"Sargs.lv" reportāža: Spānijas karalis Felipe VI apmeklē Latvijas militāro bāzi "Ādaži"

Pasākumu kalendārs
Sargs.lv
Spānijas karaļa vizīte Ādažos
Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics / Aizsardzības ministrija

Otrdien, 25. jūnijā, Latvijas militāro bāzi “Ādaži” apmeklēja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, aizsardzības ministrs Andris Sprūds un Spānijas karalis Felipe VI, tā demonstrējot Spānijas apņēmību turpināt stiprināt Latvijas drošību.

Apmeklējuma laikā “Ādažu” militārajā bāzē notika svinīgā ceremonija, kuras ietvaros norisinājās NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā vienību parāde. Ceremonijā piedalījās Valsts prezidents, aizsardzības ministrs un Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Oskars Kudlis.

Image
Spānijas karalis ar Latvijas prezidentu sveicina karavīrus
Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics / Aizsardzības ministrija

Karalis Felipe VI ir arī dienējis Spānijas bruņotajos spēkos. Laikā no 1985. līdz 1988. gadam viņš saņēma apmācību katrā no Spānijas bruņoto spēku akadēmijām, pēc tam kļūstot par virsnieku armijā, flotē un gaisa spēkos, kā arī iegūstot helikoptera pilota sertifikātu.

Image
Karalis sveicina karavīrus
Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics / Aizsardzības ministrija

Vizītes laikā karalis Felipe VI tikās ar Spānijas kontingenta karavīriem, kuri pilda dienesta pienākumus NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā Latvijā. Spānija ir viena no 11 valstīm, kas piedalās šajā kaujas grupā, ko vada Kanāda un kurā kopumā dien ap 1900 karavīru no dažādām NATO dalībvalstīm. Kā atzina “Sargs.lv” uzrunātie Spānijas karavīri, šī tikšanās ar karali bija īpaši nozīmīga, jo tā stiprināja viņu morāli un lepnumu par savu valsti.

Image
Karalis sveic eFP grupas karavīrus
Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics / Aizsardzības ministrija

Intervijā ar “Sargs.lv”, Spānijas karavīrs leitnants Ignacio Mulero Gonzaless sacīja, ka karaļa Felipes VI vizīte ir ļoti īpašs un svarīgs brīdis visam Spānijas kontingentam. "Viņš ir mūsu valsts karalis un pārstāv visus mūs," teica Gonzaless. Viņš arī uzsvēra, ka Spānijas sabiedrībā karaliskā ģimene ir liels atsauces punkts, un viņu darbībām seko līdzi liela daļa iedzīvotāju.

Leitnants Gonzaless intervijā ar “Sargs.lv” arī piebilda: “Šeit Latvijā mēs esam ļoti laimīgi un apmierināti ar to, kā latvieši mūs ir uzņēmuši no pirmās dienas. Mūsu un jūsu karavīru apņemšanās ir patiešām izcila.”
Image
Spānijas karavīri Latvijā
Foto: štāba virsseržants Gatis Indrēvics / Aizsardzības ministrija

Savukārt cits Spānijas karavīrs Karlos Zamora intervijā uzsvēra, ka ir lepns par iespēju strādāt kopā ar citu valstu karavīriem un stiprināt NATO drošību. Viņš atzina, ka, lai gan Latvija ir atšķirīga no Spānijas, īpaši Latvijas aukstums viņam neiet pie sirds, taču ir iecīnījis ēdienu, dabu un cilvēkus.

NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupa regulāri piedalās kopīgās militārās mācībās ar Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību un gatavību reaģēt uz drošības izaicinājumiem. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, Baltijas reģiona aizsardzības spējas tika pastiprinātas, tostarp 2022. gada 26. jūnijā Lielvārdes aviācijas bāzē tika izvietota Spānijas piegādātā zeme-gaiss zenītraķešu NASAMS baterija.

Dalies ar šo ziņu