Medijs: Krievu okupanti saskaras ar artilērijas stobru deficītu

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Defence-Blog
Iznīcinātās Krievijas artilērijas iekārtas stobrs netālu no Borodjankas Ukrainā
Foto: EPA/Scanpix

Agresorvalsts Krievija šobrīd saskaras ar būtiskām problēmām artilērijas stobru ražošanā, ziņo militārās informācijas portāls “Defence-Blog”, atsaucoties uz žurnāla “The Economist” jaunāko publikāciju.

Artilērijas masveida izmantošana ir būtiska sastāvdaļa krievu okupantiem agresorvalsts īstenotajā iebrukumā Ukrainā. Kā norāda medijs, nesen Krievija ieguva piekļuvi Ziemeļkorejā ražotajiem artilērijas munīcijas krājumiem, taču, ņemot vērā augsto artilērijas izmantošanas intensitāti, okupantu artilērijas sistēmu stobri strauji nolietojas.

Karā iesaistītās Krievijas armijas artilērijas vienības ik dienu patērē munīciju bezprecedenta daudzumā. Tāpēc tik pat strauji izdilst artilērijas stobri. Dažos intensīvu kauju apgabalos okupantiem artilērijas stobri ir jāmaina jau pēc dažu mēnešu lietošanas. Savukārt lielais pieprasījums pēc jauniem stobriem ir atklājis problēmas Krievijas militāri rūpnieciskajā kompleksā.

Vašingtonā bāzētās domnīcas “Eiropas politikas analīzes centrs” Krievijas militāro spēju eksperts Pāvels Luzins lēš, ka tikai divām rūpnīcām Krievijā ir modernas Austrijā ražotas rotācijas kalšanas iekārtas, kas nepieciešamas artilērijas stobru ražošanā. Šīs iekārtas, no kurām pēdējās tika importētas vēl 2017. gadā, spēj saražot aptuveni 100 stobru gadā. Šāda līmeņa ražošanas apjomi ir acīmredzami nepietiekami, salīdzinot ar tūkstošiem stobru, kas nepieciešami Krievijai intensīvas karadarbības uzturēšanai.

Vēsturiski Krievija savu artilērijas stobru ražošanā ir paļāvusies uz importētām tehnoloģijām. Pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados PSRS stobru kalšanas iekārtas ieveda no ASV, bet vēlāk – pēc Otrā pasaules kara – no Vācijas. Izteiktā atkarība no ārvalstu iekārtām padarījusi Krieviju neaizsargātu pret piegādes ķēžu traucējumiem un tehnoloģiskiem ierobežojumiem, ko nosaka pret Krieviju vērstais sankciju režīms.

Reaģējot uz stobru deficītu, Krievija ir ķērusies pie glabāšanā esošo vecāko velkamo artilērijas sistēmu stobru kanibalizācijas un to uzstādīšanas uz pašgājējhaubicēm. Atvērto avotu analītiķis Ričards Verekers lēš, ka līdz šī gada sākumam artilērijas iekārtām tika nomainīti aptuveni 4800 stobru. Tas, cik veiksmīga un ilgtspējīga būs šī prakse, tiešā veidā būs atkarīgs no atlikušā aptuveni 7000 stobru stāvokļa.

Turklāt stobru ražošanas problēmas pastiprina Ukrainas speciālo uzdevumu vienību īstenotie veiksmīgie dronu uzbrukumi Krievijas militārās ražošanas un remonta uzņēmumiem. Piemēram, nesen parādījās ziņas par ugunsgrēku Jekaterinburgā “Uraltransmash” rūpnīcā, kura ražoja detaļas pašgājējhaubicēm “Msta-S”. Šādi Ukrainas īstenotie veiksmīgie uzbrukumi vēl vairāk apgrūtina Krievijas spēju uzturēt darba kārtībā savas artilērijas sistēmas.

Dalies ar šo ziņu