"Sargs.lv" saruna: kāpēc "LMT" ir svarīgi attīstīt militārās inovācijas Latvijā

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Evija Blumberga/Sargs.lv
Drona testēšana 2023. gadā
Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Jau 29. maijā Latvijas Kara muzejā sadarbībā ar SIA “Latvijas Mobilais telefons” norisināsies Aizsardzības ministrijas rīkotais hakatons “Droni Ukrainai”, kurā pieteikties ir iespēja ikvienam tehnoloģiju entuziastam. Portāls “Sargs.lv” aicināja uz sarunu “LMT” Aizsardzības un drošības biznesa vadītāju, atvaļinātu bruņoto spēku virsnieku Kasparu Pollaku, lai noskaidrotu, kādēļ “LMT” atbalsta hakatona norisi un dronu tehnoloģiju attīstību Latvijā, kā arī par iespējām hakatona dalībniekiem.

 “LMT” sadarbojas ar Aizsardzības ministriju jau kopš 2017. gada, lai mērķtiecīgi atbalstītu militāro inovāciju attīstību Latvijā un, kā skaidro uzņēmuma pārstāvis Kaspars Pollaks, “LMT” apzinās uzņēmuma lomu inovāciju aktivitāšu nodrošināšanā valstī.

“Hakatoni ir veids, kā palielināt inovācijas. Tajos labas idejas gūst industriālos partnerus, kas var palīdzēt komandai ar sava risinājuma mērogošanu. Mēs šādai patiesībai svēti ticam, un tāpēc arī redzam mūsu lomu kopējā Latvijas inovāciju ekosistēmā,” intervijā atzīst “LMT” Aizsardzības un drošības biznesa vadītājs.

“LMT” vairākus gadus piedalās hakatonos gan kā atbalstītājs, gan nodrošinot balvu fondu, gan piedaloties žūrijā, gan aicinot hakatonos piedalīties saviem darbiniekiem. Jautājot, vai ir komandas, kuru hakatona idejas pēcāk ir arī materializētas, Kaspars Pollaks norāda, ka ir bijušas vairākas idejas, kas kļuvušas par reāliem produktiem. “Viens no šiem produktiem šobrīd tiek izmantots Ukrainā. Otrs ir integrēts vienā no mūsu risinājumiem. Īsā atbilde ir jā, mums ir veiksmīgi piemēri,” viņš atklāj.

Lai gan varētu šķist, ka “Latvijas Mobilā telefona” nosaukums liecina, ka uzņēmums nodarbojas tikai ar telekomunikāciju pakalpojumiem, kā uzsver uzņēmuma pārstāvis, “LMT” ir kļuvis par uzņēmumu grupu. “Tie ir loģistikas uzņēmumi, fiksēto sakaru uzņēmumi. Paralēli telekomunikācijām “LMT” paspārnē attīstās arī daudz dažādi jaunie biznesa virzieni - lietu interneta bizness, aizsardzības bizness, sensoru bizness,” stāsta K. Pollaks.

Image
“LMT” Aizsardzības un drošības biznesa vadītājs atvaļinātais bruņoto spēku virsnieks Kaspars Pollaks.
“LMT” Aizsardzības un drošības biznesa vadītājs, atvaļinātais bruņoto spēku virsnieks Kaspars Pollaks. Foto: štvrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Iemesls “LMT” virzībai dronu attīstībā meklējams 5G tehnoloģijās. “Tas ir “LMT” lielais izaicinājums tāpat kā vairumam telekomunikāciju operatoru pasaulē - 5G no mārketinga viedokļa ir brīnišķīgi prezentēta tehnoloģija, taču pēc būtības parastajam klientam no 5G nekāda taustāma labuma nav. Klientam, lai tērētu gigabaitus telefonā un skatītos interneta saturu, pilnībā pietiek ar cita veida tehnoloģijām un 5G nav nepieciešams. 5G tehnoloģija ir domāta robotiem,” intervijā atklāj K. Pollaks.

Droni ir viens no 5G potenciālajiem attīstības virzieniem. “LMT” ir eksperimentējuši ar droniem dažādos scenārijos – pasta sūtījumu piegādēs, sabiedriskās kārtības uzturēšanā, atbalstot policijas vai glābšanas dienestu darbu, taču tagad, 2024. gadā, nozīme ir pieaugusi militārā pielietojuma droniem. Pašlaik “LMT” sadarbībā ar Aizsardzības ministriju un NBS nodrošina militāro 5G testa vidi Ādažos, lai saprastu un testētu, kā šīs tehnoloģijas pielietot kaujas laukā.

Runājot par hakatonu, “LMT” sagaida, ka tiks identificētas un risinātas konkrētas problēmas, kuras balstītas Ukrainas pieredzē. Šo 24 stundu laikā hakatona dalībnieki, kas sadalīti komandās, veiks analīzi un piedāvās savu risinājumu.

K. Pollaks skaidro, ka dalība hakatonā ir iespēja konsultēties ar tehnoloģiju un militārās jomas speciālistiem - mentoriem, kas palīdzes nonākt līdz idejai. “Svarīgi ir mācēt par šiem potenciālajiem risinājumiem pastāstīt, piedāvāt tālāko soļus un definēt savas vajadzības. Es gribētu motivēt arī potenciālos hakatona dalībniekus - nav jābaidās konkrēti definēt lietas, kas ir nepieciešamas tālākajam solim. Pieredze liecina, ka kāda no komandām ir diezgan tuvu pāriešanai ražošanas stadijā. Hakatons ir brīnišķīga iespēja - vienu vai otru virzienu būs gatavi atbalstīt lielie uzņēmumi, kā “LMT”, investoru fondi vai Aizsardzības ministrija,” viņš motivē.

“Ja mēs ņemam vērā to redzamību, ko ieguvusi Dronu koalīcijas iniciatīva, es domāju, ka gan uzņēmumiem, gan individuāliem pētniekiem, zinātniekiem, akadēmiskajam sektoram ir ļoti augsta gatavība un liela ieinteresētība ķerties pie lietām nopietni. Tāpēc es paredzu, ka mēs redzēsim diezgan labi sagatavotas komandas un diezgan konkrētus mērķus,” ar pārliecību pauž K.Pollaks.

Jau vairāk nekā trīs mēnešus notiek aktīvs darbs bezpilota lidaparātu nodošanai Ukrainas bruņotajiem spēkiem Latvijas un Lielbritānijas Dronu koalīcijas ietvarā. Tagad tajā ir iespēja iesaistīties ikvienam interesentam, kuram ir idejas koriģējamas nometamās munīcijas, alternatīvu navigācijas sistēmu, nestandarta sakaru un pretdronu sistēmu izstrādei piesakoties dalībai hakatonam “Droni Ukrainai”, kas norisināsies no 29. līdz 30. maijam.

Dalies ar šo ziņu