"Sargs.lv" skaidro: kādi bija Latvijas pirmās brīvvalsts militārie aizsardzības plāni?

Vēsture
Daniels Kauliņš/Sargs.lv
Latvijas armijas karavīri mācībās 1939. gadā
Foto: Latvijas Kara muzejs

Vairāk nekā trīsdesmit gadus pēc tam, kad Baltijas valstis ir atguvušas savu neatkarību, un centieni integrēt Krieviju pasaules drošības arhitektūrā ir izgāzušies, Austrumeiropu atkal apdraud Krievijas militārās ekspansijas plāni. Līdzīgā situācijā Latvija atradās pirms Otrā pasaules kara, kad tā gatavoja militārās pretošanās plānus iespējamam nacistiskās Vācijas un Padomju Savienības iebrukumam. Portāls “Sargs.lv” aicināja uz sarunu Nacionālās aizsardzības akadēmijas pētnieku, vēsturnieku Valdi Kuzminu, lai sniegtu plašāku ieskatu Latvijas brīvvalsts laika aizsardzības plānos un tā laika atziņās, kuras vērts atcerēties arī šobrīd, kad Eiropu atkal apdraud revizionistiski noskaņota Krievija.

Ne viens vien vēstures un politoloģijas eksperts ir norādījis uz līdzībām, kas vieno agrāko nacistisko Vāciju ar tagadējo Krievijas agresiju pret Ukrainu. ASV vēsturnieks Timotijs Snaiders vēl nesen Tallinā notikušajā Lennarta Meri konferencē salīdzināja pašreizējo Eiropas ģeopolitisko saspīlējumu ar situāciju, kādā Eiropa atradās 1938. gadā pirms Otrā pasaules kara izcelšanās. Viņš argumentēja, ka, ja Čehoslovākija, līdzīgi kā šobrīd Ukraina, būtu veiksmīgi pretojusies nacistiskajai Vācijai, tas, iespējams, būtu ļāvis nepieļaut Otrā pasaules kara izcelšanos.

Pēc Timotija Snaidera teiktā, ja Ukraina padotos Krievijai, tas ļautu agresorvalstij kļūt par tādu militāru lielvalsti, kura varētu vest turpmākos karus ar Ukrainas tehnoloģijām un Ukrainas karavīriem no citām ģeogrāfiskajām pozīcijām. Tikmēr, atskatoties vairāk nekā 80 gadu senā pagātnē, V. Kuzmins iezīmē vairākas būtiskas atšķirības tā laika Latvijas aizsardzības pieejā no mūsdienām.

Latvijas aizsardzības plānus formēja ģeopolitiski apsvērumi

Latvijas pirmās brīvvalsts aizsardzības plāni un armijas gatavība pretoties militāram iebrukumam balstījās uz vairākiem būtiskiem pamatprincipiem. Pirmais no tiem, kuru iezīmē Valdis Kuzmins, norāda uz tā laika Eiropas atšķirīgo ģeopolitisko situāciju, kurā Latvijai nācās dalīt savu draudu uztveri starp nacistisko Vāciju un PSRS.

“Latvijai nebija skaidri izteikts galvenais pretinieks. Mūsdienās visiem ir skaidrs, ka mūsu pretinieks ir Krievija. Latvija Neatkarības kara laikā, cīnoties pret bermontiešiem, pieteica karu Vācijai. Tam sekoja miera sarunas ar Vāciju, taču Hitlera nākšana pie varas un iespējamais Lietuvas un nacistiskās Vācijas konflikts radīja situāciju, kurā 1939. gada vasarā par galveno ienaidnieku tika uzskatīta Vācija nevis PSRS,” uzsver V. Kuzmins.

Izejot no tā laika draudu uztveres, arī Latvijas armijas aizsardzības un mobilizācijas plāni tika veidoti tā, lai stātos pretī nacistiskās Vācijas iespējamajai agresijai.

Image
Sapieru būvēts pontonu tilts pie Ļaudonas 1936. gada 18. septembrī / Foto: Latvijas Kara muzejs
Sapieru būvēts pontontilts pie Ļaudonas 1936. gada 18. septembrī / Foto: Latvijas Kara muzejs

Tikpat vērā ņemams aspekts bija Latvijas armijas struktūra, kura tika balstīta uz obligātā kara dienesta sistēmu. Sistēmas vissvarīgākais elements bija mobilizācijas plāns, kurš nevarēja eksistēt neatkarīgi no aizsardzības plāna.

Šo aspektu raksturo divi skaitļi. Latvijas armijas miera laika sastāvs, kurš divdesmit gadu laikā pastāvīgi variēja – zemākajā punktā bija aptuveni 15 tūkstoši karavīru, taču 1940. gada vasarā miera laika armiju veidoja 30 tūkstoši karavīru. Savukārt Latvijas kara laika armiju varēja sastādīt 142 tūkstoši cilvēku. Lai to sasniegtu, bija jāīsteno sarežģīta un laikietilpīga mobilizācija.

“No tā izriet nākamais secīgais punkts – ja mēs runājam par tā laika Latvijas armijas aizkavēšanas jeb sprostošanas operāciju plāniem, viņi saprata, ka mēs nevarēsim sākt un pabeigt mobilizāciju momentā. Piemēram, Pirmā pasaules kara laikā Krievijas armijas mobilizācijas plāni bija mēnešiem ilgi. Tikmēr Vācijas bruņoto spēku mobilizācijas plāni bija nedēļām ilgi. Latvijas armijas 1939. gada mobilizācijas plāni paredzēja aptuveni 72 stundas, kuru laikā no miera laika armijas mēs tiktu līdz kara laika armijai,” stāsta V. Kuzmins.

Lai īstenotu mobilizācijas plānu, aizsardzības plāni paredzēja Latvijas bruņoto spēku atkāpšanos no robežas reģioniem. “Nebija iespējams nosargāt robežu no nacistiskās Vācijas vai PSRS ar miera laika armiju. Mēs varējām tikai veikt aizkavēšanas operācijas, atdodot teritoriju, lai iegūtu laiku un īstenotu mobilizāciju,” turpina V. Kuzmins.

Latvijas aizsardzība tika balstīta nodomos kavēt pretinieka kustību

Sarunā ar portālu “Sargs.lv” V. Kuzmins atklāj, ka pirms Otrā pasaules kara Latvijas armijas aizsardzības plāni balstījās uz inženieru jeb tā laika sapieru vienībām, kurām pretinieka iebrukuma gadījumā būtu jāveic sprostošanas operācijas ar nodomu aizkavēt pretinieka kustību.

“Robežas nocietināšanas plāni nepastāvēja, jo Latvijas valdība pieņēma, ka nav jēga veidot aizsardzības pozīcijas gar austrumu robežu, jo jebkuru no šīm pozīcijām varēja apiet. Latvijai nebija tik daudz līdzekļu visas robežas nostiprināšanai līdz ar to nebija arī jēga tērēt resursus atsevišķu nocietinājumu konstrukciju iekārtošanai,” viņš piebilst.

Tā vietā plāni paredzēja tā sauktos sprostojumus, kas aizkavētu pretinieku – piemēram, tiltu spridzināšanu vai mīnu lauku izveidošana starp diviem purviem, kas aizkavētu pretinieku. Ja Latvijas armijas vienības veidotu aizsardzības pozīcijas, tad tās būtu vieglas lauka fortifikācijas, piemēram, ložmetēju ligzdas vai ierakumi kājnieku nodaļām.

Image
Latvijas armijas sapieru mācības / Foto: Latvijas Kara muzejs
Latvijas armijas sapieru mācības / Foto: Latvijas Kara muzejs

Šī konkrētā plāna ietvaros robežsargiem tika izdalītas prettanku mīnas, kamēr atsevišķas miera laika vienības bija nozīmētas kā sedzēju vienības – vienības, kas veic segšanu un nodrošinās, ka mobilizāciju var veikt pēc iespējas ātrākā periodā.

V. Kuzmins norāda uz Latvijas Valsts vēstures arhīvā pieejamām fotogrāfijām, kurās redzami 1937. gadā Latgales divīzijas Sapieru rotas izstrādāti Sēlijas robežas segšanas sprostojuma plānu piemēri.

“Atbilstoši 4. mobilizācijas sadalījumam galvenais pretinieks bija nacistiskā Vācija, kuras galveno iebrukuma virzienu plānoja starp Bausku un Jelgavu. Sēlijas pierobežā uz dienvidiem no Jēkabpils bija pasīvs frontes iecirknis, tādēļ mobilizācijas īstenošanai plānoja šķēršļus uz Lietuvas robežas. Kopā Sapieru rota sagatavoja vairākus desmitus detalizētus sprostošanas plānus,” skaidro V. Kuzmins.

Tomēr, sākoties Otrajam pasaules karam un Sarkanajai armijai iebrūkot Polijā, kļuva skaidrs, ka līdzšinējie Latvijas mobilizācijas un aizsardzības plāni ir neadekvāti situācijai. “PSRS kļuva par vienlīdz nopietnu draudu. Ir arī saglabājušies sēžu protokoli, kur Latvijas armijas komandieris ģenerālis Jānis Balodis saka, ka mums jāveic izmaiņas – tur, kur agrāk bija relatīvi draudzīga valsts Polija, uz dienvidiem no Daugavpils mums atrodas jau PSRS okupēta un anektēta teritorija,” viņš turpina.

No šī brīža karadarbība draudēja divās frontēs – pret PSRS Sarkano armiju austrumos, kur būtu galvenais uzbrukuma virziens, un pret tām Sarkanās armijas vienībām, kas tika ielaistas Latvijas teritorijā atbilstoši tā sauktajam “bāzu līgumam”. Līdz ar to Latvijā tika uzsākta jauna aizsardzības un mobilizācijas plānu reforma, kas tika balstīta uz teritoriālās komplektēšanas principu.

“Bieži vien runā, ka šis plāns “K”, kas ir segvārds plānam “kopējais” ir vērsts pret PSRS un nacistisko Vāciju, bet šis nav patiess apgalvojums. Es neesmu redzējis nevienu dokumentu, kurā tiktu runāts par to, ka mēs esam gatavi karot pret vienu vai otru. Šis aizsardzības plāns “K” un atbilstošais piektais mobilizācijas sadalījums tā arī netika pabeigts. To plānoja pabeigt līdz 1940. gada 15. jūlijam, bet to tā arī neveica, un līdz ar to plāns palika nepabeigts,” uzsver V. Kuzmins.

Plāna izstrādes procesā tika paredzēts, ka galvenais uzbrukuma virziens notiktu gar Pleskavas jeb šobrīd “A2” šoseju, kam tika pielāgotas arī teorētiskās mācības, kuras mūsdienās dēvē par “MAPEX” – mācības uz kartes bez reālu vienību manevriem. Mācībās tika izvēlēti atbilstoši šķēršļi, piemēram, Gaujas tilta un dažādu caurteku spridzināšana.

Latvijas valsts vēstures arhīvā ir pieejamas fotogrāfijas no 1940. gada 7. divīzijas plāniem, kas tika izspēlēti Latvijas armijas kara spēlē (MAPEX). Mācību ietvaros Sarkanās armijas Mehanizētais korpuss iebruka Latvijā gar Pleskavas (A2) šoseju, kuru bija paredzēts aizkavēt ar šķēršļiem starp Apes pilsētu un Gaujas upi, lai aizturētu tās virzību uz rietumiem. “[Fotogrāfijās] ir redzami precīzas [sprostojumu] atrašanās vietas un nepieciešamie resursi. Ir zināms, ka šīs kara spēles materiālus izmantoja reālu mobilizācijas segšanas sprostojumu izstrādē,” komentē V. Kuzmins.

Image
MAPEX ietvaros paredzētie šķēršļi uz A2 šosejas starp Apes pilsētu un Gaujas upi / Foto: Latvijas Valsts arhīvs
MAPEX ietvaros paredzētie šķēršļi uz "A2" šosejas starp Apes pilsētu un Gaujas upi / Foto: Latvijas Valsts arhīvs

Maldīgi pieņēmumi un nepareizi politiskie lēmumi noveda pie Latvijas okupācijas

V. Kuzmins atgādina, ka 700 gadu griezumā vienīgais iebrukums tagadējā Latvijas teritorijā no mūsdienu Krievijas robežas noticis vien 1577. gadā. Visi pārējie iebrukumi tikuši īstenoti caur Igaunijas, Lietuvas un Baltkrievijas teritorijām. Viņa vērtējumā 1940. gadā Latvijai bija profesionāli sastādīti aizsardzības un mobilizācijas plāni, kā arī ļoti profesionāli sprostošanas plāni, taču šos plānus izjauca viena būtiska nianse – Krievija neiebruka Latvijā caur austrumu robežu.

“1940. gada 17. jūnija rītā Sarkanās armijas tanki iebrauca pa Bauskas šoseju, un mūsu mobilizācijas plāni un aizsardzības plāni neparedzēja, ka galvenais iebrukuma virziens būs no dienvidiem. Sakarā ar to, ka mums nebija nekādas koordinācijas ar Baltijas valstīm, pietika vienai valstij izkrist no kopējiem plāniem, lai viss sabruktu kā kāršu namiņš,” skaidro V. Kuzmins.

Kā 1939. gadā, tā arī 1940. gadā PSRS plāni paredzēja Baltijas valstis iekarot secīgi, uzbrūkot pa daļām ar lielu skaitlisko pārsvaru un stājoties pretī Baltijas valstīm pa vienai. V. Kuzmins min divus iemeslus, kādēļ Baltijas valstīm trūka savstarpējās koordinācijas.

Pirmkārt, pirms Otrā pasaules kara pastāvēja uzskats, ka tāda cilvēciskā un politiskā katastrofa kā Pirmais pasaules karš vairs neatkārtosies, līdz ar to nav nepieciešams rast kompromisus ar kaimiņvalstīm.

Otrkārt, iemesls, kādēļ ar Lietuvu nebija iespējams panākt nekādas būtiskas vienošanās, bija saistīts ar Lietuvai kritiski svarīgu jautājumu par Viļņas apgabala statusu, kuru apstrīdēja Polija. “Polija bija okupējusi Viļņas apgabalu, un Lietuva nebija gatava runāt ne ar vienu valsti, kura oficiāli neatzīst, ka Viļņas apgabals ir Lietuvas teritorija. Tāpat arī Polija nebija gatava runāt ne ar vienu, kurš neatzina Viļņas apgabala piederību Polijai. Līdz ar to nekādas sarunas nevarēja notikt,” skaidro V. Kuzmins.

Vienlaikus Latvija pieņēma, ka lokāls militārs konflikts Eiropā nav iespējams. Vadoties pēc tā laika Latvijas ārlietu ministra Vilhelma Muntera ziņojuma, Latvijas politiskā vadība pieņēma, ka jebkurš militārs konflikts pāraugtu vispārējā militārā konfliktā.

Image
​ Image Sapieru karavīri būvē pontontiltu / Foto: Latvijas Kara muzejs Sapieru karavīri būvē pontontiltu / Foto: Latvijas Kara muzejs [Klikšķina un velc, lai pārvietotu] ​
Sapieru karavīri būvē pontontiltu / Foto: Latvijas Kara muzejs
“Šis pieņēmums nebija atbilstošs reālajai situācijai. Tas tika pieņemts, balstoties uz apsvērumu, ka nacistiskā Vācija un PSRS nekad nespēs vienoties par neko, jo publiskajā telpā tie bija lielākie ienaidnieki. Spānijas pilsoņu karā viņi pat reāli de facto karoja viens pret otru un tika pieņemts, ka, ja PSRS iebruks Baltijā, nacistiskā Vācija iesaistītos, un otrādi. Izrādījās, ka šie divi totalitārie režīmi spēja vienoties savā starpā – tika parakstīts tā saucamais Molotova-Ribentropa pakts ar secīgajiem slepenajiem protokoliem,” norāda vēsturnieks.

1939. gada augusta beigās Latvija saņēma ultimātu no PSRS – Latvijas teritorijā ir jāielaiž Sarkanās armijas vienības un jāizveido PSRS karabāzes. V. Kuzmins norāda, ka 1939. gada septembra sākumā bija kritisks brīdis, kad Latvija varēja izsludināt mobilizāciju pēc ceturtā sadalījuma, kas faktiski bija paredzēta karadarbībai pret nacistisko Vāciju. Mobilizācija prasītu 72 stundas, pēc kurām mobilizētās vienības būtu jāpārvieto atbilstoši jauniem draudiem no austrumiem.

“Viņi varēja īstenot un pabeigt šo mobilizāciju, bet Latvijas armija nebūtu kaujas spējīga pēc šīm 72 stundām. Pēc mobilizācijas būtu pilnībā no nulles jāpārveido aizsardzības plāni, un tas prasītu aptuveni mēnesi. To nebija iespējams paveikt divās līdz trīs dienās, kas Latvijai bija dotas. Tādēļ arī tika parakstīts šis līgums, jo tika secināts, ka nav iespējams uzvarēt gaidāmajā karā pret PSRS,” atzīst V. Kuzmins.

1940. gadā Latvija plānoja un varēja sekmīgi īstenot karadarbību pret PSRS arī situācijā, kad Latvijā jau bija izveidotas Sarkanās armijas karabāzes Kurzemē. Latvijas Kara muzejā ir saglabāti dokumenti, kas norāda, ka 1940. gada vasarā Padomju Savienības atsevišķais korpuss, kurš atradās uz rietumiem no Ventas, patiesībā nebija kaujasspējīgs. Tomēr tas būtu izdevies vien gadījumā, ja pārējās Baltijas valstis rīkotos tāpat, norāda V. Kuzmins.

Noslēgumā V. Kuzmins piebilst, ka tolaik Latvijas armija spēja ļoti adekvāti novērtēt pretinieka spējas. Piemēram, mācību laikā Latvijas armija praktizēja spējas karot ielenkumā. “Viņi pieņēma, ka Sarkanā armija ielenks Latvijas vienības, kurām būs jālaužas ārā. Es pieņemu, ka tā bija vienīgā armija pasaulē, kura pirms Otrā pasaules kara kaut ko šādu mācījās darīt, jo visi bija ļoti optimistiski, kamēr mēs potenciālo karadarbību uztvērām reālistiski,” viņš uzsver.

Image
Tranšeju būve Bolderājā, 1939. gada augusts / Foto: Latvijas Kara muzejs
Tranšeju būve Bolderājā, 1939. gada augusts / Foto: Latvijas Kara muzejs

Vienlaikus Latvijas armijas spēja mācīties no citu kļūdām, vērtējot Vācijas iebrukumu Polijā, ļāva veikt adekvātus secinājumus un fokusēties uz nepieciešamajām spējām. Jau tad Latvijas armija saprata, ka tās galvenais drauds ir mehanizētas vienības, kuras darbojas operacionālā līmenī. Lai stātos pretī šim draudam, Latvijas armija veidoja tā saucamās motogrupas, kas bija specializētas prettanku vienības ar kombinētām ieroču šķirām un spēju aizturēt vai apturēt lielas tanku vienības.

Dalies ar šo ziņu