"Sargs.lv" skaidro: kas ir Ukrainai apsolītās JSOW aviobumbas un kā tās palielinās F-16 uzbrukuma jaudu?

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Business Insider
JSOW
Foto: JSOW aviobumba/Foto: REUTERS/Scanpix

ASV piegādās Ukrainai tālās darbības rādiusa planējošās bumbas, kas palaižamas no iznīcinātāja F-16, tādējādi palielinot šo iznīcinātāju kaujas jaudu, vēsta “Business Indider”.

ASV prezidents Džo Baidens ceturtdien paziņoja, ka Kijivu nodrošinās ar tālās darbības rādiusa munīciju “Joint Standoff Weapon” (JSOW), lai uzlabotu Ukrainas tālās darbības triecienu spējas. Šī munīcija ir daļa no lielākas Amerikas Savienoto Valstu palīdzības paketes.

AGM-154 “Joint Standoff Weapon” (JSOW) ir no gaisa palaižama planējoša aviobumba, kuras darbības rādiuss ir vairāk nekā 70 jūdzes jeb 112 kilometri, un tā tiek izmantota kopš pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu beigām. Bumba sver vairāk nekā 450 kilogramu, planēšanas laikā no tās izbīdās īpaši spārni lidojuma trajektorijas koriģēšanai.

Pastāv vairākas JSOW variācijas, bet, kā vēsta pieejamā informācija, Ukraina saņems ar kasešu munīciju aprīkoto tipu. Šāda veida aviobumba sadalās lidojuma laikā, potenciāli radot lielāku postījumu, nekā to spētu nodarīt tikai viens lādiņš.

Šīs aviobumbas ir saderīgas ar Ukrainai nodotajiem iznīcinātājiem F-16, kurus Kijiva no NATO  saņēma šovasar. ASV arīdzan Ukrainai nosūtījušas gaiss-zeme un gaiss-gaiss tipa munīciju Amerikā ražotajiem ceturtās paaudzes iznīcinātājiem.

Ukrainas arsenālā jau ir līdzīgas planējošās bumbas, kas piegādātas no Francijas un ASV.

ASV ražotajai Apvienotā tiešā uzbrukuma munīcijai jeb JDAM ir daudz mazāks darbības rādiuss, salīdzinot ar JSOW. “Joint Standoff Weapon” ļaus Ukrainas F-16 veikt triecienus ārpus Krievijas pretgaisa aizsardzības diapazona.

Arī Krievijas arsenālā ir planējošās bumbas, no kurām dažas sver vairāk nekā 2700 kilogramu, un tām ir milzīgas iznīcināšanas spējas. Krievija šīs bumbas turpina plaši izmantot frontē, iznīcinot ne tikai Ukrainas karaspēka pozīcijas, bet arī civiliedzīvotājus.

Šo munīciju ir gandrīz neiespējami pārtvert, tāpēc vienīgais veids, kā Kijiva to var iznīcināt, ir vai nu notriecot uzbrūkošo lidmašīnu, vai arī iznīcinot lidmašīnas uz zemes. Izmantojot tālās darbības rādiusa dronus, Ukraina ir izdarījusi triecienus pa Krievijas munīcijas noliktavām un gaisa spēku bāzēm.

Baidena lēmums par JSOW piegādēm bija daļa no plašāka paziņojuma par jaunu ASV atbalsta paketi Ukrainai, kuras kopējais apjoms ir gandrīz 8 miljardi ASV dolāru. Jāatzīmē, ka šajā palīdzības paketē iekļauta arī “Patriot” pretgaisa aizsardzības baterija un pretgaisa aizsardzības raķetes.

Dalies ar šo ziņu