Lielbritānijā radīta jaunākās paaudzes pretdronu sistēma, kas ļauj cīnīties ar dronu spietiem

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/gov.uk
Lielbritānijas jaunā pretdronu ierīce
Foto: Lielbritānijas Aizsardzības ministrija

Lielbritānija izstrādājusi jaunākās paaudzes elektroniskās karadarbības sistēmu, kas, kā apgalvo ministrijā, vienlaikus spēj cīnīties ar lielu skautu ienaidnieka dronu, jeb tā sauktajiem dronu spietiem.

Savā ierakstā platformā “X” Lielbritānijas aizsardzības ministrija vēsta, ka jaunā pretdronu ierīce spēj neitralizēt lidojošu pretinieku dronu spietu par izmaksām “kas ir mazākas par tējas tases cenu”, proti, viens šādas sistēmas šāviens izmaksā viet 10 pensus.

Jaunais ierocis tiek kvalificēts kā radiofrekvenču tiešās enerģijas ierocis. Šī sistēma piedāvā operacionālās priekšrocības un savu spēku aizsardzību no pretinieka droniem kaujas laukā.

Lielbritānijas Armija šo sistēmu sāks izmantot jau tuvāko gadu laikā

Ministrija apgalvo, ka šī elektroniskās karadarbības sistēma spēs būtiski mainīt noteikumus mūsdienu kaujas laukā.

Jaunās pretdronu sistēmas izstrāde ir daļa no Apvienotās Karalistes centieniem nostādīt tās aizsardzības rūpniecības uz kara laika sliedēm pēc Lielbritānijas premjerministra Rišī Sunaka pagājušā mēneša paziņojuma par aizsardzības budžeta palielināšanu līdz 2,5% no IKP līdz 2030. gadam.

 

Radiofrekvences virzīta enerģijas ieroča prototips ir daudzpusīga sistēma, kas var atklāt, izsekot un iesaistīties elektroniskajā karadarbībā ar dronu spietiem uz sauszemes, gaisā un jūrā. Jau šobrīd šī sistēma spēs sasniegt mērķus līdz 1 km attālumā. Tālākās sistēmas attīstības prioritāte ir elektroniskās karadarbības diapazona paplašināšana.

Iekārta izstaro radioviļņus, lai izjauktu vai bojātu ienaidnieka drona kritiski svarīgo elektronisko aprīkojumu, liekot tam apstāties vai nokrist no gaisa.

Ņemot vērā, ka viena elektroniskās karadarbības ieroča pielietošana, jeb “šāviens” Apvienotās Karalistes nodokļu maksātājiem izmaksā tika 10 pensus, šāda virzītās enerģijas ieroča izmantošana uzskatāma par ārkārtīgi rentablu alternatīvu tradicionālajām pretdronu sistēmām, kas pamatā balstīta uz tuvās distances pretgaisa aizsardzības sistēmām.

Jaunās iekārtas augstais automatizācijas līmenis nozīmē, ka šo elektroniskās karadarbības ieroci var vadīt tikai viena persona. Šī tehnoloģija var piedāvāt efektīvu risinājumu kritisko krājumu un savu spēku izvietojumu aizsardzībai.

Lielbritānijas jauno pretdronu ieroci var uzstādīt uz dažāda veida militārajiem transportlīdzekļiem kopā ar energobarošanas avotu. Ierīce raida radiofrekvences enerģijas impulsus starā, kas var ātri izšaut secīgus šāvienus uz atsevišķiem mērķiem. Ierīce var iedarboties arī uz visiem bezpilota lidaparātiem vienlaicīgi, kas nonāk tās darbības rādiusā.

Dalies ar šo ziņu