"Sargs.lv" skaidro: kas ir 100 miljonus dolāru vērtais radars, kuru iznīcināja ukraiņi

Pasaulē
Sargs.lv
Nebo-U
Foto: NEXTA/"X"

Ukrainas drošības dienests (SBU) 16. aprīlī īstenoja bezpilota lidaparātu uzbrukumu Krievijas Brjanskas apgabalā, iznīcinot 100 miljonus dolāru vērto Krievijas modernizēto tālās darbības rādiusa radaru sistēmu “Nebo-U”. “Sargs.lv” sazinājās ar Gaisa spēku Mācību centra komandieri majoru Modri Kairišu, lai gūtu plašāku priekšstatu par neseno ukraiņu triecienu.

Ukrainas medijs “The Kyiv Independent” ziņoja, ka uzbrukums tika veikts ar septiņiem kamikadzes droniem, neatgriezeniski iznīcinot radaru sistēmu. Tiek lēsts, ka sistēmas vērtība sastāda 100 miljonus dolāru un tā spēja novērot Ukrainas gaisa telpu 700 kilometru dziļumā. Šī ir jau otrā reize, kad ukraiņiem izdodas iznīcināt “Nebo-U” sistēmu.

Image
Ukraiņu kamikadzes drons / Foto: Dmytro Smolienko/SIPA/Scanpix
Ukraiņu kamikadzes drons / Foto: Dmytro Smolienko/SIPA/Scanpix

Sarunā ar “Sargs.lv” majors Modris Kairišs skaidro, ka šobrīd šo radaru galvenais uzdevums ir vispārējās gaisa telpas novērošana un Ukrainas taktisko-ballistisko raķešu palaišanas vietu identificēšana.

“Viņi nav konstruēti kā klasiskie pretgaisa aizsardzības sistēmu radari – šiem radariem piemīt visai tāls darbības rādiuss un tie ir konstruēti kopējās gaisa telpas novērošanai,” atklāj majors Modris Kairišs.

Viņš uzsver, ka pieejamā informācija par šo radaru darbības rādiusu atšķiras, tādēļ būtu jābūt piesardzīgiem, vērtējot Krievijas radaru un citu ieroču sistēmu tehniskās spējas. Tomēr ir skaidrs, ka šo radaru darbības attālums ir vairāk nekā 400-500 kilometri.

“Jautājums ir par to, ko viņi redz un kādos augstumos viņi redz. Ņemot vērā, ka Zeme ir apaļa un šie radari nespēj identificēt objektus aiz horizonta, tie spēj uztvert tikai augstu lidojošus mērķus. Tie varētu būt mērķi, kas atrodas vairāk nekā desmit kilometru augstumā,” viņš uzsver.

Šāda veida tālās distances gaisa telpas novērošanas radaru sistēmas būtiski apdraud Ukrainas bruņoto spēku centienus īstenot tālās darbības rādiusa raķešu uzbrukumus sauszemes un gaisa mērķiem.

Image
ATACMS raķetes palaišana / Foto: AFP/Scanpix
ATACMS raķetes palaišana / Foto: AFP/Scanpix

Šajā gadījumā “Nebo-U” iznīcināšana izteikti palīdz tām ukraiņu vienībām, kuras atbild par taktisko ballistisko raķešu ATACMS un līdzīga veida tālās darbības rādiusa raķešu izmantošanu pret mērķiem dziļi kontrolētajā Krievijas teritorijā.

“Šīs raķetes nodod to lielais izmērs un darbības ātrums. “Nebo-U” ir tieši paredzēts šādam mērķim – identificēt vietu, no kurienes tiek izšauta ballistiskā raķete,” norāda Gaisa spēku Mācību centra komandieris.

Gaisa novērošanas sistēmas var identificēt arī, piemēram, tālās darbības rādiusa zenītraķešu sistēmas “Patriot” atrašanās vietu gadījumos, kad tās izšauj pārāk tuvu frontes līnijai. Tas būtiski apgrūtina Ukrainas centienus cīnīties pret vienu no Krievijas pēdējā laika efektīvākajiem ieročiem - koriģējamām aviācijas bumbām jeb KAB, kuras tiek palaistas no 8-10 kilometru augstuma.

Image
"Patriot" sistēma Ukrainā / Foto: dpa/picture-alliance/Scanpix
"Patriot" sistēma Ukrainā / Foto: dpa/picture-alliance/Scanpix
“Šie radari nenosaka precīzu sistēmu atrašanās vietu, tomēr tie spēj noteikt reģionu, no kura tās tiek izmantotas. Tādēļ ukraiņiem šīs vietas ir svarīgi maskēt un šis ir arī lielākais ieguvums, iznīcinot Krievijas radaru sistēmas,” noslēdz eksperts.

Atklātajos avotos nav precīza informācija par to, cik daudz šādas radaru sistēmas ir pieejamas Krievijas bruņotajiem spēkiem, tomēr ir skaidrs, ka šo sistēmu ražošana ir īpaši laikietilpīga. Kā norāda majors, šo sistēmu skaits visdrīzāk ir mērāms desmitos un veiksmīga to iznīcināšana īstermiņā atstāj robu kopējā gaisa novērošanā.

Ņemot vērā, ka Krievijas pretgaisa aizsardzības un gaisa telpas novērošanas sistēmas lielākoties tikušas attīstītas, domājot par draudiem, kurus nākotnē varētu radīt NATO izstrādātie iznīcinātāji un tālās darbības rādiusa raķetes, tādi mērķi kā droni šīm sistēmām ir apgrūtinoši. Tādēļ Ukraina ir būtiski kāpinājusi bezpilota lidaparātu izmantošanu, lai pēc iespējas vairāk novājinātu Krievijas pretgaisa aizsardzību.

Dalies ar šo ziņu