"Sargs.lv" reportāža: Jūras spēki un Zemessardzes 1. Rīgas brigāde pilnveido prasmes pūļa kontrolē mācībās "Namejs 2024"

NBS
Jānis Klāks/Sargs.lv
Jūras spēki, policija un Zemessardzes 1. Rīgas brigāde pilnveido prasmes pūļa kontrolē un kritiskās infrastruktūras aizsardzībā
Foto: Jūras spēki, policija un Zemessardzes 1. Rīgas brigāde pilnveido prasmes pūļa kontrolē un kritiskās infrastruktūras aizsardzībā Foto: Mareks Matisons/Zemessardzes 1. Rīgas brigāde

No 16. septembra līdz 22. septembrim Zemessardzes 1. Rīgas brigādei norisinās aktīvā mācību “Namejs 2024” fāze, kuras laikā tiek trenēta zemessargu un karavīru gatavība izpildīt valsts aizsardzības uzdevumus un valstij nozīmīgu objektu aizsardzību sadarbībā ar Jūras spēkiem, valsts dienestiem un citiem partneriem. Arī portāls “Sargs.lv” devās klātienē vērot mācību norisi Rīgas ostas teritorijā, kur mācību dalībnieki trenēja un pilnveidoja prasmes pūļa kontrolē.

Rīts Rīgas ostas teritorijā iesākās mierīgi, proti, zemessargi un karavīri tika izvietoti kritiskās infrastruktūras apkārtnē, lai nodrošinātu pilnvērtīgu objekta apsardzi. Tāpat tika izveidoti vairāki nocietinājumi ložmetējniekiem, kuri par drošību rūpējās ar smagajiem ieročiem. Šķietami mierīgā apsardzes rutīna teju acu mirklī izmainījās, kad pie objekta vārtiem parādījās vairāku desmitu cilvēku liels pūlis.

Nemiernieki imitēja protesta norisi, kas diezgan ātri pārauga agresijā. Zemessardzes un policijas pārstāvji izveidoja aizsardzības līniju, lai neļautu agresīvi noskaņotajiem protestētājiem iekļūt teritorijā. Pēc vairāku minūšu aktīvas konfrontācijas protestētājiem izdevās pārraut aizsardzības līniju, tāpēc dienesta personāls atkāpās uz otru aizsardzības līniju, kurā sagaidīja papildspēki.

Image
Jūras spēki, policija un Zemessardzes 1. Rīgas brigāde pilnveido prasmes pūļa kontrolē un kritiskās infrastruktūras aizsardzībā
Jūras spēki, policija un Zemessardzes 1. Rīgas brigāde pilnveido prasmes pūļa kontrolē un kritiskās infrastruktūras aizsardzībā Foto: Mareks Matisons/Zemessardzes 1. Rīgas brigāde

Pēc ilgstošām cīņām protestētāji tika padzīti no teritorijas, taču tas prasīja lielu fizisku piepūli. Incidenta noslēgumā gan zemessargu, gan policistu sejās varēja redzēt patiešām lielu nogurumu. Tā kā šīs bija mācības, tad dienesti nedrīkstēja pielietot stekus vai asaru gāzi, lai neradītu liekas traumas. Kā vēlāk atzina vairāki uzrunātie policisti, tad tieši tas bija lielākais apgrūtinājums, jo reāla šāda scenārija gadījumā tiktu pielietots samērīgs spēks, lai atvairītu uzbrukumu.

“Mūsu uzdevums šodien ir nodrošināt ostas un piestātnes aizsardzību, lai mēs garantētu drošu sabiedroto spēku kuģu ienākšanu ostā. Mums ir jābūt gataviem strādāt gan ar neapmierinātu pūļa savaldīšanu, gan diversantu uzbrukumu novēršanu, kuri var veikt kinētiskas darbības, lai traucētu mūsu darbu. Šāda veida mācībās sarežģītākais ir organizēt sadarbību starp dažādiem dienestiem un vienībām, kuri ikdienā tik daudz nesadarbojas. Mums ir svarīgi, lai nepieciešamajos brīžos mēs varētu strādāt kopā un koordinēt sadarbību,” intervijā portālam “Sargs.lv” sacīja pulkvežleitnants Jānis Mežavilks.

Jūras spēki mācību laikā izpilda plaša spektra uzdevumus, piemēram, mīnu neitralizēšanu, patrulēšanu Baltijas jūrā un ātrās reaģēšanas uzdevumus, lai novērstu hibrīddraudus un diversantu darbības.

Tāpat mācībās tiek praktizētas uzņemošās valsts atbalsta operācijas nodrošinot sabiedroto spēku drošu piekļuvi Latvijas ostām un infrastruktūrai.

 

Portāls “Sargs.lv” jau ziņoja, ka visaptverošas valsts aizsardzības mācību laikā tiks trenēta zemessargu un karavīru gatavība izpildīt valsts aizsardzības uzdevumus un valstij nozīmīgu objektu aizsardzību sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, Valsts vides dienestu, Rīgas pašvaldības policiju, Valsts policiju, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, SIA “Bauskas slimnīcu”, SIA “Rīgas 2. Slimnīcu”, SIA “Traumatoloģijas un Ortopēdijas slimnīcu”, SIA “Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcu”,  Rīgas brīvostas pārvaldi, SIA “Rīgas mežiem” , SIA “Rīgas satiksmi”, Rīgas pašvaldību un Valsts robežsardzi.

Mācību laikā vērojama pastiprināta karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās brigādes atbildības teritorijā tostarp Rīgā, Bauskas novadā, Ķekavas novadā, Ogres novadā Tomes pagastā un Ropažu novadā, Zaķumuižas apkārtnē.

Jau ziņots, ka no 3. septembra līdz 8. oktobrim visā Latvijā notiek NBS organizētās visaptverošas valsts aizsardzības mācības "Namejs 2024". Mācībās piedalās aptuveni 11 000 karavīri un zemessargi no visām NBS vienībām, tostarp valsts aizsardzības dienesta karavīri, rezerves karavīri, un sabiedroto bruņoto spēku karavīri. visā Latvijā norisinās Nacionālo bruņoto spēku organizētās visaptverošas valsts aizsardzības mācības “Namejs 2024”.

 

Iedzīvotāju ievērībai!

Mācību norises laikā būs redzama karavīru un militārās tehnikas pārvietošanās pašvaldību īpaši Voleru, Daugavgrīvas, Āgenskalna, Torņkalna Kundziņsalas, Sarkandaugavas, Čiekurkalna, Teikas, Dārzciema un Latgales priekšpilsētas apkaimēs. Mācībās ārpus militārajiem poligoniem izmantos tikai mācību munīciju un kaujas imitācijas līdzekļus, kas rada troksni, bet neapdraud cilvēku veselību un dzīvību un nenodara bojājumus videi. Visaptverošas valsts aizsardzības mācību “Namejs 2024” laikā tiks ievērotas ugunsdrošības un dabas aizsardzības prasības. Mācības notiks iepriekš saskaņotās teritorijās.

Dalies ar šo ziņu