Aizsardzības nozare diskutē par finanšu piesaistes jautājumiem

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv/DAIF/Swedbank
Industrijas diena Ādažu bāzē
Foto: Industrijas diena Ādažu bāzē/Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Lai sekmētu drošības un aizsardzības nozares uzņēmumu attīstības spējas un veidotu izpratni par finanšu piesaistes un finanšu pratības jautājumiem, nozares uzņēmēji tikās ar Swedbank ekspertiem, portālu "Sargs.lv" informē Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācija.

Ņemot vērā, ka Latvijā kā galvenā prioritāte ir pasludināta gan iekšējā, gan ārējā drošība, šādu diskusiju nozīme kļūst arvien aktuālāka. Stabilu piegādes ķēžu uzturēšana krīzes situācijās ir kritiska, un vietējo uzņēmumu loma šajā aspektā ir nenovērtējama. Tomēr, kā uzsver eksperti, uzņēmumiem, lai attīstītos un īstenotu savas inovatīvās idejas, nepieciešams atbilstošs finansējums.

Swedbank valdes loceklis un Uzņēmumu pārvaldes vadītājs Jevgenijs Ivanovs diskusijā norādīja: "Aizsardzības nozare, jo īpaši šobrīd, ir būtiska valsts drošības kontekstā. Nozares attīstības priekšnoteikums ir profesionāla uzņēmuma vadība un resursu, tai skaitā finansējuma, pieejamība. Swedbank ir uzticams un stabils finanšu partneris uzņēmumu izaugsmes ceļā, tomēr arī mēs izvirzām noteiktas prasības, kas jāievēro veiksmīgas sadarbības nodrošināšanai. Šī saruna ir par abpusējas izpratnes un uzticības veidošanu."

Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas (DAIF Latvija) valdes priekšsēdētāja Elīna Egle-Ločmele savā uzrunā uzsvēra, cik būtiski ir uzņēmējiem apgūt finanšu valodu: "Lai sekmētu sadarbību, svarīgi ir runāt vienā valodā. Ja agrāk uzņēmējiem bija jāsaprot armijas valoda, tad tagad tikpat būtiski ir pārvaldīt finanšu pratību. Finansējums ir pieejams, taču to saņemt un pareizi izmantot ir vesela māksla. Tāpēc liels paldies Swedbank par šīs diskusijas organizēšanu."

Diskusijā arī piedalījās ZAB Sorainen vecākais jurists Edvīns Draba, kurš dalījās ar Mario Dragi, bijušā Eiropas Centrālās bankas prezidenta, ziņojumu par aizsardzības nozares stāvokli Eiropas Savienībā. Draga ziņojumā tika uzsvērts, ka ES aizsardzības sektors ir sadrumstalots, trūkst koordinācijas un nav vienotu iepirkumu. Draba piedāvāja risinājumus, norādot uz nepieciešamību pēc kopīgiem dalībvalstu iepirkumiem un lielākiem ieguldījumiem inovācijās.

Swedbank speciālisti iepazīstināja ar aizsardzības nozares ekonomiskajiem rādītājiem gan Eiropas Savienībā, gan Latvijas uzņēmēju galvenajās sadarbības valstīs. Bankas eksperti arī detalizēti izklāstīja aizsardzības nozares klientiem izvirzītās prasības un principus, kā arī izcēla biežāk sastopamos šķēršļus, kas kavē veiksmīgu finansējuma piešķiršanu. Šī diskusija iezīmēja svarīgu soli Latvijas aizsardzības uzņēmumu attīstībā, veicinot ne tikai finansiālo atbalstu, bet arī padziļinot izpratni par to, kā veiksmīgi pārvarēt ar finansējuma piesaisti saistītās grūtības.

Dalies ar šo ziņu