Krievijā arvien vairāk plok padomju laika kaujas tehnikas krājumi

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/The Moscow Times
Padomju laika tanks T-54/55
Foto: AFP/Scanpix

Agresorvalsts Krievijas armija ir būtiski iztukšojusi savu līdz šim lielāko padomju kaujas tehnikas noliktavu Vagžanovā, vēsta Krievijas neatkarīgais interneta medijs “The Moscow Times”. Medija ieskatā šāda - liela mēroga padomju laika kaujas tehnikas izņemšana no noliktavām liecina par akūtu kaujas tehnikas trūkumu okupantu armijā.

Kā vēsta “The Moscow Times”, krievu militāristi esot teju uz pusi samazinājuši Vagžanovas tehnikas noliktavā esošo kaujas tanku un cita veida bruņu tehnikas apjomu. Saskaņā ar satelītu attēlu datiem, šajā Austrumsibīrijas noliktavā, kas atrodas netālu no Burjatijas galvaspilsētas Ulan-Ude, izņemta aptuveni puse no visas glabātās kaujas tehnikas. Šī ir bijusi arī viena no vērienīgākajām Krievijas režīma kaujas tehnikas rezerves glabātuvēm, kuras teritorija kopumā aizņēmusi 10 kvadrātkilometrus.

Laikraksta iegūtie satelītattēli liecina, ka piecus mēnešus pirms 2022. gada februārā beigās sāktās pilna apmēra Krievijas agresijas pret Ukrainu, noliktavā glabājās aptuveni 3840 padomju laikā ražoto kaujas tanku un bruņutransportieru. Taču, jau tā paša gada novembrī noliktavā glabāto tehnikas vienību skaits bija sarucis līdz 2600, kas ir par 40% mazāk nekā pirms agresorvalsts sāktā iebrukuma.

Tiesa, šajā noliktavā esošās kaujas tehnikas stāvoklis diez vai ir apmierinošs. Pēc “The Moscow Times” informācijas ,Vagžanovas noliktavas teritorijā atrodas speciāli tehnikas glabāšanai būvētas apsildāmas un ventilējamas garāžas, dažāda veida neapsildāmi angāri vai nojumes (kopumā 10 dažāda tipa tehnikas glabāšanai piemērotu būves, kas var uzņemt ap 400 tehnikas vienību), aizvien lielākā daļa kaujas tehnika tiek glabāta vienkārši zem klajas debess.

Kā liecina satelītuzņēmumi, teju pusei noliktavā glabāto tanku nav ir noņemti torņi. Kā pieļauj laikraksts, iespējams, tie nosūtīti uz remonta rūpnīcām jaunāka aprīkojuma uzstādīšanai. “The Moscow Times” atzīst -  tā pēdējā laikā kļūst par izplatītu krievu militāristu rīcību, kuri, atjaunojot padomju laika novecojušo tehniku, cenšas kompensēt katastrofālos modernās kaujas tehnikas zaudējumus Ukrainā.

Saskaņā ar atklātās informācijas analīzes grupas “Oryx” datiem, līdz šā gada 31.maijam Krievija Ukrainā zaudēja 2000 kaujas tankus no kopumā 3000 tanku lielās tūlītējai izmantošanai kaujā gatavās rezerves.

Turklāt Krievija sākusi atpirkt tankus un raķetes, ko iepriekš pati pārdevusi tādām valstīm kā Indija vai Mjanma. Pēc šo ieroču uzlabošanas tie tiek nosūtīti uz frontes līniju Ukrainā.

No ieroču eksporta partneriem atpirktajā inventārā ir tanku tēmekļi, teleskopi, uz bruņutehnikas izvietojamās videokameras. Analītiķi uzskata, ka šis aprīkojums nepieciešams, lai kaut cik aprīkotu no glabāšanas izņemtos tankus T-72.

Iepriekš agresorvalsts aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu aicināja Krievijas ieroču ražotājus nodrošināt lielāku kaujas tanku izlaidi, norādot, ka tie akūti nepieciešami okupantu armijai apstākļos, kad ar moderniem Rietumvalstu ražojuma ieročiem aprīkotie Ukrainas aizstāvji uzsākuši pretuzbrukumu.

Dalies ar šo ziņu