieris pulkvežleitnants Elmārs Popakuls un jaunais komandieris majors Oļegs Bokše, karogiem plīvojot vējā un atskanot marša mūzikai, soļoja pāri Ierindas laukumam un sasveicinājās ar saviem karavīriem.

Svinīgajā ceremonijā Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Oskars Kudlis uzsvēra bataljona nozīmi brigādē un Latvijas aizsardzībā, kā arī karavīru profesionalitāti. "Bataljons ikdienā veic plašu uzdevumu spektru – no ikdienas funkcionēšanas līdz kaujas pārapgādes nodrošināšanai mācību laikā. Šajā vienībā dien ar pieredzi bagātākie karavīri, un viņu zināšanas un prasmes ir būtiskas mūsu uzdevumu veikšanai. Bataljonam priekšā ir daudz izaicinājumu, taču es esmu pārliecināts, ka jūs visi kopā tos pārvarēsiet," sacīja brigādes komandieris.

Image
Pulkvežleitnantu apbalvo brigādes komandieris
Foto: dižkareivis Kaspars Lejnieks/Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde

Par nopelniem dienestā pulkvežleitnants Elmārs Popakuls tika apbalvots ar Sauszemes spēku komandiera goda zīmi otrajā pakāpē. Pateicībā par viņa ieguldījumu viņš arī pateicās pieciem karavīriem par viņu sniegumu un piešķīra Kaujas nodrošinājuma bataljona krūšu zīmes.

Image
Aizejošais komandieris pasakās par saviem vienības karavīriem
Foto: dižkareivis Kaspars Lejnieks/Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde
Intervijā ar “Sargs.lv” pulkvežleitnants Elmārs Popakuls, atskatoties uz saviem trīs gadiem kā Kaujas nodrošinājuma bataljona komandieris, norādīja, ka šis laiks bijis ļoti dinamisks. "Šie trīs gadi bijuši ļoti dinamiski. Tos var raksturot trīs ciklos: pirmsmācību sagatavošanās, mācības un pēcmācību posms," viņš sacīja. "Kopumā savu darbu vērtēju pozitīvi. Ikdienas darbos mēs nezaudējām personālu un piesaistījām jaunus speciālistus. Es skatos nākotnē cerīgi, jo esam guvuši daudz atbalsta no brigādes. Es uzskatu, ka mūsu komanda ir paveikusi visus uzdevumus, pateicoties mūsu karavīru profesionalitātei," atzīst pulkvežleitnants.

Runājot par savu nākotnes ceļu, pulkvežleitnants E. Popakuls sacīja: "Tālākais ceļš mani ved uz Zemessardzes 1. Rīgas brigādi, 53. bataljonu Bauskā, kur esmu bijis komandieris jau savos pirmsākumos."

Image
Pulkvežleitnanta uzruna
Foto: dižkareivis Kaspars Lejnieks/Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde

Pēc pateicības izteikšanas aizejošajam komandierim notika oficiāla bataljona karoga nodošanas ceremonija. Karoga grupa nodeva bataljona karogu pulkvežleitnantam Elmāram Popakulam, kurš to pasniedza Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšniekam atbalsta jautājumos brigādes ģenerālim Kasparam Zdanovskim. Savukārt ģenerālis K. Zdanovskis to nodeva jaunajam komandierim majoram Oļegam Bokšem.

Image
Karoga nodošanas ceremonija
Foto: dižkareivis Kaspars Lejnieks/Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde
Uzrunājot savu bataljonu, jaunais komandieris majors Oļegs Bokše sacīja: "Es apsolu vienības izaugsmi. Turpināšu darīt visu, kas manos spēkos, lai Kaujas nodrošinājuma bataljons spētu kvalitatīvi veikt savus uzdevumus. Kaujas nodrošinājuma bataljons – es jūs mīlēšu, es jūs mīlēšu pulkveža Gaugera izpratnē, no tā nav jābaidās."

Majors O. Bokše intervijā “Sargs.lv” skaidroja, ka stājoties amatā viņam ir daudz plānu. "Plānoju attīstīt taktiku, ņemot vērā Ukrainas pieredzi, un uzlabot karavīru individuālās prasmes. Mēs uzlabosim mūsu taktiku, lai palielinātu izdzīvot spēju. Tas viens – taktika bataljona līmenī. Otrkārt, uzlabosim karavīru individuālās iemaņas tik tālu, lai katra ekipāža zinātu, kas tai jādara dažādās kaujas situācijās, pat ja nav sakaru vai komandieris nav blakus," atklāj majors.

Jaunais komandieris arī uzsvēra, ka viņa mērķis ir ieguldīt instruktoros un virsniekos, kuros saskata potenciālu. "Es būšu viņiem kā mentors, palīdzēšu novērst kļūdas un nodrošināšu nepieciešamos kursus," viņš teica. "Situācijās, kad kļūda var maksāt pārāk dārgi, es viņiem neļaušu kļūdīties, es viņiem pateikšu priekšā, kas jādara vai kā labāk nedarīt. Kā arī tiks organizēti dažādi kursi, un man ir caursišanas spēja, lai nodrošinātu, ka cilvēki apgūst nepieciešamo apmācību," uzsvēra jaunais komandieris.

Image
Jaunā komandiera uzruna karavīriem
Foto: dižkareivis Kaspars Lejnieks/Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde
Pulkvežleitnants Elmārs Popakuls, atskatoties uz paveikto, izteica lepnumu par savu komandu: "Es uzskatu, ka mēs visus uzdevumus esam izpildījuši. Tiešām jāsaka paldies mūsu karavīriem, kas ir profesionāli un motivēti. Es vēlos pateikties ikvienam par ieguldīto darbu un atbalstu. Man ir lepnums būt daļai no šīs vienības."

Pulkvežleitnants E. Popakuls arī dalījās ar savām pārdomām par brigādes nākotni: "Brigāde turpinās attīstīties un augt, un es esmu pārliecināts, ka jaunais komandieris vedīs vienību pareizajā virzienā. Es vēlos visiem novēlēt izturību un panākumus turpmākajos gados."

Pasākuma noslēgumā majors Oļegs Bokše vēlreiz apliecināja savu apņemšanos turpināt Kaujas nodrošinājuma bataljona attīstību, solot uzturēt augstu profesionalitāti un sniegt nepieciešamo atbalstu karavīriem, lai bataljons turpinātu augt un attīstīties. "Es būšu atvērts, taču arī nopietns un prasīgs komandieris, un esmu pārliecināts, ka būs labi," viņš sacīja.

Komandiera maiņas ceremonijas noslēgumā Ierindas laukumā esošie karavīri maršā soļoja apkārt Ierindas laukumam. Vienotā solī nokļūstot līdz jaunajam komandierim viņi salutēja paužot gatavību dienēt un pildīs savus pienākumus pēc labākās sirdsapziņas.

Image
Karavīri salutē aizgājušajam un jaunajam komandierim
Foto: dižkareivis Kaspars Lejnieks/Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde

Pēc kopīgā Kaujas nodrošinājuma bataljona foto pulkvežleitnants E. Popakuls turpat Ierindas laukumā zālē iestādīja ozolu, kuru aplēja nu jau jaunais vienības komandieris, tā solot rūpēties par bataljona izaugsmi.

Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Kaujas nodrošinājuma bataljona galvenie uzdevumi ir sagatavot un uzturēt Kaujas nodrošinājuma apakšvienības valsts aizsardzības uzdevumu izpildei, nodrošināt Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes vienību pārapgādi, veikt transportēšanas uzdevumus, organizēt un veikt mehānisko transportlīdzekļu, kaujas un citas tehnikas apkopi un remontus, sniegt medicīnisko atbalstu, kā arī organizēt un vadīt medicīnas apmācību.

Kaujas nodrošinājuma bataljons dibināts 2010. gada 9. decembrī. 2017. gada 29. decembrī majors A. Zarakovskis pieņēma Kaujas nodrošinājuma bataljona lietas, sākot pildīt Kaujas nodrošinājuma bataljona komandiera pienākumus un tiek uzsākta Kaujas nodrošinājuma bataljona štāba izveide, un atsevišķo Kaujas nodrošinājuma apakšvienību pārņemšana Kaujas nodrošinājuma bataljona komandpakļautībā.

Kaujas nodrošinājuma bataljona devīze ir – “Bez apgādes nav uzvaras”.

Dalies ar šo ziņu