Francija nodos pirmos Mirage 2000 iznīcinātājus Ukrainai 2025. gada sākumā

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Kyiv Independent
Iznīcinātājs Mirage 2000
Foto: AFP/Scanpix

Francijas aizsardzības ministrs Sebastjēns Lekornī 8. oktobrī paziņoja, ka Ukraina saņems pirmos Mirage 2000 iznīcinātājus no Francijas 2025. gada pirmajā ceturksnī.

Francijas prezidents Emanuels Makrons jūnijā atklāja, ka Parīze nodrošinās Kijivu ar nenoteiktu skaitu Mirage 2000-5 lidmašīnu, lai stiprinātu tās gaisa spēkus. Lidmašīnas “būs aprīkotas ar jaunu aprīkojumu: gaiss-zeme kaujas spējām un aizsardzību pret elektronisko karadarbību,” norādīja Lekornī.

Ukrainas pilotu un mehāniķu apmācība turpinās. Pirmā Ukrainas pilotu grupa ir pabeigusi Alpha Jet apmācību Francijā, par ko Francijas Bruņotie spēki paziņoja 20. septembrī.

Mirage 2000 ir daudzfunkcionāls iznīcinātājs, kas tika izstrādāts 1970. gadu beigās un ieviests 1984. gadā. 2000-5 versijai ir uzlabotas radaru sistēmas, un tai var uzstādīt papildu degvielas tvertnes, ievērojami palielinot tās darbības diapazonu. Iepriekš Francijas mediji ziņoja, ka versija, kas tiks nodota Ukrainai, būs aprīkota ar spējām iznīcināt sauszemes mērķus.

Mirage 2000-5 ir ceturtās paaudzes iznīcinātājs, kas nozīmē, ka tam ir identiska klasē kā ASV ražotajam F-16, ko Ukrainas Gaisa spēki šobrīd jau izmanto. Dānija un Nīderlande bija pirmās valstis, kas nodrošināja F-16 lidmašīnas, padarot tās par pirmajiem Rietumu iznīcinātājiem Ukrainas arsenālā.

Kamēr Kijiva gaida Mirage un papildu F-16 iznīcinātājus, tā arī turpina sarunas par zviedru ražoto Saab JAS 39 Gripen un Eurofighter Typhoon iznīcinātāju saņemšanu.

Dalies ar šo ziņu