Ukrainas speciālisti brīdina par jauna tipa droniem agresorvalsts Krievijas arsenālā

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
Agresorvalsts Krievijas karavīrs ar FPV dronu
Foto: REUTERS/Scanpix

Ukrainas militāro radiotehnoloģiju eksperts Serhijs Beskrestnovs brīdina, ka agresorvslsts Krievijas spēki Kurskas apgabalā sākuši izmantot jauna veida pirmās personas skata (FPV) kaujas dronus ar digitālās video pārraides kanāliem, ziņo aizsardzības nozares portāls “Defence – Blog”.

Kā norāda eksperts, šāda veida FPV tipa bezpilota lidaparāti, kas ierasto radio kanālu vietā drona kontrolei un video pārraidīšanai izmanto optiskās šķiedras tehnoloģijas ir nozīmīgs pavērsiens dronu izmantošanai kaujas laukā.

To apliecina arī sociālās saziņas vietnē "X" publiskotie Krievijas spēku videomateriāli, kuros redzami trāpījumi Ukrainas bruņoto spēku tehnikai un personālam. Krievu FPV drona filmētā attēla kvalitāte ir ievērojami augstāka, turklāt lidojuma beigu fāzē to neiespaido Ukrainas karavīru elektroniskās karadarbības aizsardzības sistēmas.

 

Viņaprāt, optikas šķiedru ieviešana nodrošina pilnīgu imunitāti pret elektronisko karadarbību, jo visa kontrole tiek veikta caur vadu, ievērojami uzlabojot operatora skatītā video attēla kvalitāti. Tieši attēla kvalitātes ievērojamais uzlabojums ļauj sasniegt augstāku dronu izmantošanas efektivitāti un lielāku varbūtību, ka ar tā palīdzību tiks satriekti mērķi.

Līdztekus priekšrocībām augstākā attēla izšķirtspējā, drona vadība, kas tiek nodrošināta ar  optiskās šķiedras palīdzību, neļauj pretiniekam ietekmēt drona darbību ar elektromagnētiskās karadarbības līdzekļiem, vai noteikt precīzu drona operatora atrašanās vietu, izmantojot radioelektroniskās izlūkošanas sistēmas. Turklāt šī tehnoloģija bez problēmām ļauj vienlaikus darboties ievērojami lielākam bezpilota lidaparātu skaitam, kas, izmantojot dronu vadībai radioviļņus, nebūtu iespējams.

Prakse, kad lādiņa vadībai tiek izmantots datu kabelis nav jauna. Pēc šāda principa aizvien darbojas virkne prettanku raķešu. Vienlaikus šīs tehnoloģijas kritiķi norāda arī uz vājajām vietām šādi aprīkotu dronu vadībā, proti, ja lidojuma gaitā tiek bojāts optiskais kabelis, drons vairs nav kontrolējams un tas tiek zaudēts.

Dalies ar šo ziņu