"Sargs.lv" reportāža: topošajā poligonā "Sēlija" uzsākta Latvijā ražoto dronu testēšana

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
Drons
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Stingras drošības apstākļos, neatklājot atrašanās vietu un klātesošo identitātes, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vadība kopīgi ar aizsardzības nozari, sabiedrotajiem un dronu tehnoloģiju uzņēmumu pārstāvjiem topošajā poligonā “Sēlija” atklāja jauno dronu poligonu. Šis ir viens no vairākiem plānotajiem dronu testēšanas poligoniem, kurā Latvijas uzņēmēji, Nacionālie bruņotie spēki un sabiedrotie varēs testēt dronu un sakaru tehnoloģijas. Ikdienā šeit būs dzirdama dronu dūkoņa, kuru mācību nolūkos centīsies apklusināt elektroniskās karadarbības līdzekļi. “Sargs.lv” komandai bija iespēja sekot līdzi poligona atklāšanai, kurā dronu koalīcijas ietvaros notika arī trešā Latvijas uzņēmumu ražoto dronu testēšanas kārta.

Pirms nepilna gada Saeima pieņēma lēmumu par poligona “Sēlija” izveidi, kas iecerēts kā lielākais militārais poligons Baltijā. Vēl pirms vērienīgo infrastruktūras darbu uzsākšanas šeit atklāts pirmais dronu poligons Latvijā. Jauno testa vidi īpaši augstu vērtē Latvijas tehnoloģiju uzņēmumi, kuriem šobrīd dota iespēja pakļaut savus produktus vissmagākajiem testēšanas apstākļiem.

Atklāšanas ceremonijā aizsardzības ministrs Andris Sprūds sveica klātesošos ar jaunās testēšanas vides ieviešanu, norādot, ka šobrīd dronu tehnoloģijām ir izšķiroša nozīme gan Latvijas drošībā, gan Ukrainas cīņā pret Krievijas agresiju.

Image
Aizsardzības ministrs Andris Sprūds un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš atklāj dronu mācību un testēšanas poligonu / Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Aizsardzības ministrs Andris Sprūds un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš atklāj dronu mācību un testēšanas poligonu / Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Šeit mēs varēsim testēt savas spējas, kā arī piedāvāt šādu iespēju mūsu sabiedrotajiem no dronu koalīcijas. Tas ir ļoti svarīgi, jo mēs šobrīd attīstām mūsu sadarbību ar vietējo dronu tehnoloģiju industriju, kā arī veidojam savu dronu armiju. Mēs esam viena no vadošajām valstīm dronu koalīcijā, tādēļ ir jāturpina aktīva sadarbība augstā līmenī,” sarunā ar “Sargs.lv” uzsvēra aizsardzības ministrs.

Ņemot vērā vietējo dronu ražotāju radošo un industriālo potenciālu, izsludināts Aizsardzības ministrijas inovāciju grantu konkurss. Pagājušajā mēnesī tika aizvadīts arī Aizsardzības nozares rīkotais dronu ideju hakatons “Droni Ukrainai”, kurā dažāda līmeņa spēlētāji varēja piedāvāt savas bezpilota lidaparātu tehnoloģiju inovāciju ieceres.

“Dronu ražotājiem ir visas iespējas caur mūsu kopdarbu virzīties arī uz starptautiskajiem tirgiem. Arī Ukrainā viņiem tiek dota šāda iespēja – pierādīt to, ka viņu produkti ir efektīvi un kaujasspējīgi. Mēs aicinām mūsu uzņēmējus iesaistīties iepirkumā, kuru šobrīd ir izsludinājusi Apvienotā Karaliste kopā ar Latviju. Arī šī iepirkuma ietvaros dronu testēšana notiks Sēlijas poligonā,” atklāja ministrs.

Aizsardzības ministrijas un bruņoto spēku rīkotie dronu testi kļuvuši par regulāru uzņēmēju iesaistes aktivitāti vietējās industrijas attīstībā. Testēšana tiek papildināta ar jaunām prasībām katrā nākamajā kārtā, un šobrīd tā ietver ne vien lidaparātu lidošanas ilgumu un kravnesību, bet arī noturību pret elektromagnētisko karadarbību.

Image
Aizsardzības ministrs Andris Sprūds un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš atklāj dronu mācību un testēšanas poligonu / Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Ar dronu tiek pacelts Latvijas un Ukrainas karogs / Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

SIA “Latvijas Mobilais telefons” Aizsardzības un drošības biznesa vadītājs Kaspars Pollaks uzsvēra, ka šī testēšanas reize dronu koalīcijas ietvaros ražotājiem ir līdz šim nozīmīgākā, jo pieprasa vissarežģītākos tehnoloģiskos risinājumus.

“Šodien mēs testēsim elektroniskās karadarbības ietekmi uz mūsu sistēmām. Mēs redzam, ka Ukrainā ir ārkārtīgi plašs dažāda veida sistēmu un dronu pielietojums, bet noteicošais faktors joprojām ir sakari. Tāpēc iniciatīvu par dronu testēšanas poligona izveidi mēs vērtējam ļoti pozitīvi, jo varam ķerties klāt svarīgākajam – saprast risinājumu atbilstību un to darbības spēju tieši elektroniskās karadarbības apstākļos,” skaidroja Kaspars Pollaks.

Viņš uzsvēra, ka šobrīd vislabākā tehnoloģisko risinājumu testa vide ir tur, kur notiek aktīva karadarbība, jo militārās tehnoloģijas spēj uzturēt atbilstību mūsdienu prasībām tikai reālos kaujas apstākļos. Jaunais dronu poligons ir maksimāli kaujas laukam pietuvināta vide, kur ir iespējams testēt tieši sakaru komponentes darbības spēju elektroniskās karadarbības vidē. “Šis ir ļoti svarīgi, jo tas būtiski palīdzēs samazināt laikus dažādu risinājumu radīšanā,” viņš piebilda.

Image
Aizsardzības ministrs Andris Sprūds un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš atklāj dronu mācību un testēšanas poligonu / Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Latvijas un Ukrainas karogi / Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Šis ir tikai sākums, jo pašreizējie plāni paredz daudz plašāku dronu infrastruktūras attīstību Latvijā. To sarunā ar “Sargs.lv” atklāja NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš. Viņš norādīja uz NBS nepieciešamību vairot bezpilota lidaparātu spējas arī citos apvidos, piemēram, pilsētvidē.

“Šajā dronu poligonā saskarsies divi savstarpēji konkurējoši ražotāju veidi. Tie, kuri centīsies izstrādāt tāda tipa bezpilota lidaparātu, kurš spēj izdzīvot kaujas laukā, un tie ražotāji, kuri centīsies to iznīcināt, lai kāpinātu savas [elektromagnētiskās karadarbības] spējas. Kopumā ieguvēji būsim mēs visi,” teica ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Poligona “Sēlija” attīstības kontekstā aizsardzības ministrs atklāja, ka šobrīd norit aktīvs darbs pie projektēšanas darbu pabeigšanas. Tam sekos dažādi apvidus iekārtošanas darbi, kuru ietvaros būs jāveic arī atmežošana. Plānots, ka šī gada beigās tiks uzsākti būvniecības darbi pie stāvlaukumu un šautuvju izbūves.

Tāpat arī šogad poligonā ir ieplānotas vairākas apmācības gan bezpilota lidaparātu pilotiem, gan kaujas inženieriem. 2026. gada sākumā šeit tiek paredzēts izvērst brigādes līmeņa mācības kopā ar Latvijas sabiedrotajiem.

Dalies ar šo ziņu