Svinīgā ceremonijā tiek sagaidīti un apbalvoti Kosovā dienējošie Latvijas karavīri

NBS
Sargs.lv
karavīri
Foto: srž. Edgars Grundšteins/NBS

Otrdien, 6. augustā, militārajā bāzē "Lielvārde" Nacionālo bruņoto spēku vadība kopā ar karavīru tuviniekiem sirsnīgā ceremonijā sagaidīja Latvijas karavīrus, kuri atgriezušies no NATO vadītās miera uzturēšanas operācijas Kosovā.

Pēc 11 gadu pārtraukuma Latvija atsāka dalību NATO vadītajā miera uzturēšanas operācijā Kosovā. Šī bija jau sestā Latvijas karavīru rotācija Kosovā, kura ilgst sešus mēnešus. Ceremonijas laikā Nacionālo bruņoto spēku karavīri saņēma apbalvojumus par teicamu dienesta uzdevumu izpildi starptautiskajā operācijā Kosovā, sniedzot ieguldījumu kolektīvās aizsardzības stiprināšanā.

Image
Lielvārdē tiek sagaidīti Kosovā dienējošie Latvijas karavīri / Foto: srž. Edgars Grundšteins/NBS
Lielvārdē tiek sagaidīti Kosovā dienējošie Latvijas karavīri / Foto: srž. Edgars Grundšteins/NBS

Ceremonijas atklāšanas uzrunā NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš izteica pateicību ikvienam Latvijas karavīram, kurš ir atstājis tautu un valsti, lai prezentētu Latvijas Nacionālo bruņoto spēku un Mehanizētās kājnieku brigādes augsto sagatavotību.

“Es esmu pārliecināts, ka Kosova ar jūsu uzdevumu izpildi ir kļuvusi mazliet mierīgāka. Jau atkal ir plīvojis Latvijas karogs Kosovā, un jau atkal jūs godam esat izpildījuši savu uzdevumu un es pateicos jums par šo veikumu. Es pateicos arī godātajiem un cīnītajiem tuviniekiem par to atbalstu, kuru sniedzāt šiem karavīriem šo sešu mēnešu laikā un, pateicoties jums, viņi lieliski pildīja šo uzdevumu, par ko mēs visi Latvijā varam lepoties,” teica ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Miera uzturēšanas operācijā Kosovā Latvija piedalās ar vieglo kājnieku rotu, kas ir integrēta ASV vadītajā daudznacionālajā bataljonā. Latvijas karavīru galvenais uzdevums ir nodrošināt mobilo spēku aizsardzību, patrulēšanu, pūļa kontroles pasākumus un ātrās reaģēšanas spēju nodrošināšanu. 

Image
NBS Aviācijas bāzē apbalvo Kosovā dienējušos Latvijas karavīrus / Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
NBS Aviācijas bāzē apbalvo Kosovā dienējušos Latvijas karavīrus / Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Sarunā ar portālu “Sargs.lv” ģenerālleitnants norāda, ka caur šo misiju Latvija sniedz ieguldījumu starptautiskā miera realizēšanā. Vienlaikus, nosūtot Latvijas karavīrus ārpus mūsu robežām un ierastajiem treniņu poligoniem, mūsu bruņotie spēki iegūst rūdījumu, kas ļauj sasniegt augstāku kvalitāti mūsu pašu kaujas gatavībā.

Viņš atklāj, ka ārvalstu misiju laikā latvieši ir demonstrējuši arī spēju improvizēt un nodrošināt pēc iespējas kvalitatīvāku darba ikdienas rutīnu un komfortu.

“Tas uzreiz bija redzams. Kad mūsu karavīri pirmo reizi ieradās Kosovā, viņi sāka uzlabot dzīves apstākļu kvalitāti. Šobrīd tur ir izveidotas atpūtas vietas – sauna un arī kopīga atpūtas telpa, kur tiek svinēti svētki. Pateicoties Latvijas kontingentam tur ir izveidojusies tāda kā mazā Latvija, kurā viņi uzturas šos sešus mēnešus,” piebilst komandieris.

Saskaņā ar ANO Drošības padomes 1999. gadā pieņemto rezolūciju, NATO vadītā starptautiskā operācija Kosovā tika sākta 1999. gada jūnijā pēc ilgstoša starpetniska konflikta Balkānu reģionā, un tās galvenie uzdevumi ir drošas vides izveide un uzturēšana, kas garantē pārvietošanās brīvību visā Kosovas teritorijā visiem pilsoņiem neatkarīgi no viņu etniskās izcelsmes.

Tāpat operācijas uzdevums ir atbalstīt un koordinēt starptautiskās humānās palīdzības centienus, atbalstīt un koordinēt Kosovas drošības spēku pilnveidi, kā arī atbalstīt miermīlīgas, stabilas, demokrātiskas un daudz etniskas Kosovas attīstību.

Image
Karavīru tuvinieki / Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Karavīru tuvinieki / Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Latvija piedalījās šajā operācijā arī no 2000. gada februāra līdz 2009. gada augustam ar dažāda lieluma vienībām un specialitātēm. Lēmumu par dalības atsākšanu Latvija pieņēma, atsaucoties NATO Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā komandiera vietnieka aicinājumam.

Ņemot vērā pieaugošo saspīlējumu pie Eiropas robežām un nepieciešamību situāciju stabilizēt, kā arī Latvijas apņemšanos pildīt saistības attiecībā pret NATO un saviem partneriem Nacionālo bruņoto spēku dalība starptautiskajā operācijā Kosovā plānota līdz 2025. gada 31. decembrim.

Dalies ar šo ziņu