Lielbritānija apsver izgatavot raķetes ar aptuveni 3000 kilometru lielu darbības rādiusu

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/The New Voice of Ukraine
Raķete
Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānija apsver iespēju izstrādāt tālās darbības rādiusa raķetes, kas spētu neitralizēt no Krievijas palaistus kodolieročus, vēsta Lielbritānijas laikraksts “The Times”.

Lielbritānija ir skaidri norādījusi Vācijai, ka tā vēlas sadarboties, lai radītu ieroci ar 2000 jūdžu jeb aptuveni 3218 kilometru lielu darbības rādiusu. Šī raķete potenciāli varētu tikt izmantota mērķiem Maskavā, ja Krievijas diktaros Vladimirs Putins nolemtu izmantot taktiskos kodolieročus.

“The Time” vēsta, ka Lielbritānijas aizsardzības ministrs Džons Hīlijs par šo projektu runājis ar savu Vācijas kolēģi Borisu Pistoriusu Berlīnē 23. jūlijā. Saskaņā ar plāniem, šīs jaunās tālās darbības rādiusa raķetes tiktu izvietotas Vācijā, aizstājot tur šobrīd izvietotās ASV raķetes.

Anonīms avots no diplomātiskajām aprindām “The Times” atklāja, ka nesenie Putina izteikumi liecina, ka Krievija pazemina taktisko kodolieroču lietošanas slieksni. "Tas ir satraucošs pavērsiens," sacīja diplomāts.

23. jūlijā Dž. Hīlijs parakstīja kopīgu deklarāciju ar Vāciju, kurā gan Londona, gan Berlīne apņēmās padziļināt aizsardzības sadarbību, īpaši pieminot tālās darbības rādiusa spējas. Dokumentā tika norādīts, ka "Vācijas un Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas, kopā ar partneriem, centīsies īstenot ilgtermiņa visaptverošu sadarbību tālās darbības rādiusa spēju jomā."

Avots no Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas “The Times” sacīja, ka visas "iespējas ir uz galda" un vēl nav panākta vienošanās par tālā uzbrukuma spēju formu. Saskaņā ar avotu, Lielbritānija vēl nav izlēmusi, vai iesaistīties divpusējā vai daudzpusējā partnerībā.

Starptautiskā stratēģisko pētījumu institūta sauszemes karadarbības vecākais pētnieks Bens Berijs žurnālistiem norādīja, ka tālās darbības rādiusa raķetes ir "ļoti noderīgas" pret plašu konvencionālo mērķu loku.

Šobrīd raķetes ar tālāko darbības rādiusu Lielbritānijas arsenālā ir “Storm Shadow” ar deklarēto darbības rādiusu vairāk nekā 150 jūdzes jeb nedaudz vairāk 240 kilometri.

Lielbritānijas medijs “Telegraph” 28. aprīlī ziņoja, ka Lielbritānija plāno līdz 2030. gadam izstrādāt savu hiperskaņas raķeti. Britu ģenerāļi vēlas iegūt ieroci, kas spētu sasniegt vairāk nekā 6000 kilometru stundā lielu ātrumu, cenšoties panākt Ķīnu, Krieviju un ASV.

Dalies ar šo ziņu